Bloedkolen: wat moet je er allemaal over weten? | Kom er nu achter!

Feb 2, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Ondanks de schending van de mensenrechten in de mijnbouwstreek Cesar in Colombia worden er nog steeds bloedkolen gebruikt door een aantal Nederlandse energiemaatschappijen.

Dat steenkolen qua duurzaamheid een minder goede reputatie hebben wisten we al, maar er kleeft dus ook bloed aan de kolen die uit Colombia komen, vandaar dus ook de naam. Maar wat zijn bloedkolen precies en hoe kom je erachter of jouw energieleverancier deze kolen gebruikt om energie op te wekken? Je leest er op deze pagina meer over.

Wat zijn bloedkolen?

Bloed kolen zijn kolen die gedolven worden in de regio Cesar in Colombia. Hier wordt op grote schaal steenkool gewonnen, maar wel met nare gevolgen. Jarenlang zijn de mensenrechten in deze regio namelijk op grove wijze geschonden.

Tussen 1996 en 2006 zijn er door paramilitairen duizenden mensen vermoord en vele anderen worden nog steeds vermist. Er zijn tienduizenden mensen verdreven uit hun woningen of op de vlucht geslagen voor het geweld. Het ergste geweld is nu voorbij, maar nog steeds is het niet veilig in deze regio.

Met enige regelmaat worden mensenrechtenactivisten die opkomen voor de slachtoffers aangevallen en vermoord of verdwijnen zonder enig spoor. Wat de zaak nog kwalijker maakt is dat de mijnbouwbedrijven deze paramilitairen financieel hebben gesteund en dat er in feite dus ook bloed kleeft aan hun handen. Vandaar dat de kolen uit deze regio de naam ‘bloedkolen’ hebben gekregen.

De donkere kant van steenkool

De vredesorganisatie PAX deed onderzoek naar de herkomst van kolen en schreef hierover in 2014 het rapport ‘The Dark Side of Coal’. In dat rapport viel te lezen dat meer dan de helft van alle steenkool die wordt gebruikt door Nederlandse energiebedrijven bloed kolen zijn.

Deze kolen worden voornamelijk ingekocht bij de bedrijven Drummond en Prodeco die hun kolen delven in de regio Cesar. Pax wil samen met een groep Nederlandse burgers ervoor zorgen dat Nederlandse energiebedrijven geen kolen meer inkopen bij deze mijnbouwbedrijven.

Nederlandse energiebedrijven en bloedkolen

Ondanks de schendingen van de mensenrechten en het rapport van PAX nemen een aantal Nederlandse energieleveranciers nog steeds steenkool af uit deze regio om energie op te wekken. Een aantal van deze energieleveranciers heeft toegegeven inderdaad steenkolen in te kopen bij Drummond en Prodeco die hun steenkool winnen in deze regio.

Vattenfall is één van deze energiebedrijven, maar zij denken dat de situatie in de regio alleen maar verder zal polariseren wanneer ze de betreffende mijnbouwbedrijven gaan boycotten. Dit zou een goede oplossing dus in de weg kunnen staan.

Welke energieleveranciers maken geen gebruik van bloedkolen?

Wil je een energieleverancier die geen steenkool gebruikt uit Colombia, waarbij mensenrechten nog steeds worden geschonden? Sluit dan een energiecontract af bij één van de volgende energiebedrijven:

  • Eneco
  • De Unie
  • Greenchoice
  • Oxxio
  • Pure Energie
  • Vandebron

Deze leveranciers stellen dat zij geen kolen afnemen van bedrijven als Drummond en Prodeco. Wil je er zeker van zijn dat er geen bloed kleeft aan de energie die je afneemt? Kies dan voor groene stroom van Nederlandse oorsprong en maak gebruik van de vergelijker op deze pagina om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Op deze manier vind je namelijk de beste deal en weet je zeker dat de energie op een duurzame wijze wordt gewonnen.

Bloedkolen

Handige & leuke Video’s