Besparen op gas, alles wat je moet weten!

Feb 17, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Feb 17, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Wanneer het in Nederland ook maar een beetje koud begint te worden, draaien de huishoudens massaal de verwarming aan. Gezinnen douchen langer, gaan vaker in bad en zijn meer thuis, hierdoor kan de energierekening in een korte tijd flink stijgen. Dit willen wij voor u voorkomen door een aantal handige besparingstips bij elkaar te zoeken, speciaal voor het verlagen van je gasverbruik. Zo loop je nooit meer tegen een te hoge energierekening aan.

Tips om snel, makkelijk en efficiënt gas te besparen!

Het uitzetten of verlagen van de verwarming in huis

Heb je plannen of ga je naar bed? Zorg ervoor dat je je verwarming een uur voor aanvang een stuk lager zet, op 16 graden bijvoorbeeld. Het is namelijk zo dat de verwarming een aanzienlijke tijd nodig heeft om helemaal af te kunnen koelen. Je begrijpt dan natuurlijk wel dat het helemaal niet nodig is om in je laatste uurtje van aanwezigheid in de kamer de verwarming op volle toeren te stoken.

Een snelle en efficiënte manier van gas besparen die je op jaarbasis een volle boodschappen kar oplevert. Bovendien draag je zo elke avond bij aan de verlaging van de milieuafdruk.

Het ontluchten van je verwarmingen

Het is zeer verstandig om een paar keer per jaar de verwarmingen te ontluchten, het is namelijk zo dat wanneer er lucht in de leiding van een verwarming zit er een grote kans ontstaat dat de verwarming niet goed opwarmt. Dit kost je natuurlijk alleen maar extra gas en levert niets op.

Het ontluchten van je verwarming is dus een slimme investering die je in veel gevallen terug verdient.

Radiatorfolie achter de verwarming

U hebt misschien wel eens gezien in menig huishouden, zilverkleurig folie achter de verwarming. Dit heet radiatorfolie en het zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat, de warmtedampen reflecteren op deze folie. Een makkelijke en snelle investering.

Vroeger was het nog niet mogelijk om deze folie op je radiator te plakken en was je verplicht om deze op je muur te doen, iets wat niet iedereen even fijn vindt. Tegenwoordig is het zo dat je radiator folie kunt aanschaffen die speciaal is gemaakt voor het monteren op de achterkant van de radiator door middel van magneetstrips.

Door deze oplossing valt de folie ook meteen uit het oog zicht want het is vaak maar een rare aanblik zo’n radiatorfolie op muur, bovendien is deze ook moeilijk te verwijderen.

Slimme thermostaten, handige technologie

Je ziet ze voortaan bijna in elk huis hangen, een slimme thermostaat, het is een werkelijke hype. Bijna elke energieleverancier in Nederland heeft er een en hebben allemaal een naam, Anna, Toon en Nest. Maar wat doet de slimme thermostaat precies?

Een slimme thermostaat past zich volledig aan het ritme van het huishouden en het is een apparaat dat op afstand te besturen is. Het zorgt ervoor dat je CV ketel optimaal en efficiënt werkt, de thermostaat past zich volledig aan uw ritme aan waardoor u natuurlijk veel tijd en energie bespaart. Bovendien zien ze er vaak stijlvol uit waardoor het een echte toevoeging is aan uw design in uw woning. Je bespaart er ongeveer €50,- per jaar mee.

Een goede isolatie in uw woning

Tegenwoordig is bijna elk nieuwbouw huis goed geïsoleerd maar de oude huizen blijven vaak achter. Wanneer je in een huis woont uit een ouder bouwjaar is het een slimme zet om wat te doen aan je isolatie. Je kunt hierbij denken aan dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Deze ingrepen zijn natuurlijk niet altijd even goedkoop maar gelukkig zit isoleren zit ‘m in de kleinere ingrepen.

Hierbij moet je denken aan tochtborstels voor in de brievenbus en tochtstrips bij deuren en ramen, deze kleine openingen zorgen voor enorm veel warmteverlies. Een andere handig weetje is dat gordijnen enorm goed warmte zowel binnen als buiten kunnen houden, je kunt alleen hierdoor al zeer goed op gas & energiebesparen.

Bent u een gelukkige eigenaar van een open haard in de kamer dan is het slim om op koude dagen de tochtklep dicht te houden, er gaat op deze manier weinig warmte verloren via de schoorsteen.

De optimalisatie van ventilatie

Het klinkt logisch in de oren dat een vochtig huis langzamer warm wordt dan een droog huis. Dit heeft alles te maken met de ventilatie in huis, ventileer regelmatig door het openzetten van de deuren en ramen. Veel huizen beschikken over ventilatieroosters, het is altijd verstandig om enkele van deze roosters open te zetten. Voor vochtige kamers in huis is dit essentieel, zet altijd een raam of rooster open.

Je kunt ook kiezen voor een grotere ingreep, je komt dan al snel uit bij een warmteterugwinningsinstallatie (WTW-installatie). Het klinkt heel groots maar is niet meer dan een systeem van kanalen, waarin warme en koude stromen dicht langs elkaar gevoerd worden, zo wordt de overdraging van warme of koude lucht het meest efficiënt gebruikt. Hier zitten vrij hoge kosten aan verbonden maar kunnen op de langere termijn leuke besparingen opleveren.

Kies voor vloerverwarming

Bij de keuze voor vloerverwarming bespaar je over het algemeen zo’n 10 tot 15 procent op je gasverbruik. Het vergt natuurlijk wel wat tijd en kan soms hoge kosten met zich mee brengen. Je kunt je algemene verwarming standaard lager zetten wanneer je over vloerverwarming beschikt.

Het is namelijk zo dat er met vloerverwarming altijd een aangename warme temperatuur wordt aangevoeld.

Thermostaatkraan en een zuinige douchekop

Het liefst staat iedereen zo lang mogelijk onder die heerlijke douche, helaas kost dit je wel flink extra op zowel je gas en water rekening. Om toch wat langer te kunnen douchen en hetzelfde te betalen kun je kiezen voor een water zuinige douchekop, er komt minder water uit deze douchekop waardoor er dus minder hoeft te worden opgewarmd. Dit kan je ongeveer €20 per jaar opleveren.

Ook kan je kiezen voor een thermostaatkraan, deze helpt enorm met het besparen met gas. Het water komt eerder op temperatuur en hoef je niet meer aan de warme en koude knop te zitten om de juiste temperatuur te verkrijgen. Dit neemt de thermostaatkraan helemaal van je over.

HR ketel superieur boven de CV- ketel of gaskachel

Is jouw CV-ketel toevallig aan vervanging toe? Dan raden wij je een hoogrendementsketel aan, ook wel HR ketel genoemd.  Wat doet deze HR ketel dan precies? Het hoge rendement wordt behaald door het vocht dat ontstaat uit de verbrandingsgassen te laten condenseren en de warmte die vrijkomt te gebruiken voor het verwarmen van het water in het verwarming stelsel.

Bij een traditionele CV ketel gaat er enorm veel warmte verloren en dit is natuurlijk enorm zonde, een flinke gas bespaarder! Het kan je een bedrag van €200 tot €400 per jaar opleveren. Maak je nog gebruik van een gas kachel, dan is het misschien verstandig om te denken aan vervanging. Het rendement van deze kachels is niets meer vergeleken met de CV ketel, laat staan in vergelijking met de HR ketel.

Is er geen mogelijkheid om deze gaskachel te vervangen, zorg er dan voor dat je meerdere keren per jaar onderhoud pleegt. 

Handige & leuke Video’s

Tips om energie te besparen, start direct!

Iedereen wil natuurlijk meer geld overhouden aan het einde van de maand. Dit kan nu dus ook door energie te besparen, zelfs zonder zonnepanelen is dit eenvoudig. Het is al snel mogelijk om honderden euro’s per jaar te besparen op de maandelijkse energierekening. Met...

Kosten Energierekening stijgen enorm in 2021

De meeste inwoners in Nederland zullen er niet blij mee zijn maar toch moeten zij er sterke rekening mee houden dat de energierekening in 2021 te maken gaat krijgen met flinke stijgingen. Minister van Economische Zaken, Eric Wiebes, kwam onlangs naar buiten dat de...

De energierekening controleren is een lastig klusje

De maandelijkse lasten betalen is soms een best vervelend klusje. Het is fijn als je er niet op hoeft te letten natuurlijk maar het is nog prettiger als je er 100% op kunt vertrouwen dat de afgeschreven bedragen ook kloppen. Je energierekening controleren is daarom...

Stijging vaste lasten met € 700,- in 2020

Velen zullen het er niet mee eens zijn maar de vaste lasten van een gemiddeld Nederlands huishouden zullen in 2020 weer eens gaan stijgen. Niet alleen energie wordt dit jaar duurder maar ook de zorg en verzekeringen moeten er in 2020 aan geloven. Pricewise heeft...