Modulerende thermostaat, wat moet je erover weten voordat je het aanschaft? | Lees nu alles over dit product!

Feb 26, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Ben je nog aan het overwegen of je een modulerende thermostaat gaat nemen of een aan uit thermostaat? Er zijn tegenwoordig verschillende soorten verkrijgbaar.

Een normale thermostaat, eentje met een aan- en uit functie of met een klokfunctie, maar bijvoorbeeld ook een draadloze thermostaat. Wat is het verschil en waar moet je op letten voordat je er één koopt. Hierover lees je meer in dit artikel. 

Wat doet een normale thermostaat?

Met een thermostaat regel je de temperatuur in huis. Door dat het gekoppeld is aan je verwarmingssysteem, kun je met een thermostaat instellen hoe warm je het in huis wilt hebben. Vroeger deed je dit via het kastje op de muur in de woonkamer. Door aan de draaischijf te draaien kun je de verwarming aanzetten en instellen op de gewenste temperatuur. Vervolgens warmde je huis op tot het moment dat de ingestelde temperatuur was bereikt. Zodra het zover was zorgde de thermostaat ervoor dat het verwarmingssysteem stopte met opwarmen.

Wat is een modulerende thermostaat?

Tegenwoordig zijn er veel meer soorten thermostaten met veel meer functies dan enkel een simpele draaischijf. Dit zorgt niet alleen voor meer wooncomfort, maar je kunt zo ook meer energie besparen. Vooral met een modulerende thermostaat kun je heel effectief besparen. 

Verschil modulerende en aan uit thermostaat

Een modulerende thermostaat heeft ook een aan en uit functie. Vaak heeft het ook een klokfunctie. Maar waar hij echt in verschilt is dat het een speciale energiebesparende functie heeft. De thermostaat stuurt een signaal naar het verwarmingssysteem om de ruimte een graad te verwarmen. Het systeem gebruikt dan precies genoeg energie om het verwarmd te krijgen.

Een modulerende thermostaat optimaliseert dus het verbruik van het verwarmingssysteem. Het verwarmingssysteem gaat dan dus niet in eens heel hard stoken voor die ene graad. Het doet precies genoeg om je huis warm te houden, maar het verwarmingssysteem gaan niet onnodig aan en uit. Hierdoor verspil je dus geen kostbare energie. 

Voordelen van een modulaire thermostaat

De voordelen van een modulerende thermostaat zijn:

  • Het zorgt voor minder minder energieverbruik.
  • Het heeft hetzelfde effect als bij de “groene golf” in het verkeer. In plaats van elke keer vol gas op te trekken naar het volgende stoplicht om bij het volgende verkeerslicht weer hard af te remmen, zorgt de modulaire thermostaat ervoor dat je met de optimale snelheid rijd om elke keer weer door het groene verkeerslicht te rijden.
  • Deze thermostaat gaat dus slim om met de huidige temperatuur en de gevraagde temperatuur in je woning.
  • Door de goede communicatie tussen je verwarmingssysteem en de modulerende thermostaat heb je meer rendement, bespaar je meer energie en is het niet belastend voor het milieu.

Draadloze thermostaat modulerend

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende modulerende thermostaten verkrijgbaar. Zo heb je een gewone modulerende thermostaat, een modulerende thermostaat met een aan/uit functie en een draadloze variant. Wel is het belangrijk dat voordat je een modulerend thermostaat gaat kopen je eerst controleert of het verwarmingssysteem modulair kan werken. Als dit namelijk niet het geval is dan werkt dit type thermostaat logischerwijs ook niet.

Door middel van een modulerende thermostaat kun je dus behoorlijk op je energiekosten besparen. Maar wist je dat je nu ook al kunt beginnen met besparen door de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken? Wil je weten of je de beste deal hebt? Of wat het gunstigste tarief is wat momenteel door de verschillende partijen geboden wordt? Wacht niet langer, bekijk nu wat je kunt besparen. Ga naar de vergelijker op deze pagina.

modulerende thermostaat

Handige & leuke Video’s