Energieverbruiksmanagers: waarvoor dienen deze apparaten? | Meer informatie over deze energiemanagers op deze pagina!

Feb 24, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Een energieverbruiksmanager of energiemanager is een apparaat waarmee jij inzicht krijgt in je energieverbruik. Deze werken in combinatie met een slimme energiemeter in de meterkast. In Nederland krijgt iedereen zo’n slimme energiemeter in zijn meterkast, zodat iedereen slim om kan gaan met het energieverbruik.

Wanneer je de energieverbruiksmeters aansluit op een energie manager kun je pas echt op een slimme manier omgaan met jou energieverbruik. Daarnaast krijg je ook direct inzicht in de grootverbruikers in huis en kan het besparen echt gaan beginnen. Wij gaan jou op deze pagina daarom meer vertellen over de verschillende soorten energieverbruiksmanagers en wat de voordelen en mogelijkheden hiervan zijn.

Verschillende soorten energieverbruiksmanagers

Het is belangrijk dat je altijd een energiemanager kiest die aansluit op jouw persoonlijke situatie. Er zijn namelijk verschillende soorten managers die jou inzicht geven in het energieverbruik of de opbrengst van zonnepanelen. Het is dus verstandig om van te voren te beslissen wat de energie manager moet kunnen meten. Zo kun je onder andere kiezen voor:

  • Een manager die de productie van de zonnepanelen meet;
  • Een online energiemanager die inzicht geeft in het verbruik van losse apparaten;
  • Een handige energieverbruik app waarop je de meetgegevens kunt inzien;
  • Inzicht krijgen in het realtime verbruik van apparaten, waardoor je eenvoudig sluipverbruik kunt opsporen.

Dit zijn aantal zaken waar je rekening mee dient te houden bij het kiezen van een goede energieverbruiksmanager. Daarnaast is het ook slim om te bepalen of je de energiemanager online kunt inzien of dat je alleen een kastje wilt in de woonkamer.

Energieverbruiksmanager aansluiten

Wil jij graag gebruik maken van energieverbruiksmanagers? Dan kun je deze aanvragen via jouw energieleverancier. Er wordt dan een kastje in de woonkamer geplaatst waar je direct inzicht krijgt in je energieverbruik. Daarnaast is het mogelijk om zelf een energieverbruik manager aan te schaffen en deze aan te sluiten op de slimme meter in de meterkast.

Wil je liever gebruik maken van een energiemanager online of een energieverbruik app? Dan is dat natuurlijk ook een optie. Het is dan van belang dat je de aanbieder van de energieverbruik manager toestemming geeft om data van je slimme meter te laten inzien. Je krijgt dan inzicht in je energieverbruik via een handige app op je smartphone of via een webpagina op je laptop. In dit geval komt er dus geen fysiek kastje in de woonkamer te hangen, maar gebeurt alles digitaal.

Meer inzicht in je verbruik

Met energieverbruiksmanagers krijg je meer inzicht in je verbruik. Wel is er een groot verschil tussen verschillende energieverbruik managers. Zo zijn er een aantal simpele varianten die met een soort stoplicht aangeven of je veel of weinig energie verbruikt. Daarnaast zijn de meeste moderne energieverbruiksmanagers voorzien van software die het verbruik aangeven door middel van overzichtelijke grafieken. Hiermee kun je onder ander:

  • Het dagelijkse energieverbruik volgen en in de gaten houden
  • In een oogopslag zien wanneer je veel en weinig energie verbruikt

Sommige aanbieders bieden nog uitgebreidere energieverbruik managers aan. Deze zijn dan voorzien van uitgebreide analyse- en vergelijkingsmogelijkheden waardoor je nog beter inzicht krijgt in je verbruik. Hiermee kun je dan bijvoorbeeld:

  • Eigen verbruiksdoelen instellen
  • Het verbruik van losse apparaten meten, zoals de koelkast of de wasmachine
  • Tips ontvangen om zorgvuldiger om te gaan met energie
  • Het energieverbruik vergelijken met voorgaande periodes

Zoals je ziet bieden de meest uitgebreide energieverbruiksmanagers veel verschillende mogelijkheden om inzicht te krijgen in je energie. Bovendien zorgt dit er ook voor dat je eenvoudiger kunt gaan besparen op je energieverbruik.

Zijn er gratis energieverbruiksmanagers?

Wil jij ook graag besparen op de energiekosten? Dan kan een energie manager oplossing bieden. Bij de meeste energieleveranciers krijg je tegenwoordig een gratis energieverbruik manager. Hiermee krijg je meer inzicht in het verbruik en kun je daadwerkelijk gaan besparen op de energiekosten. Daarbij is de beste energieverbruiksmanager app die van Energiedirect. Deze is alleen beschikbaar voor klanten en is volledig gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er ook nog andere energieleveranciers die gratis energieverbruiksmanagers aanbieden, maar bij de meeste betaal je maandelijks een kleine bijdrage.

Besparen op je energiekosten

Naast het gebruik van energiemanagers is het ook op andere manieren mogelijk om te besparen op je energieverbruik. Zo kan het verstandig zijn om over te stappen op een andere energieleverancier die lagere energieprijzen hanteert. Om erachter te komen welke energieleverancier het goedkoopste is in jouw situatie kun je gebruik van de vergelijker op deze pagina.

Hier kun je namelijk alle energieleveranciers onafhankelijk met elkaar vergelijken op kosten, voordelen en welkomstkortingen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om alleen leveranciers te zoeken die groene energie leveren. Zo vind je namelijk een passende energieleverancier voor jouw persoonlijke situatie.

energieverbruiksmanagers

Handige & leuke Video’s