Tips om energie te besparen, start direct!

Feb 18, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Feb 18, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Iedereen wil natuurlijk meer geld overhouden aan het einde van de maand. Dit kan nu dus ook door energie te besparen, zelfs zonder zonnepanelen is dit eenvoudig. Het is al snel mogelijk om honderden euro’s per jaar te besparen op de maandelijkse energierekening. Met de handige besparingstips hieronder wordt geld besparen op de energierekening nog eenvoudiger.

Doe de was op een lagere temperatuur

Veel mensen doen hun was op een temperatuur van 60 graden, maar dit is in de meeste gevallen niet eens nodig. Zo kun je ook vaak kiezen voor 40 graden. Maar waarom is dit nou energie besparend? Nou, de wasmachine verbruikt het meeste energie als die het water moet opwarmen tot de gekozen temperatuur. Je snapt natuurlijk wel dat het meer energie kost om iets tot 60 graden op te warmen in plaats van 40 graden. Door op 40 graden te wassen kun je al een kwart meer energie besparen en met 30 graden zelfs de helft.

Gebruik de droger minder

Het minder gebruiken van de wasdroger is een echte energiebesparing. Zo kun je ook de was ophangen aan een waslijn of op een handig droogrek. Er is namelijk berekend dat een wasbeurt gemiddeld 1 euro per wasje kost. Doe je dus 20 keer de waslijn gebruiken, dan bespaar je alweer 20 euro.

Stop met het gebruiken van gloeilampen

Veel mensen laten thuis onnodig de lampen aan staan wat zorgt voor veel energieverspilling. Met gloeilampen is dit nog een stuk erger aangezien deze nog meer stroom gebruiken. We raden dan ook aan om gebruik te maken van LED lampen of spaarlampen, deze zijn een stuk energiezuiniger en zorgen voor een leuke besparing. Enige nadeel hieraan is dat een LED lamp of spaarlamp wat duurder is als een gloeilamp, maar deze investering heb je binnen een jaar weer terug.

Thermostaat lager zetten

Verstandig is het om de thermostaat een graadje lager te zetten als dat je normaal gewend bent. Je zult hier maar weinig van merken, maar toch bespaar je enorm veel energie. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar natuurlijk ook voor de portemonnee.

Zet de thermostaat op 16 graden als je slaapt

Als je slaapt dan heb je niet zoveel aan de hoge temperatuur in huis. Daarom is het zeker slim om de thermostaat op 16 graden te zetten wanneer je slaapt. Zo wordt je ‘s ochtends niet in de kou wakker en bespaar je ook nog eens op de energierekening

  • Gebruik radiatorfolie

Bijna iedereen heeft in huis wel radiatoren hangen. Deze radiatoren geven ook warmte af aan de achterkant. De warmte trekt dan door de muren naar buiten, niet erg ideaal dus. Het is slim om daarom radiatorfolie aan te schaffen voor de achterkant van de radiatoren in huis. Ook is het goedkoop, want 5 vierkante meter kost maar €10 in de bouwmarkt. Genoeg om alle radiatoren in het huis te bedekken.

Vermijd gebruik van oude apparaten

Wij Nederlanders zijn van nature zuinig met spullen en vervangen apparaten vaak pas wanneer ze echt kapot zijn, wat helemaal niet raar is eigenlijk. Maar als je wilt besparen dan kan het zeer voordelig zijn om je oude apparaten in te ruilen voor nieuwe apparaten. Nieuwe apparaten zijn duurzaam gebouwd en beter voor het milieu, helaas is dit niet het geval bij de oude apparaten. Vaak betaal je voor een energiezuinig apparaat wat meer geld, maar hierdoor bespaar je wel meer geld op de energierekening.

Zorg voor een ijsvrije vriezer

Veel vriezers krijgen vaak een ijslaag op de randen van de vriezer. Het is beter als je ervoor zorgt dat dit ijs ontdooit. Het is namelijk zo dat een ijslaag van maar 2mm al zorgt voor 10% meer energieverbruik en dus een hogere energierekening. Om nog meer energie te besparen kun je de vriezer op -18 graden instellen, hiermee bespaar je de nodige energie.

Gebruik veel stekkerdozen in huis

Je hebt vaak veel apparaten die op stand-by functie kunnen, echter gebruiken deze apparaten dan nog steeds energie. Daarom is het verstandig om gebruik te maken van stekkerdozen. Je kunt hier alle apparaten op aansluiten en vervolgens met een druk op de knop alle apparaten van het stroomnet afsluiten. Zo gaat er geen energie verloren en bespaar je weer flink.

Voorkom onnodig energie verbruik

Erg vaak komt het voor dat lampen onbedoeld blijven aanstaan, als je bijvoorbeeld haast hebt. Probeer jezelf aan te leren dat je na het verlaten van een kamer de lampen uitzet, dit bespaart veel energie. Ook kun je ervoor kiezen om een timer aan te schaffen. De lampen gaan dan na een vooraf ingestelde tijd uit. Daarnaast kun je er ook voor zorgen dat de verwarming niet extra hard hoeft te werken. Zo kun je de deuren en ramen dicht houden als het koud is, om warmteverlies te voorkomen. Veel energieleveranciers hebben speciale thermostaten zoals Toon om energie verbruik precies in de gaten te houden.

Handige & leuke Video’s

Stijging vaste lasten met € 700,- in 2019

Velen zullen het er niet mee eens zijn maar de vaste lasten van een gemiddeld Nederlands huishouden zullen in 2019 weer eens gaan stijgen. Niet alleen energie wordt dit jaar duurder maar ook de zorg en verzekeringen moeten er in 2019 aan geloven. Pricewise heeft...