Energietarieven, hoe gaat het precies in zijn werk?

Feb 21, 2019 | Energie Vergelijken | 0 comments

Als je wil weten hoe het energietarief werkt is het handig om te weten hoe deze is opgebouwd, doorgaans gaat het om de eenheden gas(in m3) en stroom (kWh). Deze 2 eenheden kunnen qua tarief behoorlijk verschillen per leverancier.

Daarbij heb je nog een aantal kosten zoals de vaste leveringskosten van de leverancier en netbeheerder. Ook is de overheid natuurlijk nog verantwoordelijk voor de energiebelasting en BTW die je over het energietarief betaalt.

Waarom veranderen de energietarieven?

Het energietarief is afhankelijk van een aantal zaken, de veranderingen komen doorgaans voort door de veranderende olieprijs, politieke ontwikkelingen of de economische ontwikkelingen die zich in de wereld afspelen. Daarbij zijn er ook nog veranderende tarieven door het inkoopbeleid van energieleveranciers.

Het is belangrijk om jezelf te realiseren dat energietarieven constant veranderen, het kan zomaar zijn dat een leverancier op maandag een stuk duurder is dan op donderdag. Het is daarom slim om de tarieven constant in de gaten te houden als je van plan bent om een overstap te maken.

Gasverbruik en tarieven

Maar om even terug te komen op beide eenheden, hoe worden deze gemeten en waar is het verbruik van afhankelijk? Het gasverbruik wordt gemeten in standaardeenheden van m3. Een kubieke meter is 1000 liter aardas en het verbruik hiervan hangt af van het huis waar je in woont en van de gezinsgrootte.

Een oud huis met slechte isolatie verbruikt over het algemeen een stuk meer gas dan een nieuwe woning die van de meest geavanceerde duurzame techniek beschikt. Ook is het belangrijk om te weten dat je meer gas verbruikt als je de verwarming bijvoorbeeld lang aan laat staan.

Stroomverbruik en tarieven

In Nederland meten we het stroomverbruik in kWh(kilowattuur) en ook hier speelt de gezinsgrootte een grote rol in de totale energiekosten. Het is natuurlijk logisch dat je met een groot gezin meer gebruik maakt van de televisie en wasmachine waardoor je een stuk meer stroom verbruikt.

Als je echt wil besparen op stroom raden we je aan om energiezuinige apparaten te gebruiken die beschikken over een energielabel.

Je zult merken dat tijdens het energieprijzen vergelijken de verschillen per kWh stroom en gas behoorlijk kunnen verschillen bij alle energieleveranciers, gelukkig kun je bij ons alle energietarieven gratis bekijken om zo jaarlijks te besparen op de kosten van deze twee energietarieven.

Raadpleeg onze tips over energie vergelijken, zo weet je precies op welke punten van de vergelijking jij het beste en meeste kunt besparen.

 

Het kiezen voor variabele of vaste energietarieven

Over het algemeen werken de meeste energiemaatschappijen met twee verschillende soorten energietarieven. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen vaste en variabele energietarieven. Als je gekozen hebt voor een vast tarief betaal je altijd hetzelfde leveringstarief gedurende je contract. Er wordt dan bepaald wat voor bedrag per kWh stroom en per m3 gas er in rekening wordt gebracht. Gedurende heel je contract wordt dit tarief niet veranderd.

Als je de keuze hebt gemaakt voor een variabel tarief kunnen de tarieven tussentijds veranderd worden, dat gebeurt doorgaans per 1 januari en per 1 juli. Op deze datums wordt het energietarief aangepast en wordt je daarvan op de hoogte gebracht door de energieleverancier.

Normaliter ben je met een vast tarief een stuk goedkoper uit als met een variabel tarief en heb je de zekerheid dat je precies weet wat je betaalt voor je gas en licht. Het voordeel van variabele tarieven is wel dat je op ieder moment kunt opzeggen. Het ligt er dus maar net aan wat je wensen zijn, doorgaans is het echter zeker niet de voordeligste optie.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je momenteel nog een variabel energietarief hebt omdat je langer verbonden bent aan een energieleverancier, als de contractperiode namelijk verstreken is wordt je automatisch op een variabel tarief geplaatst.

Daardoor kunnen de energietarieven behoorlijk schommelen en de kans is groot dat je meer geld kwijt bent aan je energielevering dan nodig is. Daarnaast is het leveringstarief hoger en ontvang je geen welkomstkortingen van je energieleverancier.

Energietarieven vergelijken

De energietarieven zijn een veel besproken onderwerp in de Nederlandse huiskamers, zeker nu de tarieven wederom zijn gestegen dit jaar en de energierekening maar blijft stijgen.

Het is daarom verstandig om te beginnen met energiemaatschappijen vergelijken zodat je gemakkelijk honderden euro’s per jaar bespaart op je rekening. De beste energietarieven vinden hoeft namelijk helemaal niet moeilijk meer te zijn door het gebruik van onze handige vergelijker.

Het is namelijk zo dat je aanspraak kunt maken op veel welkomstkortingen en scherpe kortingen op je energietarief. Door jaarlijks over te stappen kun je elke keer weer genieten van de hoge welkomstkorting en ben je weer helemaal op de hoogte van de huidige tarieven.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat een gemiddeld gezin zo’n 320 euro op de rekening kan besparen. Het kan zelfs voorkomen dat sommige gezinnen zelfs 400 euro per jaar besparen. Energie vergelijken is direct geld besparen!

Waar moet je op letten bij energietarieven vergelijken?

Als je vaker energietarieven gaat vergelijken raden we je altijd aan om te kiezen voor een jaarcontract, zo weet je zeker dat je een vast leveringstarief hebt terwijl je profiteert van de jaarlijkse welkomstkortingen.

Het overstappen op gunstige energietarieven is daarbij heel gemakkelijk geworden want je hoeft geen vinger meer uit te steken als je kiest voor een overstap. Je moet wel een aantal gegevens invullen voordat je de beste berekening kunt maken, zo heb je natuurlijk je woonadres nodig om precies te zien welke leveranciers bij jou in de buurt leveren.

Het energietarief kan per regio verschillen

Ook kunnen de energietarieven op verschillende woonadressen verschillen, soms betaal je namelijk meer voor gas. Doorgaans is het zo geregeld, hoe verder je van de gasbron vandaan woont, hoe meer leveringskosten je betaalt. Als je bijvoorbeeld in Groningen woont betaal je minder voor gas dan een inwoner van Eindhoven.

Het verbruik speelt een grote rol in het vinden van het beste tarief

Het verbruik speelt ook een grote rol als je energietarieven gaat vergelijken, sommige energieleveranciers geven vaak grote kortingen maar het kan dan ook zijn dat je een hoger bedrag per kWh stroom moet betalen waardoor de prijs nog steeds te hoog is.

Daarbij kan het ook zijn dat de prijs per m3 gas flink verschilt. Het is daarom belangrijk dat je op de hoogte bent van je verbruik zodat de energiewijzer je de meest voordelige aanbieding kan voorschotelen.

Ben je op zoek naar je verbruik? Dat kun je terugvinden op de meest recente jaarrekening van je energieleverancier.

Veilig en onafhankelijk energietarieven vergelijken

Je kunt er zeker van zijn dat je met een gerust hart aan de slag kunt met energietarieven vergelijken, alle gegevens die je invoert in de energievergelijker worden op geen enkele manier opgeslagen op onze servers. Daarnaast kun je er ook vanuit gaan dat je alles regelt via een beveiligde verbinding. Daardoor weet je zeker dat derden en kwaadwillenden geen enkele kans hebben om bij je gegevens te komen.

Nog een zekerheid die je hebt is dat je 100% onafhankelijk energietarieven kunt vergelijken. De goedkoopste leverancier die bij je persoonlijke situatie en verbruik hoort wordt altijd bovenaan getoond. De tarieven worden daarbij dagelijks up-to-date gehouden en je krijgt altijd live prijzen te zien. Zo weet je zeker dat je altijd het beste tarief kunt kiezen. We hebben op geen enkele manier speciale afspraken met energieleveranciers.

Alleen betrouwbaar energietarief vergelijken

In onze vergelijker kun je er vanuit gaan dat alle leveranciers een leveringsvergunning hebben, je weet daardoor zeker dat je over een betrouwbare energieleverancier kunt beschikken als je een overstap maakt. Het ACM (Autoriteit Markt & Consument) zorgt er namelijk voor dat er goed toezicht wordt gehouden, de leveringsvergunning wordt alleen maar afgegeven aan leveranciers die zich aan de regels houden.

Handige & leuke Video’s

Vaak is overstappen van energie erg voordelig!

Veel mensen horen over het overstappen van energie op het nieuws, er is natuurlijk veel te doen om de energietarieven van dit jaar want we gaan weer veel meer betalen voor energie in 2020. Daardoor wordt overstappen en vergelijken steeds interessanter voor Nederlandse...

Alles over overstappen van elektriciteit

Overstappen elektriciteit, het is een onderwerp waar we het de laatste tijd al vaker over hebben gehad. Over het algemeen kun je gemakkelijk geld besparen door middel van overstappen elektriciteit. De afgelopen jaren zijn de tarieven weer flink gestegen en ook dit...

Alles over overstappen van gas en licht

Overstappen gas en licht, een onderwerp wat we regelmatig horen terugkomen bij Nederlandse consumenten, zeker nu de prijzen van de energierekening maar blijven toenemen. Deze kosten zullen altijd blijven bestaan want je hebt nu eenmaal gas en licht nodig om normaal te...

Tips om op zakelijke energie te besparen

Tegenwoordig is het een steeds makkelijker om inzicht te krijgen in het verbruik van je zakelijke energie, toch laten veel ondernemers kansen liggen om meer grip te krijgen op hun verbruik. We gaan in dit artikel wat dieper in op de mogelijkheden die je hebt als...

Overstap van energie is slim in 2020

Je zult het waarschijnlijk al gehoord hebben, de energierekening gaat vanaf 1 januari weer omhoog, toch zijn er genoeg manieren om hier slim op in te spelen om kosten te besparen op de energierekening. Wil je weten hoe je makkelijk kunt besparen op deze kosten? Lees...

Alle fabels over energie overstappen

Overstappen van energieleverancier is de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden, steeds meer mensen beginnen de waarde te zien van overstappen omdat de energierekening maar duurder en duurder wordt. In 2018 stapten ruim 1,3 miljoen huishoudens over en maar...