Bezorgdheid gas gebruikers uit Groningen over kosten duurzame bronnen

Feb 17, 2019 | Duurzame Energie, Energie | 0 comments

Feb 17, 2019 | Duurzame Energie, Energie | 0 comments

Verschillende grote bedrijven uit Groningen die gebruik maken van het gas wat daar uit de grond komt maken zich zorgen om de kosten die het overstappen op alternatieven energiebronnen met zich meebrengt. Uit verschillende verhalen blijkt dat het hierbij vooral gaat om ongeveer tweehonderd grootverbruikers die eerder dit jaar een brief hebben ontvangen van minister Wiebes, iedereen kent hem wel de minister uit de tweede kamer.

In deze brief vroeg de minister de bedrijven om actief aan de slag te gaan met oplossingen om het Groningse gasverbruik te verminderen en dus te gaan kijken naar alternatieve manier. Om meer duidelijkheid te krijgen zijn de bedrijven actief in gesprek met het ministerie van Economische Zaken en proberen ze hierin samen tot oplossingen te komen. Iets wat wel nodig is vanwege de gebeurtenissen in Groningen de afgelopen jaren, wat veel mensen emotioneel en financieel geraakt heeft.

Onderzoek kosten

Door middel van onderzoek door meerdere grootverbruikers op dit gebied, is gebleken dat er goed in kaart moet worden gebracht wat voor investeringen er nodig zijn om over te stappen op alternatieve manieren om energie op te wekken. Zo zullen de bedrijven bijvoorbeeld andere gasketels en branders nodig hebben wanneer ze willen overstappen op hoogcalorisch aardgas uit het buitenland. Daarnaast zal het bedrijf ook moeten worden aangesloten op dit gasnetwerk. Hoe lang het duurt om een aansluiting hiervoor te regelen is nog onduidelijk, meer onderzoek is hier voor nodig.

Andere bedrijven

Naast deze bedrijven zeggen ook veel andere grootverbruikers dat ze nog niet inzichtelijk hebben welke financiële gevolgen de overstap zal hebben voor hun organisatie. Zo is onder andere het bedrijf Grolsch bezig met lokale bedrijven uit die regio om hun energievoorziening te verduurzamen, dit is wel een goed teken.

Het is ligt dus aan de uitkomsten, hierna zal er moeten worden bekeken welke aanpassingen en investeringen het bedrijf zal moeten doen om volledig van het Groningse gas af te stappen. Volgens een woordvoerder van Grolsch zullen studies moeten uitwijzen welke investeringen gedaan moeten worden voor de overstap en of het op korte termijn haalbaar is of niet.

Onuitputbare energiebronnen

We zien het in Nederland toch sowieso steeds meer komen, je ziet steeds meer daken met zonnepanelen op het dak bijvoorbeeld. Het is een teken dat we als land al goed groeiende zijn op het gebied van duurzame energie, dus dat doen we met ons kleine landje toch maar weer goed. Toch is het ook noodzaak om die grote bedrijven daar ook in mee te trekken, en langzaam zie je dat steeds meer bedrijven hier tijd en aandacht is stoppen.

Zo is er in Nederland toch al een groot bedrijven dat volop bezig is met duurzame energie, het gaan namelijk om de bierbrouwer Heineken. Het bedrijf gebruikt veel biogas, windenergie en zonne – energie bij het maken van hun producten. Natuurlijk doen ze dit niet alleen voor het milieu, maar ook voor de goede uitstraling richting de maatschappij. Dit is ook helemaal geen probleem, groene energie is vandaag dan ook helemaal hot.

Als we er maar met zijn alle voor zorgen dat we ook de bedrijven hierin meetrekken. Heineken geeft wat dat betreft een goed voorbeeld voor andere grote bedrijven, de tijd zal uitwijzen of meerdere bedrijven hierin meegaan. Er zijn overigens naast Heineken nog wel wat andere grote bedrijven die hierin al meedenken, maar Heineken was volgens ons een perfect voorbeeld. Wij gaan ervan uit dat Groningers de enorme energietransitie van Nederland steunen.

Grote energieproducenten ook op de goede weg

Een van de grootste Nederlandse energieleveranciers is ook druk bezig met het ontwikkelen van duurzame energiebronnen zodat ook zij volledig van het Groningse gas afkunnen. We hebben het hier over Nuon, het bedrijf is namelijk in kaart aan het brengen hoe de biomassacentrale in Diemen kan overstappen van laagcalorisch naar hoogcalorisch aardgas. Volgens een woordvoerder verwacht het bedrijf dat het onder andere de branders van deze verbrandingskamers moet vervangen. Voor deze vervanging zal de bio centrale enige tijd moeten worden gesloten.

Sluiten gaat geld kosten

Deze sluiting en vervanging zal flinke kosten met zich meebrengen en flink wat overlast op het gebied van energietoevoer. Hoe deze kosten betaalt gaan worden kan het bedrijf nog niet zeggen, ze zijn hierover aan het overleggen. Wel verwacht het energiebedrijf dat het de wijzigingen binnen de gestelde periode van vier jaar kan realiseren, wat iedereen ook mag hopen. De mensen in Groningen hebben al genoeg leed gehad, en met zijn alle hopen we dat het eindelijk een keer ophoudt daar in het Noorden!

Handige & leuke Video’s

Groene energie, wat is het precies?

Wat is nou precies groene energie? Dat is de vraag die veel consumenten die op zoek zijn naar groene stroom en gas zichzelf stellen. Groene energie is net zo te gebruiken als grijze energie, echter is het wel op een andere manier opgewekt, namelijk een...

Groen Gas in Nederland, hoe zit het?

Je zult je wellicht afvragen wat groen gas precies inhoudt, groen gras is een duurzaam alternatief voor fossiele aardgas. Groen gas wordt opgewekt door middel van bio gas die volledig schoon en hernieuwbaar wordt geproduceerd. Er is nog veel meer om te weten te komen,...

Groene energie altijd duurzaam? Kom erachter!

De vraag komt bij veel mensen naar boven, hoe weet ik als consument zeker dat ik bij de keuze voor groene energie ook echt duurzame energie ontvang? Je wilt natuurlijk bij de keuze ook daadwerkelijk bijdragen aan de klimaatverbetering, je betaalt hier waarschijnlijk...

Duurzame energie & Facebook

Iedereen kent de social media gigant Facebook, het bedrijf is op de beurs en draagt tientallen miljoenen gebruikers op haar platform. Om al deze mensen te kunnen blijven voorzien is behoeftes en wensen heeft Facebook gekozen voor het bouwen van een nieuw datacentrum...