Zonenergie, we zien het steeds meer terug

Feb 17, 2019 | Energie, Zonnepanelen | 0 comments

Feb 17, 2019 | Energie, Zonnepanelen | 0 comments

Je ziet het steeds vaker, zonnepanelen bij mensen op het dak of andere manieren om zon energie om te zetten naar bruikbare energie. De oude manieren van het energie opwekken houdt een keer op omdat de fossiele brandstoffen opraken. Zonne-energie, windenergie en andere vormen zijn onuitputbaar en kunnen we zoveel en lang mogelijk gebruiken als we willen. Zonder daar de consequenties van te hebben zoals bij de oude manier van energie opwekken.

Flinke stijging

Uit onderzoek is ook wel gebleken dat er een flinke stijging zit in de investeringen op dit gebied. De kracht van de zon is enorm groot, zo groot dat we bijvoorbeeld in de zomer de verwarming helemaal uit kunnen zetten, dat zal je vast wel gemerkt hebben deze zomer! In de zomer wordt dus meer energie opgewekt dan in de winter, de zon staat dan namelijk hoger en dus dichterbij, dit zorgt voor extra zonlicht en warmte.

Procentueel

De investeringen in duurzame energieprojecten zijn zoals we al zeiden in het jaar 2014 met 17% gestegen, naar een totaal van 250 miljard euro. Dit is een enorme stijging. De totale investering in zonenergie steeg met 29% naar bijna 140 miljard euro. Dit geeft een goed beeld van hoeveel de investeringen aan het stijgen zijn. Energiekosten berekenen kan nog wel eens lastig zijn, de vergelijker kan je hier goed bij helpen.

Hoe zit dat nou in Nederland?

Zoals we net al zeiden loopt Nederland best wel vooraan op het gebied van zon energie, je ziet ook dat de mensen zelf hier aandacht aan besteden. Steeds meer huishoudens zijn zelfvoorzienend en dat is een goed teken. In Nederland schijnt er voldoende zon om energie op te wekken via zonnepanelen, dit is ook de reden waarom je het zoveel terugziet in ons land. Het is een begininvestering maar op zijn tijd verdiend het zich terug.

De kracht van de zon is natuurlijk ontzettend sterk en onuitputbaar, daarom is dit een zeer duurzame vorm van energieopwekking. Steeds meer particulieren, bedrijven en overheidsgebouwen worden gebruikt om zonne-energie op te wekken door middel van zonnepanelen, je ziet het dus steeds vaker terug. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens goed voor de portemonnee van jezelf en van ons land!

Zonenergie zonder zonnepanelen?

Dit noemen ze ook wel passieve zonenergie, zonder zonnepanelen toch profiteren van de zon energie. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je hiervan wilt profiteren. Veel van deze dingen zijn eigenlijk alleen van toepassing als je hiermee rekening kunt houden met de bouw of verbouw van je huis.

Het is bijvoorbeeld verstandig om bij de bouw van je huis of verbouw, grote of veel ramen te nemen op het zuiden. Hier komt namelijk veel zonlicht op en daarbij dus ook warmte. De tweede tip die daarbij komt heeft er ook wel mee te maken. Zo is het namelijk slim om zo weinig mogelijk tot geen ramen te nemen op het noorden, hier komt namelijk het minst zonlicht en warmte. Als je deze twee dingen toepast bij je eigen huis zal je er al snel achter komen dat het zeer effectief is, je hebt dan meteen in de gaten hoe sterk dat zonlicht eigenlijk is.

Luchtventilatie

Warmte en koude lucht, dat is uiteindelijk de factor die jou het gevoel gaat geven dat je het warm of koud hebt. Het is daarom ook belangrijk dat de ventilatie van lucht in je woning optimaal is. Zo weet je ieder geval zeker dat je het nooit onverwachts warm of koud hebt.

Wat is dan thermische zon energie?

Er bestaat langs passieve energie ook thermische zonenergie, dit is een naam voor warmtewinning uit de straling van de zon. Hierbij kan je denken aan torensystemen, spiegelsystemen, zonnecentrales en andere vormen. Deze systemen kunnen alleen worden gebruikt in gebieden met weinig bevolking, in dichtbevolkte gebieden is het zonlicht namelijk te verstrooid door wolken en deeltjes die door de vervuiling in de lucht terechtkomen.

In Europa zijn voornamelijk landen als Spanje, Italië en Portugal geschikt voor deze manier van opwekken. In Nederland wordt dit dus niet zoveel gedaan, we zijn hier vooral voorloper op het gebied van windenergie.

Investeren in zonenergie?

Is het dus verstandig om te investeren in zonenergie? Ja het is verstandig, zeker op de lange termijn. In het begin is het misschien wat minder vanwege de startinvestering, maar over de langere tijd verdien je dit zeker terug in je energiekosten. Daarboven op komt dat er vandaag de dag een BTW teruggave regeling op zonnepanelen is gerealiseerd.

Over een tijd zal iedereen voor zichzelf energie kunnen opwekken, en zijn we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Die brandstoffen raken namelijk een keer op, we moeten dus over gaan stappen op deze andere manieren van energie opwekken. Wij raden je aan om te kiezen voor huidige energieleveranciers vergelijken.

Handige & leuke Video’s

Zonnepanelen, kom alles te weten & bespaar direct!

Op zoek naar een manier om duurzame energie op te wekken, wellicht is zonne-energie iets voor u. Vandaag de dag zijn de kosten voor zonnepanelen financieel voordelig en voor velen interessant. In deze gids gaan we alle belangrijke zaken over zonnepanelen met je...

Zonnepanelen een goede investering?

Zonnepanelen, we zien ze voortaan op bijna ieder huis in Nederland. Voornamelijk komt dit door de prijs halvering van zonnepanelen in de afgelopen tijd. Er komen namelijk steeds meer nieuwe technieken omtrent zonnepanelen, waardoor deze alsmaar goedkoper worden voor...

Friesland kiest voor zonnepanelen

De gemeente Friesland en enkele andere gemeenten in de provincie Friesland zijn samengekomen en hebben besloten een financiële regeling te bieden voor werknemers die zelf zonnepanelen aan willen schaffen. De gemeente Leeuwarden koos in april 2012 als eerste voor...

Voordelen en nadelen van zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen is een echte hype, je ziet dat steeds meer merken ze gaan aanbieden, zelfs de IKEA biedt vanaf nu zonnepanelen aan. De ontwikkeling naar steeds meer zonne-energie is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Maar wat is de rede dat...