De energietransitie is in volle gang en we moeten van het gas af

Feb 17, 2019 | Duurzame Energie, Energie | 0 comments

Feb 17, 2019 | Duurzame Energie, Energie | 0 comments

De energietransitie is in volle gang want Nederland wil in 2050 volledig CO2 neutraal zijn. Dat heeft grote gevolgen voor de energiemarkt want we zullen met zijn allen van het bekende gas afkomen. Er worden direct maatregelen getroffen want binnenkort mag er geen enkele nieuwbouw woning nog een gasaansluiting hebben. We kunnen ons voorstellen dat je jezelf afvraagt hoe het nu zit met de huidige woningen. Lees snel verder om te weten te komen hoe het precies in elkaar zit.

Waarom en waarvoor gebruiken we op dit moment energie?

Dat we van het gas af moeten is duidelijk, het is misschien maar goed ook als je kijkt naar alle onrust in Groningen. Maar waar gebruiken we dat gas nu eigenlijk allemaal voor? De meest bekende reden voor gas is natuurlijk de verwarming van het huis omdat zo’n 80% van het aardgas gebruikt wordt om woonruimtes in Nederland te verwarmen.

Als je kijkt naar gas besparing is de woonruimte dus de grootste verbruiker en ook direct de meest interessante bespaarfactor om gasverbruik terug te dringen. Om de vraag naar gas terug te dringen is het nodig om de woning efficiënter te verwarmen. De overige 20% van het aardgas wordt gebruikt om water te verwarmen en om water te koken. Ook alle Nederlandse energiemaatschappijen moeten er aan geloven en meedenken aan de verduurzaming van ons land, gelukkig is het vandaag de dag mogelijk om bij bijna iedere aanbieder groene energie te verkrijgen.

Maar welke alternatieven hebben we voor gas?

Gas is dus een belangrijke factor voor heel Nederland maar het verbruik moet terug, gelukkig zijn er erg veel milieubewuste, gasvrije alternatieven. Lees verder om erachter te komen hoe we het gasverbruik kunnen terugdringen.

De isolatie van woningen in Nederland is tegenwoordig erg goed, om het huis goed te verwarmen is isolatie van levensbelang. Als een huis goed geïsoleerd wordt blijft de warmte langer in het huis hangen en hoeft de verwarming minder vaak opgestookt te worden.

Tegenwoordig wordt het gebruik van een warmtepomp ook aangemoedigd. Deze pomp gebruikt buitenlucht, restwarmte en bodemwarmte om het huis te verwarmen. Daarbij kun je met een hybride opstelling een warmtepomp aansluiten op uw cv ketel waardoor u tot wel bijna 80% aan gas kunt besparen. Naast besparen kun je natuurlijk ook kiezen voor groen gas in Nederland.

Je kunt ook water verwarmen zonder gas te verbruiken

Een zonneboiler is een prima alternatief om water op te warmen. Door gebruik te maken van een zonneboiler kun je water opwarmen door middel van zonlicht. Dat warme water kunt u gebruiken voor de douche, als kraanwater maar ook om uw was en vaatmachines van warm water te voorzien. Dit gebeurd volledig zonder gas en je kunt ook nog een combinatie maken tussen de zonneboiler en een warmtepomp zodat u zonder gas uw woning en water verwarmd.

Elektrisch koken om gas te besparen

Het elektrisch koken is in Nederland al erg lang bekend. Het is nog niet zo populair als het zou moeten zijn omdat je gas gemakkelijk kunt vervangen door stroom te gebruiken. Als je duurzaam kookt kun je ook nog eens met energie van je zonnepanelen de gasplaat aanwakkeren. Meer energie tips? druk dan snel op de link.

Handige & leuke Video’s

Groene energie altijd duurzaam? Kom erachter!

De vraag komt bij veel mensen naar boven, hoe weet ik als consument zeker dat ik bij de keuze voor groene energie ook echt duurzame energie ontvang? Je wilt natuurlijk bij de keuze ook daadwerkelijk bijdragen aan de klimaatverbetering, je betaalt hier waarschijnlijk...

Duurzame energie & Facebook

Iedereen kent de social media gigant Facebook, het bedrijf is op de beurs en draagt tientallen miljoenen gebruikers op haar platform. Om al deze mensen te kunnen blijven voorzien is behoeftes en wensen heeft Facebook gekozen voor het bouwen van een nieuw datacentrum...

Groen Gas in Nederland, hoe zit het?

Je zult je wellicht afvragen wat groen gas precies inhoudt, groen gras is een duurzaam alternatief voor fossiele aardgas. Groen gas wordt opgewekt door middel van bio gas die volledig schoon en hernieuwbaar wordt geproduceerd. Er is nog veel meer om te weten te komen,...