Energieleveranciers vergelijken als je zonnepanelen hebt

Feb 18, 2019 | Energie, Zonnepanelen | 0 comments

Feb 18, 2019 | Energie, Zonnepanelen | 0 comments

Veel mensen kiezen er jaarlijks weer voor om energieleveranciers met elkaar te vergelijken, maar hoe zit het eigenlijk als je gebruik maakt van zonnepanelen? Werkt vergelijken dan nog steeds hetzelfde? We kunnen je alvast zeggen dat je met zonnepanelen rekening moet houden tijdens het vergelijken.

Hieronder leggen we beter uit waarop je moet letten bij het energie vergelijken met zonnepanelen. Ook kun je in onze vergelijker aangeven hoeveel energie je al hebt opgewekt met jouw zonnepanelen, hierdoor krijg jij de beste energiedeal! Energiekosten berekenen kan door op de groene buttons te drukken.

Verbruik invullen in de vergelijker

Voordat je gaat vergelijken en alle filters hebt ingevuld is het slim om even je verbruik en opwekking te noteren van het vorige jaar. Deze cijfers kun je vervolgens in de vergelijker invullen. Vaak vind je deze cijfers op de jaarnota van jouw energieleverancier. Als je de jaarnota gebruikt, let dan wel op dat je gebruik maakt van cijfers die van het gehele jaar zijn.

Heb je dus nog niet zo lang zonnepanelen, dan komt het vaak voor dat de volledige opwekking niet is vermeld in de jaarnota. Wil je toch graag vergelijken zonder dat je de juiste gegevens kunt vinden op de jaarnota, dan kun je ook de verwachte opwekking noteren die de monteur heeft opgegeven bij het aansluiten.

Salderen verschillend per meter

Het is in Nederland verplicht dat energieleveranciers opgewekte energie met verbruikte energie salderen. Salderen is een duur woord voor verrekenen. Om het duidelijk te maken gebruiken we een makkelijk voorbeeld. Het kan zijn dat jouw zonnepanelen in een jaar 600 kWh opwekken, maar je hebt in totaal 1100 kWh verbruikt, dan betaalt de energieleverancier deze 600 kWh terug inclusief belasting. De overige 500 kWh moet je gewoon volgens het normale leveringstarief betalen.

Maar er zit een verschil in salderen afhankelijk van je meter in huis. Heb je bijvoorbeeld een enkele meter laten installeren thuis, dan wordt het een simpele rekensom. Maar dit verandert wanneer je thuis gebruik maakt van een dubbele meter of speciale slimme meter. Vrijwel iedere leverancier heeft hier een eigen methode voor, waardoor het moeilijk wordt om dit uit een te zetten. Dit staat duidelijk uitgelegd in het energiecontract.

Wanneer kan je het beste overstappen met zonnepanelen?

Zomaar overstappen met zonnepanelen is niet altijd de slimste keus. Het is namelijk pas echt verstandig om over te stappen als je allereerst zoveel mogelijk opgewekte stroom kunt gaan salderen. Het is dus niet verstandig om net na de winter over te stappen, je hebt dan namelijk weinig stroom opgewekt en veel stroom gebruikt, dus kun je weinig salderen.

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat je al jaren bij dezelfde energieleverancier bent aangesloten. In de meeste gevallen zijn de vaste leveringskosten en het gastarief erg hoog, dan is het zelfs slimmer om direct over te stappen. Zelfs als je in dezelfde situatie als hierboven zit. Energieleveranciers vergelijken is dan een erg slimme oplossing.

Meer stroom opwekken dan verbruiken

Als je gebruikt maakt van zonnepanelen en je wekt meer stroom op dan dat je dit verbruikt, dan moet je goed opletten. Als je namelijk teveel stroom opwekt dan moet je gaan kijken naar energieleveranciers met de hoogste vergoedingen voor elke extra opgewekte kWh. Hoeveel je voor elke extra kWh kunt krijgen is per energie aanbieder verschillend. Zo heb je leveranciers die gebruik maken van vastgestelde tarieven of gewoon het normale leveringstarief wat normaliter gebruikt wordt. Sommige doen het met BTW en sommige leveranciers ook weer niet.

Daarnaast zijn er energieleveranciers die een maximum hebben vastgesteld voor eigen opgewekte energie. Ga je over dit maximum, dan wordt dit niet meer beloont door een vergoeding. Wij raden aan om sowieso altijd te kijken naar het gastarief en vaste leveringskosten, vaak weegt deze namelijk niet op met de terugleververgoeding die je krijgt.

Gebruik van een nieuwe slimme meter of oude meter

Het is de bedoeling dat de komende jaren alle huishoudens in Nederland worden uitgerust met een slimme meter. Het kan zomaar zijn dat de salderingsregeling van energieleveranciers in de toekomst wordt aangepast. Om deze reden kan het voordeliger zijn voor mensen met zonnepanelen om gebruik te maken van de oude meter. Echter zitten er wel vereisten aan deze oude meters, deze moet namelijk wel kunnen terug tellen. Op het moment geldt de huidige salderingsregeling tot 2020. Met een oude meter betaal je alleen het verschil tussen de eindstand en de beginstand, wat in de meeste gevallen voordeliger is. 

Handige & leuke Video’s

Zonnepanelen, kom alles te weten & bespaar direct!

Op zoek naar een manier om duurzame energie op te wekken, wellicht is zonne-energie iets voor u. Vandaag de dag zijn de kosten voor zonnepanelen financieel voordelig en voor velen interessant. In deze gids gaan we alle belangrijke zaken over zonnepanelen met je...

Zonnepanelen een goede investering?

Zonnepanelen, we zien ze voortaan op bijna ieder huis in Nederland. Voornamelijk komt dit door de prijs halvering van zonnepanelen in de afgelopen tijd. Er komen namelijk steeds meer nieuwe technieken omtrent zonnepanelen, waardoor deze alsmaar goedkoper worden voor...

Friesland kiest voor zonnepanelen

De gemeente Friesland en enkele andere gemeenten in de provincie Friesland zijn samengekomen en hebben besloten een financiële regeling te bieden voor werknemers die zelf zonnepanelen aan willen schaffen. De gemeente Leeuwarden koos in april 2012 als eerste voor...

Voordelen en nadelen van zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen is een echte hype, je ziet dat steeds meer merken ze gaan aanbieden, zelfs de IKEA biedt vanaf nu zonnepanelen aan. De ontwikkeling naar steeds meer zonne-energie is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Maar wat is de rede dat...

Zonenergie, we zien het steeds meer terug

Je ziet het steeds vaker, zonnepanelen bij mensen op het dak of andere manieren om zon energie om te zetten naar bruikbare energie. De oude manieren van het energie opwekken houdt een keer op omdat de fossiele brandstoffen opraken. Zonne-energie, windenergie en andere...