Op de Nederlandse markt zijn heel wat verschillende energieleveranciers actief. Dit zorgt er voor dat je als consument de mogelijkheid hebt om een keuze te maken uit heel wat verschillende partijen om klant bij te worden. Het aanbod van deze verschillende energiebedrijven is doorgaans relatief hetzelfde. Alleen de tarieven kunnen een significant verschil laten optekenen. Dit zorgt er voor dat veel mensen denken dat ze zich zonder probleem bij iedere partij kunnen aanmelden als klant.
In zekere zin klopt dat ook, maar wat wanneer het energiebedrijf in financiële moeilijkheden zit of komt? Dat brengt niet alleen financiële risico’s met zich mee voor de onderneming in kwestie, maar ook voor jou als klant. Wanneer een energieleverancier failliet gaat kan dat immers ook voor jou niet onaanzienlijke financiële gevolgen hebben. Wil je hier graag meer over te weten komen? Dan kan de informatie die je aantreft op deze pagina daar meer duidelijkheid in brengen.
Wat gebeurt er bij een faillissement van je energieleverancier?
Op het moment dat het energiebedrijf waarbij je klant bent failliet gaat is het in eerste instantie interessant om te weten dat dit niet als gevolg zal hebben dat je zonder stroom en gas zal komen te zitten. De levering zal in dat geval namelijk worden opgevangen door twee andere partijen, namelijk:
- De netbeheerder;
- De regioleveranciers;
Tijdens de eerstvolgende werkdagen volgt een soort van noodperiode. Alle hoop op een doorstart is namelijk in deze fase nog niet vervlogen. Dit betekent dat de kans bestaat dat de energieleverancier waar jij bij aangesloten bent alsnog een doorstart zal kunnen maken. Let op, tijdens deze periode is het voor jou als klant van de energieleverancier in kwestie nog niet mogelijk om over te stappen naar een andere partij. Verder is het interessant om te weten dat de zogenaamde bevriezingstermijn korter kan zijn voor zakelijke klanten dan voor mensen die particulier klant zijn geworden.
Welke drie scenario’s kunnen zich voltrekken?
Tijdens de zogenaamde vensterperiode zoals hierboven reeds aangegeven zal er worden beslist of je energieleverancier daadwerkelijk failliet gaat of niet. Er zijn in deze situatie drie verschillende uitkomsten die tot de mogelijkheden behoren. Het gaat hierbij concreet om de volgende:
- De energieleverancier kan een doorstart maken waardoor je klant kan blijven onder dezelfde condities die bij het afsluiten van de overeenkomst werden vastgelegd.
- Er vindt een overname plaats door een andere energieleverancier. In dit geval kan je mogelijks klant blijven onder de oorspronkelijk overeengekomen condities. Let wel, het is eventueel ook mogelijk dat je een ander voorstel zal ontvangen.
- De energieleverancier gaat daadwerkelijk failliet. In dit laatste geval zullen de klanten worden onderverdeeld bij andere energieleveranciers. Het is aan jou om te bepalen of je bij deze partij gaat blijven of je alsnog (boetevrij) gaat overstappen naar een andere partij.
Hoe je het ook draait of keert, wanneer je energieleverancier failliet gaat brengt dat altijd vervelende praktische, maar zeker ook financiële gevolgen met zich mee. Over deze mogelijke financiële gevolgen gaan we het nog even hebben in het onderstaande stuk.
Wat zijn de financiële gevolgen?
De vraag ‘energieleverancier failliet wat nu’ is er één die vaak wordt gesteld. Dit is niet in het minst het gevolg van het feit dat mensen zich zorgen maken over bijvoorbeeld de bedragen die ze reeds op voorhand voor hun energie hebben betaald. Heel wat mensen kiezen er bewust voor om de termijnbedragen wat hoger te laten uitvallen omdat ze op die manier voorkomen met een (grote) afrekening geconfronteerd te worden. Dat is ook niet meer dan logisch, alleen als je energieleverancier failliet gaat is het mogelijk dat je geen terugbetaling meer zal ontvangen na afloop van het jaar. De bedragen die je teveel hebt betaald zal je dan ook met andere woorden kwijt zijn.
Nog een ander niet onbelangrijk punt om rekening mee te houden heeft betrekking tot de welkomstkorting. Deze wordt vaak pas na een jaar verrekend. Heb jij dus met andere woorden nog recht op een dergelijke korting, maar gaat de energieleverancier in tussentijd failliet? Dan is het mogelijk dat de voorwaarden van de aanbieding zullen komen te vervallen waardoor je uiteindelijk veel meer zal moeten betalen dan je oorspronkelijk had verwacht. Zorg er dus voor dat je altijd klant wordt van een voldoende solvabel en financieel gezond energiebedrijf.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..