Een aantal handige tips om de komende jaren op energie te vergelijken

Feb 17, 2019 | Energie Vergelijken | 0 comments

Feb 17, 2019 | Energie Vergelijken | 0 comments

De energierekening neemt de komende jaren alleen maar toe en Nederlanders betalen al snel tussen de €110,00 en €130,00 meer voor energie.

Een behoorlijk bedrag en besparen op gas en energie is dan wel mooi meegenomen. Zeker als je online maar een paar minuutjes nodig hebt om te besparen. We hebben een lijst gemaakt met tips om online energie te vergelijken.

Tip 1 : Stap over als je dit nog nooit gedaan hebt, vaste klanten betalen meer

Het komt vaak voor dat mensen twijfelen om over te stappen. Dat is totaal onnodig omdat vaste en loyale klanten steevast meer betalen voor stroom en gas. Als je niet overstapt mis je jaarlijkse energietarieven of mooie welkomstkortingen. Je betaalt als vaste klant altijd de hoofdprijs. De stroom die je ontvangt is over hetzelfde

Hoe kun je dan precies besparen door energie te vergelijken? Dat ligt vooral aan het huidige energie en gasverbruik. Maar over het algemeen is de regel, hoe meer u verbruikt hoe grote de besparing. Onderzoek wees recentelijk uit dat de gemiddelde besparing al snel rond de 180 euro per jaar ligt. Overstappen kan jaarlijks zelfs oplopen tot 350 euro.

Tip 2: Zorg er voor dat je profiteert van de welkomstkortingen

Als je energie gaat vergelijken is het slim om te letten op mooie welkomstkortingen. Deze worden door veel energieleveranciers aangeleverd in de vergelijker. Energieleveranciers hebben een onderlinge concurrentiestrijd waardoor ze u dolgraag als klant willen verwelkomen. Zeker in het winterseizoen wordt er flink op prijs geconcurreerd en de kortingen lopen soms zo hoog op als 250 euro! Probeer het een keer uit en profiteer ook van de beste energie aanbiedingen en bespaar flink op uw energierekening in 2018!

Tip 3: Overstappen levert het meeste op, een langdurig contract geeft zekerheid

Veel mensen vragen zich of jaarlijks overstappen verstandiger is dan energietarieven langer vastzetten. Uit een rapport van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (nu de ACM) blijkt dat overstappen naar een 1 jarig contract het meeste potentieel heeft om besparingen te realiseren. Dit kan oplopen tot 500 euro. Toch valt er ook iets te zeggen voor een langdurig contract omdat we momenteel in een markt zitten met een stijgende prijs. Daardoor kan een vaste energieprijs voor 3 of 5 jaar voordeliger zijn.

Tip 4: Bekijk en lees alle reviews als je energie gaat vergelijken

We raden je aan om onze reviews over alle energieleveranciers door te lezen en om te kijken wat andere consumenten zeggen in de reviews. Je kunt op alle goede vergelijkingssites lezen wat consumenten vinden van een energieleverancier. Door reviews te lezen krijgt u een goed beeld van de globale stemming die leeft bij een merk.

Tip 5: Zorg er voor dat je overstapt op het moment dat het je het meeste oplevert

Je kunt natuurlijk overstappen maar het is wel belangrijk dat je goed op de timing let. Het kan zo zijn dat als je je energiecontract voortijdig opzegt dat je te maken krijg met een overstapboete. Dit is een boete die opgelegd kan worden omdat het contract eerder wordt opgezegd. Daarbij kan het ook zo zijn dat door voortijdig opzeggen bepaalde kortingen vervallen.

Het kan ook nog eens zo zijn dat u te laat overstapt waardoor u automatisch op duurdere variabele tarieven terecht komt. Denk daarom altijd enkele maanden voor dat u contract afloopt aan de mogelijkheid om over te stappen. Het kost je weinig moeite en je energieleverancier wil in sommige gevallen de kosten van de overstap voor je dekken.

Tip 6 : Vergelijk energie altijd op basis van je huidige verbruik

Als je zo min mogelijk wil betalen dan is het slim om op basis van uw huidige energieverbruik te rekenen. De energierekening bestaat namelijk uit variabele en vaste kosten. Het is daarom van essentieel belang om het verbruik te weten. Zo kun je elektriciteit vergelijken, maar ook gas en licht vergelijken bijvoorbeeld. 

Een energiepakket kan namelijk heel voordelig zijn bij een gemiddeld energieverbruik. Mocht u het verbruik al weten of heeft u uw verbruik bij de hand? Maak dan gebruik van onze energievergelijker. Weet u niet wat uw energieverbruik is? Log dan in op het portaal op de website van uw energieaanbieder of bel deze om het na te vragen. Daarnaast is het van groot belang dat je gebruik maakt van een onafhankelijke vergelijker, zo ben je altijd verzekerd van een eerlijk aanbod! 

Tip 7 : Moet ik voor groene of grijze energie gaan?

Je kunt in de vergelijker kiezen voor grijze of groene stroom. Als je duurzaamheid een belangrijk aspect vindt dan is het mogelijk om duurzaamheid aan te vinken zodat u alleen de groenste energieleveranciers te zien krijgt. Uit onderzoek blijkt dat onder de grootste energieleverancier Pure Energie, Qurrent, Greenchoice en Vandebron het meest duurzaam zijn. Als je kijkt naar de prijsverschillen tussen de verschillende soorten stroom lopen de groene en grijze energieleverancier niet heel veel uit elkaar, over het algemeen zijn de grijze leveranciers een beetje goedkoper.

Tip 8. Zorg er voor dat je op de hoogte bent van veranderingen in het jaar 2018 en 2019

Als je energieprijzen gaat vergelijken is het slim om rekening te houden met de wijzigingen in uw verbruik. Het kan namelijk zo zijn dat u naar een groter huis verhuisd bent of dat u gewoon meer stroom bent gaan verbruiken. Het kan daarbij ook zo zijn dat u al meedoet aan de energietransitie. Het installeren van zonnepanelen en de isolatie van woningen begint steeds normaler te worden, uw verbruik kan dus behoorlijk verschillen als u zonnepanelen hebt.

De energieprijzen in 2018 zijn wederom veranderd

Grote spelers Nuon en Eneco maakte eerder dit jaar al bekend dat de prijzen verhoogd gingen worden. Het gas en stroom worden allebei duurder omdat er een stijgende vraag is door de aantrekkende economie. Deze stijging was te verwachten want er gaan de komende jaren alleen maar meer kosten bijkomen, dit jaar stijgen de transportkosten met 13 euro jaar en stijgt de energiebelasting alweer. Daarnaast stijgt de jaarlijkse bijdrage voor klimaatverbetering. Energie vergelijken begint dus steeds belangrijker te worden om kosten te besparen.

Handige & leuke Video’s

Energiewijzer, wat is het nou eigenlijk?

Steeds meer mensen gebruiken voor het woord energiewijzer tegenwoordig gewoon het woord energie vergelijker, dit betekent namelijk hetzelfde. Maar wat is een energiewijzer nou eigenlijk? Het is een zogenoemde tool op het internet waarmee het mogelijk wordt gemaakt om...