Energiebelasting – Hoe zit dat precies en waarom betalen we dat?

Feb 17, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Feb 17, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Als je regelmatig op je energiecontract kijkt zie je het woord elke keer weer terugkomen. De energiebelasting. Waarom betalen we deze heffing en hoe zit het met de teruggaaf van deze kosten? Het is ook een lastige complexe belasting die niet echt duidelijk wordt toegelicht. Lees verder om er achter te komen hoe het geregeld is in Nederland.

Waarom moeten we energiebelasting betalen?

In Nederland wil de overheid dat consumenten en bedrijven zuiniger omgaan met energie. De energietransitie is ingezet en er moet efficiënter gewerkt gaan worden door elektriciteit en aardgas verbruik terug te dringen. Door deze belasting wordt dit gestimuleerd omdat energie steeds duurder wordt. Een gedachtegang waar je twijfels bij kunt hebben, maar het werkt wel.

Je hebt daarnaast nog de opslag duurzame energie. Een overheidsheffing die betaalt moet worden voor iedere kWh stroom of kubieke meter gas die verbruikt wordt. Deze Opslag Duurzame energie wordt door de overheid gebruikt om de kosten die meekomen bij verduurzaming te drukken. 

Wat gebeurt er met de opbrengsten van deze energiebelasting?

De Nederlandse energieleveranciers maken deze inkomsten over naar de overheid. Deze inkomsten worden door de overheid gebruikt om andere belastingen te verlagen. Denk daarbij aan de belasting op arbeid of winstbelasting voor bedrijven.

De energiebelasting voor particulieren en bedrijven is verhoogd

Met de huidige verduurzaming van de samenleving beginnen bedrijven en particulieren te merken dat de energiebelasting constant verhoogd wordt. Dit komt door de afspraken die gemaakt zijn in het energieakkoord. Dit zorgt er voor dat de productie duurzamer wordt. De tarieven van de energiebelasting kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

Zodra de overheid tarieven gaat aanpassen wordt er eerst door de 1e en 2e kamer vergaderd. Een voorstel wordt daarbij uitgebreid behandeld. Als ze uiteindelijk de goedkeuring geven, wordt de belastingverhoging in het Staatsblad gezet. De maatregel gaat dan in. Meer weten over de energiebelasting en het inkomen van kleinverdieners? Druk op de link!

Is het mogelijk om energiebelasting terug te krijgen?

Bij particulieren is het niet mogelijk om teruggaaf of vrijstelling te krijgen voor energiebelasting. Er zijn geen uitzonderingen voor ouderen, mensen met een ziekte of handicap. De wet sluit ten alle tijde uit dat particulieren energiebelasting kunnen terugkrijgen. Indien een particulier moeite heeft de kosten te betalen, kan er soms beroep worden gedaan op de bijzondere bijstand. U kunt daar bij de gemeente meer informatie over opvragen.

Er is wel een specifieke uitzondering bij gedeelde elektriciteitsaansluitingen

We hebben een goede uit onze energie tips, het komt wel eens voor dat er sprake is van een gedeelde elektriciteitsaansluiting. Als je een aansluiting deelt is het mogelijk om recht te hebben op teruggaaf van energiebelasting. Dat kan als deze huizen zijn gesplitst in 2 of meer aparte woningen. In principe geldt dit namelijk als verschillende woningen, waarbij ieder zijn eigen belasting betaalt.

Bedrijven kunnen wel energiebelasting terugkrijgen

Bedrijven kunnen energiebelasting terugkrijgen als deze aardgas en elektriciteit gebruiken om daar zelf elektriciteit mee op te wekken. Maar hoe zit dat dan, is het een belastingvermindering voor bedrijven of een teruggaaf? Veel mensen halen dit door elkaar want een vermindering houdt in dat een bedrijf minder belasting hoeft te betalen omdat een deel wordt gezien als basisbehoefte. De Nederlandse wet geeft duidelijk aan dat we geen of een laagtarief rekenen voor basisbehoeften.

Over het deel dat een basisbehoefte is, betaalt de consument geen energiebelasting. Hoe hoog de belastingvermindering is, stelt de Rijksoverheid jaarlijks opnieuw vast.

Verrekening belastingvermindering

Het kan zijn dat de overheid een belastingvermindering heeft vastgesteld. Op dat moment verrekent de energiemaatschappij de belastingvermindering met de energierekening. Als je minder energiebelasting betaalt dan het bedrag van de vermindering krijgt tot het hele bedrag terug. Een snelle manier om op je te energie te besparen.

Dit is ook zo bij groene stroom. Maar je moet er rekening mee houden dat er bij een verhuizing naar evenredigheid wordt berekend. Veel mensen die verhuisd zijn merken dat binnen de eerste verbruiksperiode van het 1e jaar.

Als de overheid de belastingvermindering heeft vastgesteld, verrekent de energiemaatschappij de belastingvermindering met de energierekening. De energierekening controleren is af en toe een lastig klusje.

Handige & leuke Video’s

15 tips om gemakkelijk energie te besparen

Begin direct met besparen Het is tegenwoordig helemaal niet meer moeilijk om op energie te besparen. Met het besparen van energie ben je niet alleen goed bezig voor het milieu, maar ook nog is voor de portemonnee. Maar wat zijn nou de beste tips? We hebben ze...

Besparen op je energiecontract, begin direct!

Iedereen in Nederland heeft het nodig, stroom & gas, ook wel elektriciteit genoemd. Om energie te kunnen ontvangen zal een energiecontract moeten afsluiten met een, naar eigen wens gekozen, energieleverancier. Het energiecontract is de verbintenis die je speciaal...

Tips om energie te besparen, start direct!

Iedereen wil natuurlijk meer geld overhouden aan het einde van de maand. Dit kan nu dus ook door energie te besparen, zelfs zonder zonnepanelen is dit eenvoudig. Het is al snel mogelijk om honderden euro’s per jaar te besparen op de maandelijkse energierekening. Met...

De energierekening controleren is een lastig klusje

De maandelijkse lasten betalen is soms een best vervelend klusje. Het is fijn als je er niet op hoeft te letten natuurlijk maar het is nog prettiger als je er 100% op kunt vertrouwen dat de afgeschreven bedragen ook kloppen. Je energierekening controleren is daarom...