Hoe zit het met zakelijke energie voor ZZP’ers of ondernemers?

Feb 17, 2019 | Zakelijke energie | 0 comments

Feb 17, 2019 | Zakelijke energie | 0 comments

Een vraag die veel gesteld wordt door ondernemer is of ze zakelijke energie moeten afsluiten voor hun eenmanszaak. Een slimme en normale vraag want de energiemarkt is niet echt makkelijk te doorgronden. We hebben dit artikel geschreven om daar wat opheldering aan te geven. We leggen je uit waar je op moet letten en wat er belangrijk is voor dat je een contract afsluit.

Zakelijke energie is vaak goedkoper voor een eenmanszaak.

Het is vaak zo dat het kiezen voor zakelijke energie op je privéadres voordeliger is. Als je namelijk kiest voor zakelijke energie kun je lagere tarieven afdwingen bij de energieleverancier. De vuistregel die je hier meestal vast moet houden is hoe meer energie je verbruikt, hoe langer het contract loopt, hoe gunstiger de energietarieven worden.

Je moet als ondernemer maximaal een elektriciteitsaansluiting hebben die kleiner of gelijk is aan 3 x 80 Ampere. Het kan anders zijn dat je in de categorie groot zakelijk verbruik valt. Daarbij mag je een gasmeter bezitten die groter zijn dan 25G. Voor groot zakelijke en klein zakelijke klanten zijn er andere prijzen en voorwaarden. Dit moet je goed in de gaten houden als je een zakelijk energiecontract gaat afsluiten.

De service voor zakelijke energie is vaak beter geregeld voor zakelijke klanten

Zakelijke klanten krijgen bij energieleveranciers vaak meer aandacht dan particuliere klanten. Dat is ook zo als u een zakelijk contract afsluit op uw privéadres. Energieleveranciers hechten meer waarde aan hun zakelijke klanten omdat deze vaak wat lucratiever zijn dan particulieren, je kunt vaak rekenen op korte wachttijden en efficiënte service als je problemen hebt met de energielevering.

De totale kosten voor een eenmanszaak moet je goed controleren

Als je een zakelijk energiecontract gaat vergelijken moet je goed letten op de presentatie van de totale kosten. Het kan namelijk zo zijn dat de kosten anders worden gefactureerd als bij particulieren. Energieleveranciers tonen namelijk vaak geen administratiekosten en BTW als je zakelijke energieprijzen gaat vergelijken. Voorkom dit door online te vergelijken met de zakelijke energievergelijker. Daardoor vergelijk je altijd op all-in-one kosten zoals BTW en administratiekosten waardoor u nooit voor vervelende verassingen komt te staan.

Wil je je zakelijke energie afsluiten op je privé woning dan moet je goed opletten, zorg dat je goed op de hoogte bent van gestelde voorwaarden en let al helemaal goed op aangeboden contractperiodes.

Moet je vaste of variabele tarieven nemen bij een zakelijk energie contract?

Je kunt dit helemaal zelf invullen als ondernemer. Wij raden ten alle tijden aan om een vast tarief te kiezen zodat je altijd direct weet welk bedrag je over de totale looptijd kwijt bent. Wel zo makkelijk rekenen in de administratie of als de winstmarge uitgerekend moet worden.

Met een variabel tarief heb je wat minder zekerheid omdat de prijzen regelmatig variëren. Toch kan het zijn dat u misschien niet lang meer blijft ondernemen je wil om een andere reden flexibel blijven. Dan raden we je altijd aan om een variabel tarief met variabele looptijd te nemen zodat u deze makkelijk kunt opzeggen.

Welke kosten van zakelijke energie zijn aftrekbaar?

Als je veel thuiswerkt als ZZPér met een eenmanszaak dan is het mogelijk om een deel van de energiekosten en BTW af te trekken. Als je hier gebruik van wil maken moet je wel aan een aantal verplichtingen en voorwaarden voldoen.

Je moet bijvoorbeeld een adres hebben dat ingeschreven staat in het register van de KvK zodat de belastingdienst kan kijken naar de zelfstandigheid en de gerealiseerde omzet. Het is daarbij ook nodig dat u een eigen werkruimte heeft met een eigen op- of ingang. Het is slim om even contact op te nemen met de Belastingdienst of boekhouder om helemaal helder te hebben hoe deze zaken werken.

Wat is de goedkoopste energieleverancier voor ZZP’er en MKB’ers

In de zakelijke energiemarkt is dit relatief eenvoudig. De goedkoopste leverancier wordt bepaald door uw energieverbruik. Het komt vaak voor dat het zelfs voordeliger is om een particulier energiepakket af te sluiten. De energierekening blijft tenslotte een mix van variabele en vaste kosten, het persoonlijke verbruik is daarom van levensbelang om een goede energievergelijking te maken.

Op deze manier checkt u de verbruikskosten inclusief de all-in kosten van een energiecontract. Daarbij is het mogelijk dat eenmalige kortingen en welkomstbonussen de totale prijs over een looptijd nog verder verlagen. Snel besparen?Energieleverancier vergelijken biedt u een totaaloverzicht met alle welkomstkortingen en eenmalige kortingen.

Handige & leuke Video’s

Tips om op zakelijke energie te besparen

Tegenwoordig is het een steeds makkelijker om inzicht te krijgen in het verbruik van je zakelijke energie, toch laten veel ondernemers kansen liggen om meer grip te krijgen op hun verbruik. We gaan in dit artikel wat dieper in op de mogelijkheden die je hebt als...

Minder betalen voor zakelijke energie, lees nu de tips!

Zakelijke energie besparing, 4 tips! Het kan zijn dat je zakelijke energie hebt afgesloten bij een energieleverancier, dat kan behoorlijk kostbaar zijn en veel ondernemers zijn op zoek naar oplossingen om minder te betalen voor de jaarlijkse stroom en gaskosten. De...

Bespaar tips voor zakelijke energie in een onderneming

Nog steeds weinig inzicht in zakelijke energiekosten Veel ondernemers in het MKB hebben nog steeds geen goed beeld van de totale energiekosten binnen het bedrijf. Dat is jammer want zakelijke energie kan al snel duizenden euro’s per jaar kosten een een simpel...

Wanneer moet je nu precies voor zakelijke energie kiezen?

Zakelijke energie kiezen kan behoorlijk lastig zijn voor veel ondernemers. Dat is ook zo voor zelfstandig ondernemers want deze krijgen regelmatig een aanbod om een zakelijk energiecontract af te sluiten. Toch bestaan er nog veel onduidelijkheden en fabels rondom dit...