Hoe zit het met consumenten en energie vergelijken in 2019 & 2020

Feb 17, 2019 | Energie Vergelijken | 0 comments

Feb 17, 2019 | Energie Vergelijken | 0 comments

Hoe zit het met consumenten en energie vergelijken in 2020?

Volgens onderzoek van de ACM blijkt dat veel meer consumenten het prijsvoordeel van energievergelijken en overstappen beginnen te zien. De energiemotor het jaarlijkse onderzoek toont aan dat consumenten steeds actiever bezig zijn met energie. En dat is ook niet zo gek met alle commotie die rond dit onderwerp is ontstaan. Uit het onderzoek kwamen nog een aantal interessante conclusies. Lees snel verder om erachter te komen wat er nog meer bekend is geworden.

De Energiemonitor 2017 kijkt eerst naar de eerste 6 maanden

Bij het terugkerende onderzoek van de ACM weergeeft de houding van consumenten richting de energiemarkt. In de eerste 6 maanden was er een steeds bewustere houding zichtbaar bij consumenten door de steeds hogere energierekening. Daarbij is duurzaamheid steeds belangrijker aan het worden in de perceptie van de consument. De besparing die te behalen valt op energie is steeds groter aan het worden en het gemak wordt steeds groter met online energievergelijkers.

Het bewuster worden van consumenten ligt aan de energierekening

Je ziet dus dat consumenten steeds bewuster worden van de energierekening, dit komt omdat deze al jaren stijgende is en omdat mensen steeds meer online energie vergelijken wordt er ook een stuk vaker naar de rekening gekeken. Vooral consumenten die een keer de overstap hebben gemaakt controleren hun energierekening vaak. Oriënterende consumenten beginnen steeds scherper zicht te krijgen op de totale bedragen en het totale energieverbruik.

De energierekening blijft een onoverzichtelijke boel volgens de consument

Steeds meer consumenten bekijken hun energierekening en vinden de rekening lastig te begrijpen. Uit het onderzoek van de ACM komt naar voren dat 34% van de mensen de prijzen niet duidelijk vindt en dat de specificatie van de kosten niet duidelijk naar voren komt. Daarnaast blijkt dat ruim 30% vindt dat de prijzen binnen de markt lastig te vergelijken zijn. De ACM is het hier mee eens, het deed namelijk onlangs nog onderzoek naar de energierekeningen. Klik op de link om het onderzoek van het ACM in te zien.

Hoe zit het dan met de totale hoogte van de energierekening?

Om deze vraag goed te beantwoorden is er gekeken naar de energiemonitor. Daaruit blijkt dan bij een gemiddeld gasverbruik van 1409 m3 gas en 3017 kWh elektriciteit de energierekening gemiddeld 1572 euro per jaar bedraagt. Het totale bedrag is als volgt opgedeeld. 43% van de totale prijs zijn energiebelastingen en 21% van de rekening zijn netwerkkosten en meterhuur. De overige 36% van de rekening bestaat uit kosten voor gas en stroom. Dit overige percentage zal de komende tijd nog verder gaan dalen want in 2018 gaat er nog meer energiebelasting betaald worden.

Wat is de mogelijke besparing op de energierekening?

Het komt steeds vaker voor dat consumenten het eens zijn met het feit dat het mogelijk is om veel geld te besparen met de overstap naar een andere energieleverancier. Ruim 43% van de consumenten is het eens met deze stelling. In 2015 was dit percentage nog 35% wat aangeeft dat er een flinke groei zit in de overstapmarkt. Gemiddeld hopen consumenten €184,00 te besparen op de energierekening.

Er ontstaan steeds grotere prijsverschillen tussen energieleveranciers

De energiemonitor laat duidelijk zien dat er grote prijsverschillen bestaan tussen de energieproducten en verschillende energieleveranciers. Het verschil tussen het goedkoopste energieproduct en het duurste energieproduct bedroeg al snel €452.

Vooral consumenten met een variabel tarief, ook wel het slaperstarief genoemd bedraagt jaarlijks € 1713 euro. Het goedkoopste eenjarige energiecontract lag op slechts €1261,00 per jaar. Grote prijsverschillen dus maar ook op de eenjarige contracten is veel  te besparen. Het grootste verschil tussen eenjarige contracten lag op € 217 euro per jaar.

Overstappers kijken voornamelijk naar prijs

Tussen juli 2016 en juli 2017 stapten ruim 1,2 miljoen huishoudens over naar een andere energieleverancier. Prijs was bij 78% van de ondervraagden de allergrootste reden. Tijdens de oriëntatie gebruikt 49% van de consulten een prijsvergelijkingswebsite,dat is flink want dat betekent dat bijna de helft van de ondervraagden al online vergelijkt.

Toch stapt het grootste deel over via een klantenservice (31%) van de energieleverancier of via een verkoper aan de deur (20%). Daarbij worden er ook nog klanten via telemarketing en andere kanalen geworven. Wil je direct energieprijzen vergelijken om er direct achter te komen of overstappen een goed idee is? Klik dan op de button om direct naar de vergelijker te gaan. We willen natuurlijk allemaal besparen op de energierekening en het beste energiecontract afsluiten.

Wat kwam er nog meer naar boven uit het onderzoek?

Er waren nog meer conclusies die naar voren kwamen in het onderzoek van de ACM. Hieronder een opsomming van andere belangrijke feitjes.

  • Prijsvergelijkers worden steeds belangrijker in de zoektocht naar de beste energieleverancier
  • Ruim 29% van de consumenten heeft nog nooit een overstap gemaakt naar een andere energieleverancier
  • 41% van de consumenten is dit jaar minimaal 1 keer overgestapt van energieaanbieder
  • 11% van de huishoudens hebben de afgelopen jaren meer als 5 keer de overstap gemaakt
  • 69% van de consumenten maakt de keuze voor groene stroom
  • 14% geeft duurzaamheid als reden om over te stappen. Daarna stapt 16% daadwerkelijk over met duurzaamheid als belangrijkste reden.

 

Handige & leuke Video’s

Gas en licht vergelijken, hoe werkt het?

Gas en licht vergelijken, hoe werkt het?

Door de vele vergelijkers op internet is het af en toe nog wel eens lastig om gas en licht te vergelijken. Niet te vergeten hebben we ook tal van energieleveranciers waaruit we kunnen kiezen, maakt de keus nog wat moeilijker. Ook komt het vaak voor dat prijzen van gas...

Elektriciteit vergelijken, hoe werkt het?

Elektriciteit vergelijken, hoe werkt het?

Wil jij informatie over elektriciteit of liever direct elektriciteit vergelijken? Het kan hier op deze pagina. Tegenwoordig bespaar je al snel honderden euro's door elektriciteit aanbieders met elkaar te vergelijken, dit kan met onze handige vergelijker. Ook is het...

Wat is een energietarief nu precies? Kom erachter!

Wat is een energietarief nu precies? Kom erachter!

We hebben er waarschijnlijk allemaal wel eens van gehoord en we voelen het maandelijks in onze portemonnee. Energietarieven. Eigenlijk is het vrij simpel, energietarieven zijn vastgestelde prijzen die je maandelijks betaald voor de levering van jouw energie in jouw...