Inkomen kleinverdieners hardst getroffen door energiebelasting

Feb 17, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Feb 17, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

 Met het nieuwe energiebeleid van het kabinet worden kleinverdieners het hardst getroffen, dit komt voornamelijk door de verhoogde energiebelastingen. Door een onderzoek van CE Delft in opdracht van Milieudefensie is gebleken dat kleinverdieners hier veel nadelen door ervaren.

Niet alleen kleinverdieners worden getroffen. Zo hebben grote bedrijven in Nederland een stuk meer voordeel dan kleine bedrijven. Ook zakelijke energie verbruikers hebben meer voordeel dan particuliere huishoudens. Erg oneerlijk vinden wij, aangezien zij vaak de grootverbruikers van energie zijn in Nederland.

Groot onderzoek naar effecten van nieuw kabinetsbeleid

Er is dus een groot onderzoek geweest naar effecten van het nieuwe kabinetsbeleid in Nederland. Zo is er voornamelijk gekeken naar de energiebelasting op gas die verhoogd is, ook naar de daling van energiebelasting op stroom. Verder is er gekeken naar de komst van CO2-minimumprijs en de verlaagde heffingskorting. In de grote lijn wordt er constant gekeken naar twee vragen per verandering. De vraag of de grootste energie vervuiler betaalt en of de lasten eerlijk verdeeld worden over de samenleving.

Ook kleine ondernemers hebben last van veranderingen

Zoals we net hebben besproken hebben ook de kleine ondernemers last van het nieuwe kabinetsbeleid. Voornamelijk zakelijke kleinverbruikers gaan flink achteruit in vergelijking met de grote zakelijke verbruikers. Om dit te concluderen is er gekeken naar de gemiddelde kosten die betaalt moeten worden voor een ton uitgestoten CO2.

Kleine ondernemers met weinig energieverbruik moeten ongeveer rond de €100,- betalen per ton CO2, terwijl grote fabrieken maar €25 per ton CO2 hoeven te betalen. Kleine zaken zoals winkeltjes en cafetaria’s worden dus hard getroffen. Des te meer reden om je huidige energiemaatschappij vergelijken met alternatieven.

Huishoudens ervaren ook nadelen

Met het nieuwe kabinetsbeleid hebben ook huishoudens ofwel de particuliere energiemarkt last van de veranderingen. Zo moeten huishoudens in de toekomst meer geld aan de kant zetten voor de energiekosten berekenen. Als Nederlander met een maximaal inkomen van €17.646 bruto per jaar ga je in 2021 6% van je besteedbaar inkomen moeten besteden aan de energierekening en voornamelijk aan de energiebelasting. Dit is 2% meer als dat het nu op het moment is, een flinke stijging dus. Particulieren met een hoger inkomen gaan maar 0,4% extra betalen. Je kunt direct zien dat dit niet helemaal in evenwicht is. Wil je weten wat de kosten stijging energie zijn? Druk op de link!

Handige & leuke Video’s

Besparen op gas, alles wat je moet weten!

Wanneer het in Nederland ook maar een beetje koud begint te worden, draaien de huishoudens massaal de verwarming aan. Gezinnen douchen langer, gaan vaker in bad en zijn meer thuis, hierdoor kan de energierekening in een korte tijd flink stijgen. Dit willen wij voor u...

De energierekening controleren is een lastig klusje

De maandelijkse lasten betalen is soms een best vervelend klusje. Het is fijn als je er niet op hoeft te letten natuurlijk maar het is nog prettiger als je er 100% op kunt vertrouwen dat de afgeschreven bedragen ook kloppen. Je energierekening controleren is daarom...

Stijging vaste lasten met € 700,- in 2019

Velen zullen het er niet mee eens zijn maar de vaste lasten van een gemiddeld Nederlands huishouden zullen in 2019 weer eens gaan stijgen. Niet alleen energie wordt dit jaar duurder maar ook de zorg en verzekeringen moeten er in 2019 aan geloven. Pricewise heeft...