Een aantal manieren om de elektriciteitsrekening te verlagen

Feb 17, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Feb 17, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Ga meer gebruik maken van natuurlijk licht

Open je gordijnen en laat de zon schijnen! Als u zoveel mogelijk natuurlijk licht gebruikt in plaats van te vertrouwen op kunstlicht, kunt u de hoeveelheid elektriciteit die u overdag gebruikt sterk verminderen. Hetzelfde is waar of u nu op kantoor werkt of uw dagen in huis doorbrengt. Blootstelling aan natuurlijk licht verhoogt ook het geluk, en geeft je een nog grotere stimulans om de mate van natuurlijk licht te verhogen.

Probeer je werkruimte zo in te richten dat natuurlijk licht je bureau overstroomt. Houd de overheadlichten uit wanneer mogelijk. Wanneer u extra verlichting nodig heeft, gebruikt u in plaats daarvan een low-powered bureaulamp. Koop gordijnen of jaloezieën in een lichte schaduw. Ze laten nog steeds licht door, maar bieden ook privacy wanneer u het nodig hebt.

Ga andere soorten licht gebruiken en vervang je lampen

Verander uw lampen. Het vervangen van gewone gloeilampen door compacte fluorescerende (CFL) of LED-lampen is een handige en snelle manier van besparen na energiekosten berekenen. Gloeilampen geven 98% van hun verbruikte energie af via warmte, terwijl CFL- en LED-lampen veel energie-efficiënter zijn en een paar keer langer meegaan.

CFL-lampen waren het eerste alternatief voor gloeilampen en ze gebruiken slechts ongeveer 1/4 van de energie van gloeilampen. Ze bevatten sporenhoeveelheden kwik, dus ze moeten op de juiste manier worden weggegooid als ze uitbranden. LED-lampen zijn nieuwer op de markt. Ze zijn duurder dan spaarlampen, maar ze gaan langer mee en bevatten geen kwik.

De meest voor de hand liggende tip, doe je licht uit

Doe de lichten uit. Dit is de eenvoudigste, meest gebruikelijke manier om energie te besparen, en het werkt echt. Ga op een bepaald moment letten op hoeveel lichten er in je huis branden. Bedenk hoeveel lichtjes je echt tegelijk nodig hebt. Wanneer je een kamer verlaat, maak er dan een gewoonte van om de lichten uit te schakelen, elke keer opnieuw.

Gebruik gloeilampen die niet moeten worden “opgewarmd” voor gebieden met lampen die gedurende korte perioden worden gebruikt. Deze informatie moet op de verpakking van de lamp worden geschreven.

Je kunt het ook gezellig maken met kaarsen

Gebruik kaarsen voor maximale elektriciteitsbesparing! Dit ouderwetse systeem om ‘s nachts licht te voorzien, is effectief, romantisch en vredig. Als je het niet praktisch vindt om elke nacht kaarsen te gebruiken, probeer het dan een of twee keer per week. Wees voorzichtig met kleine kinderen, zorg ervoor dat al uw familieleden weten hoe ze veilig met kaarsen moeten omgaan.

Je kunt heel veel apparaten in huis uit zetten

Ontkoppel alle apparaten die niet in gebruik zijn. Wist u dat apparaten die zijn aangesloten energie blijven gebruiken, ook als ze zijn uitgeschakeld? Zelfs een apparaat zo klein als een koffiepot gaat langzaam door met het ondermijnen van energie op elk moment dat het aangesloten blijft, lang nadat de laatste kop koffie is geconsumeerd.

 • Een stekkerdoos met een schakelaar maakt dit gemakkelijker. In plaats van 5 apparaten uit hun stopcontacten te trekken, hoeft u alleen maar een schakelaar om te draaien.
 • Schakel uw computer uit en ontkoppel hem aan het einde van de dag. Computers gebruiken veel energie, en wanneer ze aangesloten blijven, verspilt u zowel energie als geld. [4]
 • Laat uw tv niet altijd aangesloten. Het lijkt misschien onhandig om het los te koppelen als je klaar bent met kijken, maar de besparingen zijn de moeite waard.
 • Ontkoppel uw geluidssysteem en luidsprekers. Dit zijn enkele van de ergste boosdoeners als het gaat om het aftappen van extra energie wanneer ze niet in gebruik zijn.
 • Vergeet kleine apparaten zoals telefoonopladers, keukenapparatuur, haardrogers en al het andere dat u hebt, niet op elektriciteit.

Vervang oude apparaten door energiebesparende modellen

Toen oudere apparaten werden vervaardigd, waren bedrijven niet zo bezig met het besparen van elektriciteit. Nieuwere modellen zijn ontworpen om energie te besparen, uw huishoudelijke kosten te verlagen en uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Als je een oudere koelkast, elektrisch fornuis en oven, vaatwasser, wasmachine en droger, of ander groot apparaat hebt, probeer dan om het te laten vervangen.

Zoek naar “Energy Star” -beoordelingen voor nieuwe apparaten. Hiermee kunt u beoordelen hoeveel energie het apparaat verbruikt. Veel energiebesparende apparaten zijn duurder dan apparaten zonder deze functie, maar u verdient het geld na verloop van tijd terug dankzij besparingen op elektriciteit. De grootste besparing behaal je door middel van energieleveranciers vergelijken.

 • Als het vervangen van uw apparaten geen optie is, zijn er nog tal van manieren om uw routine te veranderen, zodat u zo min mogelijk elektriciteit gebruikt.
 • Vul de vaatwasser voordat u hem gebruikt, in plaats van een kleinere lading te gebruiken.
 • Open de oven niet terwijl deze in gebruik is, aangezien u warmte afgeeft en de oven extra energie moet gebruiken om meer te produceren.
 • Sta niet op de koelkast met de deur open en probeer te beslissen wat te eten. Open en sluit het zo snel mogelijk. Controleer ook de afdichtingen op uw koelkast en vervang ze als ze versleten zijn.
 • Doe de volle was in plaats van kleine ladingen.

Verminder uw afhankelijkheid van apparaten. Vroeger hadden mensen geen grote apparaten nodig om hun huishouden te runnen; experimenteer met manieren om alleen datgene te gebruiken wat je echt nodig hebt. Het gebruik van minder apparaten kan sommige taken meer tijdrovend maken, maar als u het hele gezin erbij betrekt, besteedt u niet te veel extra tijd aan klusjes.

 • De meeste mensen wassen hun kleding meer dan nodig; probeer het aantal ladingen dat je wekelijks doet te verminderen.
 • Hang een waslijn in de achtertuin en laat je waslijn drogen in plaats van de droger te gebruiken.
 • Was uw vaat met de hand (met behulp van de waterbehandelingsmethode) in plaats van met de vaatwasser.
 • Beperk je bakproces tot één dag per week, waarbij je verschillende gerechten maakt binnen dezelfde periode. Op deze manier hoeft u de oven niet steeds opnieuw te verwarmen.
 • Ontdoe u van kleine apparaten die u niet echt nodig hebt, zoals plug-in luchtverfrissers. Open in plaats daarvan de vensters!

Handige & leuke Video’s

De energierekening controleren is een lastig klusje

De maandelijkse lasten betalen is soms een best vervelend klusje. Het is fijn als je er niet op hoeft te letten natuurlijk maar het is nog prettiger als je er 100% op kunt vertrouwen dat de afgeschreven bedragen ook kloppen. Je energierekening controleren is daarom...

Stijging vaste lasten met € 700,- in 2019

Velen zullen het er niet mee eens zijn maar de vaste lasten van een gemiddeld Nederlands huishouden zullen in 2019 weer eens gaan stijgen. Niet alleen energie wordt dit jaar duurder maar ook de zorg en verzekeringen moeten er in 2019 aan geloven. Pricewise heeft...

Besparen op gas, alles wat je moet weten!

Wanneer het in Nederland ook maar een beetje koud begint te worden, draaien de huishoudens massaal de verwarming aan. Gezinnen douchen langer, gaan vaker in bad en zijn meer thuis, hierdoor kan de energierekening in een korte tijd flink stijgen. Dit willen wij voor u...