Wat is het ideale moment om van energie aanbieder over te stappen

Feb 17, 2019 | Overstappen Energie | 0 comments

Feb 17, 2019 | Overstappen Energie | 0 comments

Je hebt het wellicht al gehoord, op Prinsjesdag is duidelijk geworden dat de energietarieven dit jaar wederom zullen stijgen. Het heeft vooral te maken met hoge olieprijzen en politieke bemoeienissen in de energiebranche wereldwijd. Dit is zeer nadelig voor de inkoopprijzen van Nederlandse energieleveranciers.

Afgelopen maand hebben we weer een grote stijging ondervonden, gelukkig is het wel altijd nog mogelijk om te besparen op je energiekosten. Dit doe je door het overstappen naar een andere aanbieder, maar welk moment is ideaal voor mijn situatie?

Een vast of variabel contract, welk type heb ik?

Wanneer we gaan kijken naar het ideale moment voor de overstap naar een andere leverancier hangt sterk af van het type contract dat je hebt afgesloten. Er bestaan twee types, een variabel of vast contract. Met een variabel contract ben je niet gebonden aan een looptijd en kun je iedere maand van aanbieder gratis wisselen. Je betaalt voor een variabel contract meer dan een vast contract, dit heeft te maken met de flexibiliteit.

Heb je te maken met een vast contract dan zul je moeten kijken naar je looptijd, wordt je telefonisch benaderd dan kun je wel eens hebben dat de energieaanbieder je overstapboete wil betalen. Let wel goed op dat er niet gesjoemeld wordt met de tarieven.

De einddatum van mijn energie contract

Heb je een vast energiecontract dan zul je je einddatum van de looptijd moeten checken in de contractbevestiging met de aanbieder. Er zijn aanbieders op de markt die een vaste einddatum aanhouden, dit zul je goed in de gaten moeten houden, vooral bij een eenjarig contract.

Kun je je einddatum niet meer terugvinden om een of andere manier dan kun je altijd een berichtje sturen of telefonisch contact opnemen met je energieleverancier.

Energieaanbieders willen jou maar als te graag als klant

Omdat er zoveel energie aanbieders op de Nederlandse markt aanwezig zijn wil iedereen jou maar als te graag als klant. Om de zoveel tijd is een periode bij de aanbieders waarin je volledig kosteloos kunt overstappen, dit wordt ook wel een kijkvenster genoemd. De data van deze periode ligt niet bij iedere aanbieder hetzelfde.

In de praktijk komt het vaak voor dat er ruime periodes worden gehanteerd, wel tot 6 maanden lang. Het komt ook voor dat je met periode te maken kan hebben van 60 tot 90 dagen. Het is slim om goed op deze periodes te letten, het kan je namelijk veel kosten schelen. Het ACM heeft na flink wat onderzoek besloten om de minimale looptijd van het kijkvenster op 2 maanden moet liggen. Dit houdt dus in dat als u nog een looptijd van 2 maanden hebt kunt u kosteloos overstappen naar een andere energieleverancier. 

Heb je te maken met een einddatum die nog buiten het kijkvenster valt? Dan is het helaas nog niet mogelijk om kosteloos over te stappen, je zult te maken krijgen met een opzegboete. Deze boetes worden niet opgelegd door de energie aanbieders maar door het ACM

Opzegboetes van het ACM

Hieronder hebben we alle opzegboetes opgelegd door het ACM op een rijtje gezet, let er op, dit dient alleen maar wanneer je overstapt buiten het kijkvenster van je huidige energieaanbieder.

  • 1,5 jaar resterende looptijd à €50,- boete op stroom & €50,- boete op gas
  • 1,5 jaar t/m 2 jaar à €75,- boete op stroom & €75,- boete op gas
  • 2 jaar t/m 2,5 jaar à €100,- boete op stroom & €100,- boete op gas
  • Meer dan 2,5 jaar à €125,- boete op stroom & €125,- boete op gas

Hoe gaat de aanvraag in zijn werking?

Ben jij een nieuw energiecontract aangegaan via beste-energievergelijker.com? Dan zul je enkele seconden daarna een bevestigingsmail ontvangen. Jij hoeft verder niets te doen, wij zullen er voor zorgen dat de aanvraag direct naar de energieaanbieder wordt verstuurd. Vaak krijg je direct de contractaanbieding aangeboden, hierna heb je 14 dagen bedenktijd waarin je het contract kosteloos kunt opzeggen.

Het kijkvenster is ingesteld omdat het overstapproces soms wat langer duurt, je wilt natuurlijk niet zonder stroom en gas komen te zitten. Zorg dus altijd dat je de einddatum goed in de gaten houd! Duurt het iets langer dan hoef je niet in paniek te raken, de overstap is nog steeds helemaal gratis maar je blijft nog iets langer klant bij je huidige energieleverancier. Je zult dan een verkort variabel contract afsluiten waardoor je gewoon makkelijk en kosteloos kan overstappen energieleverancier.

Wat is jouw ideale moment?

Je bent er net achter gekomen dat er een aantal zaken zijn die sterk invloed hebben op het ideale moment om over te stappen naar een andere energieaanbieder. Heb je te maken met een variabel contract dan kun je zoals gezegd elk moment kosteloos opzeggen. Heb je een vast contract dan moet je goed kijken naar de einddatum van de looptijd.

Houd er rekening mee dat je twee maanden voor je einddatum altijd gratis kan overstappen, dit wordt ook wel kijkvenster genoemd. Bij sommige energieleverancier ligt het kijkvenster op 6 maanden. Als je ervoor kiest om 6 weken voor de einddatum je energiecontract over te zetten dan ben je er van gegarandeerd dat je op het goede moment bent afgesloten bij je nieuwe aanbieder. Zo ben je er ook zeker van dat je geen tijdelijk variabel contract af moet sluiten, dit is namelijk erg duur. Wacht niet te lang en start met energieleverancier vergelijken!

Handige & leuke Video’s

Alles over overstappen van gas en licht

Overstappen gas en licht, een onderwerp wat we regelmatig horen terugkomen bij Nederlandse consumenten, zeker nu de prijzen van de energierekening maar blijven toenemen. Deze kosten zullen altijd blijven bestaan want je hebt nu eenmaal gas en licht nodig om normaal te...

Overstap van energie is slim in 2020

Je zult het waarschijnlijk al gehoord hebben, de energierekening gaat vanaf 1 januari weer omhoog, toch zijn er genoeg manieren om hier slim op in te spelen om kosten te besparen op de energierekening. Wil je weten hoe je makkelijk kunt besparen op deze kosten? Lees...

Alle fabels over energie overstappen

Overstappen van energieleverancier is de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden, steeds meer mensen beginnen de waarde te zien van overstappen omdat de energierekening maar duurder en duurder wordt. In 2018 stapten ruim 1,3 miljoen huishoudens over en maar...

Overstappen of verlengen bij Oxxio

Toch een onderwerp wat voor veel mensen lastig is, ze weten dat het contract binnenkort afloopt en zijn verschillende opties aan het doornemen. Moet je bij de huidige leverancier blijven, of moet je verder kijken naar goedkopere opties? Het is sowieso altijd...