In je zoektocht naar een nieuwe energieleverancier wil je vanzelfsprekend zo goedkoop mogelijk uit zijn. Het is daarom verstandig om goed onderzoek te doen naar de prijs per kWh per leverancier. De kosten voor elektriciteit hangen grotendeels af van het stroomverbruik. Maar wat kost 1 kWh stroom en waarom hanteren energieleveranciers hier verschillende tarieven voor? Op deze pagina lees je meer over de kWh prijs en hoe jij profiteert van de beste tarieven!
Het stroomtarief in je energiecontract
De prijs per kWh (kilowattuur) staat voor het stroomverbruik. Je gebruikt dagelijks stroom bij diverse huishoudelijke apparaten: van waterkoker en strijkijzer tot het opladen van je telefoon en laptop. Deze stroomprijs is dan ook een belangrijk onderdeel van je energierekening. Stroomtarieven verschillen per leverancier. Dit komt omdat leveranciers zelf de energie inkopen. Doordat de ene leverancier dit op een moment doet dat de prijs hoger ligt, betaal je hier ook iets meer. Bovendien bepalen leveranciers zelf of er een marge in rekening wordt gebracht bovenop de inkoopprijs.
Hoeveel kost 1 kWh?
De kosten voor 1 kWh kunnen verschillen per energieleverancier, maar gemiddeld liggen de kosten per gebruikte kWh rond de 22 cent. Voor de stroomprijs geldt een gemiddelde van 7 cent. Hier reken je nog de belastingen en opslag bij voor duurzame energie en zo kom je op een bedrag van ongeveer 15 cent per kWh. Het is goed mogelijk om de exacte kWh prijs te berekenen bij een energieleverancier wanneer je een contract wilt afsluiten.
Door inzicht te krijgen in de energieprijs per kWh wordt het makkelijker om een goede energieleverancier te kiezen. Je kunt dan goed vergelijken en daardoor de beste keuze maken voor jouw situatie. Met de vergelijker op deze pagina vergelijk je binnen enkele minuten alle deals voor energie op basis van jouw verbruik en gezinssamenstelling.
Stroomprijs per kWh: enkele of dubbele meter
De prijs van elektriciteit per kWh hangt af van het feit of je een enkele of dubbele meter hebt. Een enkele meter betekent dat de prijs voor stroom constant blijft en dus niet veranderd gedurende de looptijd van het energiecontract. Wanneer je een dubbele meter hebt zijn de energiekosten per kWh wel anders gedurende de looptijd. Zo betaal je in de daluren een lagere prijs voor stroom dan in de piekuren.
Optimaal besparen op de kosten voor stroom
Om verzekerd te zijn van een lage kWh prijs is het slim om niet zomaar de eerste en de beste energieleverancier te kiezen. Kijk goed naar je eigen verbruik en ga op basis daarvan verschillende leveranciers vergelijken. Vervolgens kies je voor een leverancier met de laagste tarieven, waardoor je profiteert van een lagere energierekening. Om de beste energieleverancier te vinden voor jouw persoonlijke situatie kun je gebruik maken van de vergelijker op deze pagina.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..