De slimme meter, hoe zit het?

Feb 18, 2019 | Energie | 0 comments

Maak kennis de slimme meter, het is een digitale meter waarmee de energieleverancier en/of netbeheerder op afstand de verbruikscijfers kan uitlezen. Het doorgeven van je verbruikscijfers is verleden tijd en ook de meteropnemer hoeft niet meer langs te komen, dit scheelt tijd en geld.

Zoals we zeiden kan de slimme meter verbruikscijfers uitlezen en doorsturen naar de netbeheerder of energieleverancier. Beschik je nog over een gasmeter dan is dit geen enkel probleem, bij de installatie van een slimme meter in uw huishouden wordt er gelijktijdig een nieuwe slimme gasmeter aangesloten. Op deze manier kan zowel het stroom als gas gebruik op afstand kan worden uitgelezen.

Slimme meters, wanneer worden ze uitgelezen?

Je zult je wellicht afvragen op welke momenten van het jaar de slimme meter wordt uitgelezen? Een goede vraag, er zijn een aantal momenten wanneer je slimme meter wordt uitgelezen door de energieleverancier of netbeheerder. We hebben een aantal situaties voor je opgesomd:

  • Verbruikscijfers worden 12 keer per jaar uitgelezen voor het kosten- en verbruiksoverzicht, deze zijn voor jouw eigen overzicht.
  • 1 keer per jaar voor de opmaak van de jaarrekening.
  • Bij een overstap van energieleverancier of verhuizing naar een andere woning.
  • Bij het onderhoud of het beheer van het energienet.

Het op afstand uitlezen van de slimmemeter biedt u een flinke tijdbesparing en een duidelijk overzicht in uw energieverbruik. Heb je geen slimme meter dan zal je nu waarschijnlijk niet weten wat je maandelijkse energieverbruik is, met de maandelijkse kostenoverzichten is dit probleem in één klap opgelost.

Aan de hand van de slimme energiemeter kun je flink wat euro’s besparen, het is namelijk mogelijk om een zogenaamd energieverbruiksmanager in contact te brengen met je slimme meter.

De werking van de slimme meter

We hebben je kort uitgelegd dat een digitale meter er voor kan zorgen dat verbruiksstanden op afstand kunnen worden uitgelezen. We gaan dit hele proces even voor je verduidelijken. De meterstanden van uw slimme meters worden middels het mobiele telefoon netwerk, ook wel GPRS of CDMA genoemd, verstuurd.

Let op, je hebt voor een slimme stroom of gasmeter geen internetverbinding nodig, ook geen smartphone. De digitale meter beschikt eigenlijk over een ingebouwde installatie die hetzelfde functioneert als een mobiele telefoon.

Poorten van de gas- en stroommeter

De slimme meters beschikken over verschillende poorten die elk een aparte functie bedienen. Laten we beginnen bij de zogenaamde P1-poort, dit is een aansluiting die je zelf kunt gebruiken. De telefoonstekkeraansluiting dient in veel gevallen voor de verbinding met een verbruiksmanager.

De P2-poort dient voor de verbinding van de stroom- en gasmeter. Vergis je niet, de nieuwe gasmeter is niet een “slimme”. Echter heb je wel een speciale gasmeter nodig om dit verbruik uit te kunnen lezen en doorsturen. Om problemen en kosten te voorkomen wordt deze gasmeter gelijktijdig geïnstalleerd met de slimme meter.

Tenslotte blijven de P3- en P4-poort over, de dataverbinding voor het uitlezen en doorsturen van verbruikscijfers. De P4-poort is de computerserver van de netbeheerder waar alle data wordt verzameld.

Slimme energiemeter, de voordelen

Bij de keuze en installatie van een slimme energiemeter horen flink wat voordelen, om een weloverwogen keuze te maken voor een digitale meter hebben we de grootste voordelen voor je op een rijtje gezet:

Flinke besparingen

Wil je flink besparen op je energierekening dan heb je een goede eerste stap gemaakt, helaas ben je er nog niet helemaal met alleen een slimme meter. Zoals we je hebben verteld krijg je iedere maand een kosten en verbruiksoverzicht toegestuurd, het is dus vele malen makkelijker en vooral sneller monitoren of jouw verbruik omhoog om omlaag gaat. Op deze manier kun je meteen anticiperen en hoef je met je jaarrekening niet bij te betalen.

Helaas zullen de energieleveranciers je niet waarschuwen wanneer je energieverbruik plotseling een stuk hoger wordt, de volledige verantwoordelijkheid ligt bij jou. Ook hebben we je verteld dat je kunt kiezen voor een koppeling met een energieverbruiksmanager.

Slimme meter onbetrouwbaar? Veiligheid en storingen

Een slimme meter is absoluut betrouwbaar, het heeft eigenlijk alleen maar voordelen wanneer we het hebben over storingen en veiligheid van het energienet. Slimme meters worden op afstand uitgelezen, op deze manier kunnen ook storingen sneller en voordeliger worden opgespoord en verholpen.

Wachttijden voor het herstel van het energienet worden enorm verkort, netbeheerders hoeven namelijk niet te wachten op storing telefoontjes. Daarboven op komt dat hele tuinen niet meer hoeven worden omgespit, het mankement is precies op te sporen.

Situaties die een groot brand risico hadden zijn sterk verkleind, het illegaal aftappen van stroom is vele malen eerder opgemerkt door afwijkende netspanningsvoorwaarden in de wijk. Onveilige situaties zullen dan ook in de toekomst veel minder voorkomen.

Netbeheer wordt goedkoper

Ook het netbeheer heeft baat bij slimme energiemeters, zij kunnen op deze manier efficiënter werken aan de toekomst van het elektriciteitsnet. De verbruiksgegevens kunnen worden geanalyseerd op bijvoorbeeld de aanschaf van elektrische auto’s, deze gegevens zijn volledig anoniem.

Netbeheer kan op deze manier erg lokaal worden aangepakt waardoor niet meteen een hele wijk op de schop moet voor bijvoorbeeld dikkere energie kabels. De kosten van netbeheerders komt in de toekomst vele malen lager te liggen waardoor automatisch ook de consument hiervan mee profiteert.

Verduurzaming van Nederland & slimme meters

Zoals je wellicht weet verkeert Nederland momenteel in een enorme energietransitie, het aanbod van elektriciteit is de afgelopen jaren erg divers geworden. Dit heeft alles te maken met het feit dat er steeds meer zonne- en windenergie wordt geleverd door zowel de energieleveranciers als consumenten.

Dit kan voor het energienet nog wel eens lastig zijn, om dit alles goed in te kunnen regelen kunnen energieleveranciers en netbeheerders kiezen voor het aanpassen van de vraag op het aanbod.

We zullen dit principe verduidelijken middels een voorbeeld. Wanneer het energienet te maken heeft met piekstroom dan zou je er als consument voor kunnen kiezen tijdens deze periode de wasmachine te laten lopen. Om dit te kunnen realiseren zijn slimme energiemeter essentieel.

Ontvangst van mijn slimme meter

Netbeheerders zijn in januari 2015 grootschalig gestart met het uitrollen van slimme meters over alle huishoudens in Nederland. Gestelde doelen eisen dat ieder huishouden in 2020 moet voorzien zijn van een slimme meter. Vandaag de dag zijn er meer dan 3 miljoen huishoudens die over een slimme stroom- en gasmeter beschikken. Elk jaar worden er ongeveer 1 miljoen stuks geplaatst.

Wellicht vraag je jezelf af wanneer jij je eigen slimme meter ontvangt. Je huishouden is aangesloten bij een netbeheerder, hierin heb je geen vrije keuze. Netbeheerders hanteren een eigen planning en zullen u ver van tevoren in lichten middels een brief over de installatie van de slimme stroom en gas meter. Benieuwd wanneer u aan de beurt bent? Raadpleeg de website van uw netbeheerder!

Voorrangsregelingen

Wil je niet wachten op je netbeheerder maar direct een slimme meter geïnstalleerd hebben? Dit is mogelijk, helaas zul je wel zelf voor de installatie moeten betalen. De kosten van een installatie worden momenteel geschat op € 72,60, voor deze prijs wordt ook de slimme gasmeter geïnstalleerd.

Ben je van plan om zonnepanelen te installeren dan hoeft u niets te betalen voor de voorrangsregeling, ook grootschalige renovaties hoeven niet te betalen bij een versnelling van de installatie. Nieuwbouwhuizen worden vandaag de dag standaard voorzien van een slimme verbruiksmeter.

Let op, normaliter wordt er een wachttijd gehanteerd van drie maanden, zorg dat je je op tijd meld bij energieleveren.nl zodat je geen problemen gaat krijgen met de installatie van je zonnepanelen.

Slimme energiemeter kosten

In 2020 moet ieder Nederlands huishouden beschikken over een slimme energie- en gasmeter, de overheid en netbeheerders zetten er dus druk achter en de eventuele kosten drempel wordt volledig weg genomen.

De kosten en installatie van de slimme meter worden volledig betaald door de netbeheerder zelf, u heeft dus geen enkele kosten. Wellicht heb je er geen weet van maar je betaalt maandelijks een klein huurbedrag voor je verbruiksmeters, ook deze kosten zullen niet stijgen bij de installatie van nieuwe meters.

Wellicht ook fijn om te weten is dat het stroomverbruik van de slimme meter wordt betaald door de netbeheerder, toch een kleine meevaller, al verbruiken slimme meters nauwelijks stroom.

Privacy van de slimme meter

Een punt waar veel mensen op stuk lopen zijn de privacyaspecten van een slimme meter, het is natuurlijk zo dat uw persoonlijke verbruiks gegevens op afstand kunnen worden uitgelezen. In principe hoef je je over deze kwesties geen enkele druk te maken.

Allereerst verloopt de dataverbinding over het mobiele netwerk en zal er niets over het internet worden verstuurd. Ten tweede zijn slimme meters onder handen genomen door het Radboud Universiteit met een flink aantal hackgevoeligheids-testen. Uit deze testen is geconcludeerd dat de dataverbinding volledig betrouwbaar en veilig is.

Echter is de Consumentenbond nog niet helemaal tevreden, zij pleiten voor een heldere gedragscode voor de netbeheerders en energieleveranciers. Ook vinden zij dat de verbruiksmanagers zich hieraan moeten houden. Vandaag de dag is er nog geen heldere en eenduidige gedragscode.

Privacy bij energieverbruiksmanagers

Om flink te gaan besparen op je energierekening kun je ervoor kiezen om een energieverbruiksmanager te koppelen aan uw slimme meter. Maar hoe zit het met de privacy van deze diensten? Een goede vraag.

De koppeling met een energieverbruiksmanagers en een slimme meter is in principe niet zo moeilijk, het is namelijk een directe aansluiting middels een apparaatje. Er zijn verschillende aanbieders van deze diensten. Het is ook mogelijk om deze dienstverlener toegang te geven tot jouw verbruiksgegevens, op deze manier kun je online of via een app alles raadplegen.

Let op, energieverbruiksmanagers mogen alleen gegevens inzien na toestemming van de consument. Deze partij moet de netbeheerder benaderen voor de melding dat ze toestemming hebben verkregen tot jouw verbruiksgegevens. Helaas is het voorgaande jaren weleens misgelopen dat de identiteit van consumenten is verwisseld.

Wij raden het je aan om altijd even de organisatie achter de energieverbruiksmanager te checken, controleer de voorwaarden en het privacy beleid.

Slimme meter weigeren

Naar onze mening is het verstandig om in te gaan op het aanbod van je netbeheerder. Als we de voordelen tegen de nadelen afzetten zien we duidelijk de keuze voor een slimme meter een slimme keuze is. Het op afstand uitlezen van verbruiksgegevens is het belangrijkste doel van een digitale meter en dat dit betrouwbaar en zorgvuldig gebeurt.

Natuurlijk kun je je kanttekeningen hebben bij een slimme meter en wil je absoluut niet meewerken, voorheen kon je zelfs een boete ontvangen bij het weigeren van een slimme meter. Vandaag de dag mag je het aanbod gewoon weigeren.

Op afstand uitlezen kun je stopzetten

Wellicht vertrouw je de dataverbinding niet helemaal en voel je je niet fijn bij het idee dat jouw verbruiksgegevens op afstand worden uitgelezen. Gelukkig kun je er met een slimme meter wel voor kiezen om de zogenaamde administratie aan of uit te zetten. Kies je voor uit dan zal de netbeheerder geen toegang krijgen tot jouw meterstanden.

Echter moet je je meterstanden wel zelf doorsturen, ook ontvang je geen maandelijkse kosten en verbruiksoverzicht van je eigen energie aanbieder. Natuurlijk kun je er wel voor kiezen om een energieverbruiksmanager aan te sluiten op de P1-poort van je digitale meter. Wil je je meterstanden wel op afstand uit laten lezen dan is dit geen enkel probleem, netbeheerders hanteren hier geen kosten voor.

Houd wel rekening met het volgende, heb je het uitlezen op afstand uit staan dan kan je netbeheerder nog steeds contact maken voor het onderhoud en beheer van het totale energienet. Je wordt hier wel van op de hoogte gesteld met wanneer en waarom het is gebeurd.

Zelf doorsturen van meterstanden

Het zelf doorsturen van de meterstanden is met een slimme meter niet in eens moeilijker geworden, je kunt je verbruiksgegevens makkelijk terug vinden op het display van de meter. In principe is alles zo ingedeeld dat je de handleiding niet eens nodig hebt.

Betrouwbaarheid van de slimme meter

Er zullen misschien wat vragen bij je ontstaan over de betrouwbaarheid van de slimme meter, over het algemeen zal de installatie van een meter geen enkele invloed hebben op je energierekening. Desalniettemin kan het nog wel eens voorkomen dat bezitters van slimme meter een verhoogd verbruik opmerken na de installatie. We hebben een aantal oorzaken voor je opgesomd zodat je absoluut niet in paniek hoeft te raken:

  • Na het ontvangen van de maandelijkse kosten & verbruiksoverzicht kan het zijn dat je meer verbruikt dan je dacht, vaak heeft dit te maken met de temperaturen buiten. Geen zorgen, op de jaarrekening wordt dit allemaal gecorrigeerd.
  • Je oude meter was in zijn laatste jaren en begon minder hard te draaien dan zou moeten. Je hebt geluk gehad en hoeft dit natuurlijk niet met terugwerkende kracht betaald te worden. Echter zul je nu wel ineens een verhoging in uw verbruik opmerken.

Dag- en nachttarief van slimme meters

Bij de keuze van een dag- en nachttarief heb je te maken met een zogenaamd dubbel tarief, hiervoor moet je verbruiksmeter wel beschikken over 2 verschillende telwerken. Een slimme meter beschikt over deze eisen en kan dus gebruikt worden voor een dubbel tarief. Echter bieden veel energieleverancier alleen enkel tarief aan en kun je hier niet voor kiezen, ook een overstap naar een dubbel tarief staat gelijk aan het overstappen van contract.

Slimme meter en zonnepanelen

Beschikt uw huishouden over zonnepanelen dan is een slimme gas of stroommeter uitermate geschikt. Zoals we hierboven hebben vermeld beschikt de meter over twee telwerken, een daarvan geldt dan ook voor de terug levering van stroom aan het energienet. Terug geleverde stroom wordt verrekend met het verbruikte stroom, ook wel salderingsregeling genoemd.

Heb je te maken met een overschot aan het einde van het jaar dan zul je worden beloond middels een vergoeding, houd er wel rekening mee dat deze opbrengsten ook worden belast met belastingen. Het wordt dan ook gezien als een inkomstenbron. Het is dus essentieel dat je meter beschikt over twee verschillende telwerken.

Handige & leuke Video’s

Vaak is overstappen van energie erg voordelig!

Veel mensen horen over het overstappen van energie op het nieuws, er is natuurlijk veel te doen om de energietarieven van dit jaar want we gaan weer veel meer betalen voor energie in 2020. Daardoor wordt overstappen en vergelijken steeds interessanter voor Nederlandse...

Alles over overstappen van elektriciteit

Overstappen elektriciteit, het is een onderwerp waar we het de laatste tijd al vaker over hebben gehad. Over het algemeen kun je gemakkelijk geld besparen door middel van overstappen elektriciteit. De afgelopen jaren zijn de tarieven weer flink gestegen en ook dit...

Alles over overstappen van gas en licht

Overstappen gas en licht, een onderwerp wat we regelmatig horen terugkomen bij Nederlandse consumenten, zeker nu de prijzen van de energierekening maar blijven toenemen. Deze kosten zullen altijd blijven bestaan want je hebt nu eenmaal gas en licht nodig om normaal te...

Tips om op zakelijke energie te besparen

Tegenwoordig is het een steeds makkelijker om inzicht te krijgen in het verbruik van je zakelijke energie, toch laten veel ondernemers kansen liggen om meer grip te krijgen op hun verbruik. We gaan in dit artikel wat dieper in op de mogelijkheden die je hebt als...

Overstap van energie is slim in 2020

Je zult het waarschijnlijk al gehoord hebben, de energierekening gaat vanaf 1 januari weer omhoog, toch zijn er genoeg manieren om hier slim op in te spelen om kosten te besparen op de energierekening. Wil je weten hoe je makkelijk kunt besparen op deze kosten? Lees...

Alle fabels over energie overstappen

Overstappen van energieleverancier is de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden, steeds meer mensen beginnen de waarde te zien van overstappen omdat de energierekening maar duurder en duurder wordt. In 2018 stapten ruim 1,3 miljoen huishoudens over en maar...