Lagere inkomens zijn weer de pineut door het klimaatbeleid

Feb 18, 2019 | Duurzame Energie, Energie | 0 comments

Feb 18, 2019 | Duurzame Energie, Energie | 0 comments

Als je de politiek volgt, dan heb je het vast meegekregen. Het nieuwe klimaatbeleid, allemaal leuk zo’n klimaatbeleid, maar wat betekent het nou eigenlijk en wat zijn de gevolgen? Dit is wat we je gaan vertellen in dit artikel. Lees snel verder om te profiteren.

Het kabinet met hun nieuwe klimaatbeleid & keuze voor de energietransitie, heeft ervoor gezorgd dat mensen met de lage inkomens het hardst worden getroffen in de samenleving. Deze lastenverhoging van de lagere inkomens heeft te maken met de forse stijging van de energiebelasting omtrent gas. Wij vonden de koopkrachtontwikkeling van Prinsjesdag een slechte schets van de realiteit, ook het Centraal Planbureau stemde hiermee in.

Het Centraal Planbureau stelde vast dat lagere inkomens meer geld besteden aan de energierekeningen, ook al verbruiken deze huishoudens minder. Als je dit doorrekent dan komt de koopkracht winst niet uit op 1%, maar op een percentage van 0,8. 0,2% minder dus. 

Stijging van de energiebelastingen

Net zoals in de voorgaande jaren gaat de energiebelasting weer stijgen in Nederland. 2019 kan dan natuurlijk niet ontbreken. Zo gaan de Nederlandse huishoudens in 2019 meer energiebelasting kwijt zijn per kubieke meter gas, er wordt in 2019 drie cent meer gevraagd per kubieke meter.

Wanneer een gezin dus 2.200 kubieke meter gas verbruikt, dan gaan ze in 2019 ongeveer jaarlijks € 70,- meer betalen. Bovenop deze stijgingen komt er nog de standaard energiebelasting van € 51,-. Al met al dus forse stijgingen in de prijzen voor Nederlandse huishoudens. Energiemaatschappijen kunnen helaas niets doen aan deze energiebelastingen.

Huurders hebben een flink nadeel

Als we in Nederland minder energiebelasting willen betalen, dan moeten we ervoor zorgen dat het gasverbruik wordt teruggedraaid. Gelukkig is dit vaak mogelijk, denk hierbij aan zonnepanelen, isolatiematerialen en warmtepompen.

Echter is het zo dat dit voor huurders een stuk moeilijker is in vergelijking met mensen die in het bezit zijn van een koophuis. Dit komt doordat het niet loont voor een huurder om te investeren in duurzame energie met een huurwoning, het is immers niet officieel van jou en dus zijn deze aanpassingen vaak verzonken kosten. En nou is het zo dat de meeste lage inkomens een huis huren, wat er dus wederom voor zorgt dat de lage inkomens de dupe zijn.

Het klimaatbeleid is maar een van de weinige energie onderwerpen, klik snel op de link om alles te weten te komen over energie.

Handige & leuke Video’s

Groene energie, wat is het precies?

Wat is nou precies groene energie? Dat is de vraag die veel consumenten die op zoek zijn naar groene stroom en gas zichzelf stellen. Groene energie is net zo te gebruiken als grijze energie, echter is het wel op een andere manier opgewekt, namelijk een...

Groen Gas in Nederland, hoe zit het?

Je zult je wellicht afvragen wat groen gas precies inhoudt, groen gras is een duurzaam alternatief voor fossiele aardgas. Groen gas wordt opgewekt door middel van bio gas die volledig schoon en hernieuwbaar wordt geproduceerd. Er is nog veel meer om te weten te komen,...

Groene energie altijd duurzaam? Kom erachter!

De vraag komt bij veel mensen naar boven, hoe weet ik als consument zeker dat ik bij de keuze voor groene energie ook echt duurzame energie ontvang? Je wilt natuurlijk bij de keuze ook daadwerkelijk bijdragen aan de klimaatverbetering, je betaalt hier waarschijnlijk...

Duurzame energie & Facebook

Iedereen kent de social media gigant Facebook, het bedrijf is op de beurs en draagt tientallen miljoenen gebruikers op haar platform. Om al deze mensen te kunnen blijven voorzien is behoeftes en wensen heeft Facebook gekozen voor het bouwen van een nieuw datacentrum...