De keuze voor een variabele of een vaste energieprijs, de beste keuze?

Feb 18, 2019 | Energie Vergelijken | 0 comments

Feb 18, 2019 | Energie Vergelijken | 0 comments

Wanneer je gaat kijken voor een nieuw energiecontract dan kom je gegarandeerd voor de keuze van een variabele of vast energietarief, wat is nu het beste en voor het goedkoopste?

Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten bij het maken van deze keuze, lees snel verder.

Het verschil tussen een variabel en vast tarief

De energietarieven blijven gedurende het jaar niet hetzelfde, ze fluctueren, dit is een feit. Het energietarief op een bepaald moment is afhankelijk van allerlei factoren, waardoor de vraag en aanbod op de markt. Is er bijvoorbeeld sprake van een strenge winter, dan zul je de gasprijzen zien stijgen omdat er veel vraag naar is. Hetzelfde geldt voor de energietarieven.

Wanneer je kiest voor een vast energietarief met een contract looptijd van 3 jaar dan ben je gedurende de looptijd verzekerd van de vastgezette tarieven. Hierdoor heb je zekerheid over het totale bedrag dat je moet betalen. Wanneer je kiest voor een variabel energietarief ga je mee met de fluctuerende tarieven, je kunt hiermee profiteren van dalende tarieven maar aan de andere kant kun je op ieder moment ook veel moeten betalen.

Voor – en nadelen van een vast energietarief

Het grootste voordeel van een vast energietarief is dat je de gehele looptijd weet waar je aan toe bent, er is zekerheid. Je weet precies wat je moet betalen, mits je niet teveel verbruikt. Ook hoef je je niet druk te maken over prijsstijgingen die plots kunnen ontstaan, iets waar je met een variabel tarief wel degelijk rekening mee moet houden. Over het algemeen zijn de vaste tarieven goedkoper dan de variabele tarieven.

Een nadeel van een vast tarief is dat je niet kan profiteren van dalende tarieven, je zult op dat moment meer moeten betalen dan iemand met een variabel tarief.

Voor – en nadelen van een variabel tarief

Het grootste voordeel van een variabel tarief is dat je goed kan profiteren van eventuele prijsdalingen, je hebt net gelezen dat er allerlei factoren zijn die de maandelijkse tarieven beïnvloeden, waaronder ook vraag en aanbod.

Het grootste nadeel is dat je ook te maken kan krijgen met prijsstijgingen waardoor je al snel veel meer gaat betalen, dit is een groot risico. In de praktijk veranderen de variabele energieprijzen twee keer per jaar, vaak per 1 januari en 1 juli.

Ook kun je kiezen voor contracten waar meer wijzigingen in de prijs plaats vinden. Energieleveranciers zijn sinds 2015 bij de wet verplicht om de klant in te lichten over eventuele stijgingen of dalingen in de prijs. Een simpele verwijzing naar de website is niet meer voldoende. In de algemene voorwaarden kun je als consument altijd terugvinden hoe er wordt omgegaan omtrent prijswijzigingen.

Welke kosten van de rekening zijn variabel?

De kosten van een energierekening bestaat maar voor een klein deel uit de kosten voor licht en gas, vandaar de vraag: welke kosten zijn dan variabel? Alleen de leveringskosten voor het gas en elektriciteit zijn variabel.

De kosten van de netbeheerder en energiebelasting liggen niet in de handen van de energie leverancier en kunnen dus ook niet variabel worden aangeboden. Deze kosten worden meestal een keer per jaar veranderd. Wanneer de belastingdruk toeneemt zul je merken dat de maandelijkse premie gaat stijgen.

Wat is nu goedkoper?

De goedkoopste energiecontracten zijn degene met vaste energietarieven. Maar welke is nu het goedkoopst? Dit is zeer lastig in te schatten omdat de markt nooit te voorspellen is, het kan zijn dat de variabele tarieven in jaar A beter uitvielen dan in jaar B, dan profiteer je van leuke financiële voordelen.

Dit vraagstuk gaat vooral over de zekerheid van financiële verplichtingen of wil je toch liever kunnen profiteren van dalingen van de energietarieven. Wat goedkoper voor je is kun handig uitzoeken middels onze energievergelijker, neem snel een kijkje en behaal je besparing!

Handige & leuke Video’s

Gas vergelijken, hoe gaat het in zijn werk?

Veruit de meeste huishoudens in Nederland beschikken over een gasfornuis, douche of centrale verwarming die draaien op gas, het is dan ook niet voor niets de grootste kostenpost op de energierekening. Omdat we relatief veel gas verbruiken en belastingen dit jaar weer...

Energiewijzer, wat is het nou eigenlijk?

Steeds meer mensen gebruiken voor het woord energiewijzer tegenwoordig gewoon het woord energie vergelijker, dit betekent namelijk hetzelfde. Maar wat is een energiewijzer nou eigenlijk? Het is een zogenoemde tool op het internet waarmee het mogelijk wordt gemaakt om...

Wat is een energietarief nu precies? Kom erachter!

We hebben er waarschijnlijk allemaal wel eens van gehoord en we voelen het maandelijks in onze portemonnee. Energietarieven. Eigenlijk is het vrij simpel, energietarieven zijn vastgestelde prijzen die je maandelijks betaald voor de levering van jouw energie in jouw...