Overstappen energie, check de beste deals

BESPAAR TOT

€450,-

PER JAAR!

Vergelijk met 1 klik je energierekening

447.465

Mensen vergeleken de
afgelopen maand

Tot wel €450

Gemiddelde besparing per
huishouden per jaar

Privacy

Vul veilig en anoniem je
gegevens in

Klantscore: 9,3

Gemiddelde klantwaardering
op basis van 32.453 reviews

Top 3 energie aanbiedingen

2

14 beoordelingen

8

Looptijd

1 maand vaste prijs

Cashback

Geen cashback

Prijs per jaar

€ 2325,17

1

27 beoordelingen

10

Looptijd

1 maand variabel tarief

Cashback

Geen cashback, wel combikorting mogelijk

Prijs per jaar

€ 2063,51

3

21 beoordelingen

10

Looptijd

1 maand variabel tarief

Cashback

Geen cashback

Prijs per jaar

€ 2380,23

“Stop vandaag met teveel betalen en bespaar“

Kiezen voor het overstappen van energie wordt jaarlijks door veel huishoudens gedaan, de hoofdreden hiervoor zijn de stijgende energieprijzen. Er zijn veel energie aanbieders waardoor vergelijken van het aanbod lastig lijkt, maar door gebruik te maken van onze energievergelijker krijg je gegarandeerd de beste deal. Stop vandaag met teveel betalen en start met besparen.

Overstappen van energie is niet moeilijk meer en voortaan binnen enkele minuten geregeld, zo wordt de overstap geregeld door je nieuwe energieleverancier. Met een paar simpele klikken kun je alle deals met elkaar vergelijken, geheel afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Daarbij wordt je ook nog eens voorzien van hulp om zeker te zijn van je keus. Vervolgens is een overstap of aanvraag binnen enkele minuten geregeld.

Heb je nog vragen of heb je wat hulp nodig? Lees dan eerst onze meest gestelde vragen door op deze pagina of neem contact op met onze klantenservice, we helpen graag om jouw te voorzien van de beste deal!

Roy van Wensen

Beste-energievergelijker.com

Hoe werkt overstappen van energie precies in 2022?

Stap 1:


Verzamel alle gegevens
van je huidige contract

Stap 2:


Vul je voorkeuren in en
bekijk de aanbiedingen

Stap 3:


De energieleverancier
zet je contract over

Stap 4:


Vul je laatste gegevens in
en ontvang de bevestiging

Stap 5:


Je contract gaat in.
Je hoeft niets te doen.

Meest gestelde vragen over het overstappen van energie

Linker toggle op pagina /overstappen-energie/

Je leverancier voldoet aan je wensen, waarom zou je overstappen? Energie is een grote kostenpost en waarschijnlijk betaal je nu te veel. Als je al jaren bij dezelfde leverancier bent, loop je aantrekkelijke overstapkortingen mis.

Gemakkelijk overstappen en vergelijken

Vergelijk de beschikbare energieproducten en maak je keuze. Vraag het contract direct online aan. Je nieuwe energieleverancier zorgt ervoor dat je oude energieleverancier wordt opgezegd.

Zo kun je zorgeloos overstappen. Energie blijft gewoon beschikbaar, switchen is slechts een administratief proces. Je komt nooit zonder stroom of gas te zitten.

Overstappen levert veel voordeel op

Een goede reden om te overstappen is om minder kosten te maken op de vaste lasten. Door elk jaar weer de nieuwe tarieven met elkaar te vergelijken is het mogelijk om tot een paar honderd euro per jaar te besparen, op alleen al de rekening.

Energieleveranciers op 1 plaats

Een ander voordeel is het feit dat alle energie-leveranciers van Nederland op 1 plek aanwezig zijn. Het is dus niet nodig om verschillende vergelijkingswebsites af te gaan en het beste en goedkoopste aanbod voor jezelf te vinden. Op deze website kun je deze namelijk direct vinden.

Vul alle benodigde gegevens in

Op het moment dat je namelijk de vergelijker invult, moet je een paar gegevens invullen over het verbruik, het soort gas, de locatie waar je woont etc. Op basis van deze gegevens krijg je te zien welke energie maatschappij het goedkoopste voor jou is.

Bekijk alle kortingen en acties

Via de vergelijkingstool kun je ook meteen verschillende kortingsacties bekijken en welkomst tarieven zodat je nog goedkoper kunt instappen. Uiteraard zijn er nog meer redenen om over te stappen.

Op het moment dat je nu gebruik maakt van een vast tarief, dan wil je wellicht overstappen naar een variabele tarief, en andersom kan het natuurlijk ook.

Waarom overstappen van energie?

Door ieder jaar over te stappen van energie kun je heel gemakkelijk voordeel pakken op de maandelijkse vaste lasten. Energieleveranciers hebben met veel veranderingen te maken en stunten daarom met lage tarieven die dagelijks kunnen veranderen.

Jaarlijks overstappen levert veel op

Door regelmatig te vergelijken en jaarlijks over te stappen kun je jaarlijks wel 350 euro besparen. Zeker als je rekening houdt met alle welkomstkortingen die tegenwoordig worden weggegeven. Alleen nieuwe klanten die overstappen hebben recht op deze korting waardoor jaarlijks overstappen bijna altijd loont.

Kun je altijd overstappen van energie?

Dat ligt aan je contract, als je een contract hebt voor onbepaalde tijd of een vrij opzegbaar contract dan kun je overstappen van energie op elk moment. Als je echter een contract hebt voor bepaalde tijd geldt dat je moet wachten tot het contract is afgelopen.

Als je het contract toch opzegt voor de einddatum, dan kan de energieleverancier een opzegboete in rekening brengen. De hoogte van deze rekening is afhankelijk van het aantal afgesloten producten en de resterende looptijd van het energiecontract. Zeker bij zakelijke energie moet je hier goed op letten.

Binnen deze periode zijn energieleveranciers wettelijk verplicht om het nieuwe contract pas te in te laten gaan op het moment dat het oude energiecontract verlopen is. Op deze manier stap je gemakkelijk boetevrij over!

De overstapboete kan hoog zijn

Deze overstapboete kan hoog oplopen en daarom raden wij altijd aan om pas te gaan vergelijken op het moment dat je aan het einde van het contract zit.

Boetes worden soms vergoed

Echter zijn er ook verschillende energieleveranciers die deze boete gedeeltelijk, en soms zelfs volledig, vergoeden. In dat geval is het natuurlijk verstandig om over te stappen. Dus ook met een contract voor een bepaalde duur loont het zich zeker om regelmatig de tarieven te vergelijken op onze website.

Iedereen kan in principe overstappen van energie. Er zijn echter wel een paar uitzonderingsgevallen.

Uitzondering 1 bij overstappen

Als je huis bijvoorbeeld verwarmd wordt door stadswarmte is het niet mogelijk om een gascontract af te sluiten.

Deze stadsverwarming zorgt er voor dat een blok huizen volledig wordt verwarmd met een aansluiting. In zo’n geval is het alleen mogelijk om een eigen leverancier te kiezen voor stroom.

Uitzondering 2 bij overstappen

Het kan ook zijn dat je een woning huurt waarbij de huurkosten inclusief energie zijn. De huurbaas heeft een energiecontract afgesloten je kan niet zelf beslissen of je wil overstappen van energie.

Het is wel mogelijk om de energievergelijker te gebruiken om te kijken of de prijs die je voor energie betaalt overeenkomt met het gemiddelde verbruik dat jij hebt. Wellicht wil de huurbaas dan wel een overstap maken.

Uiteraard is het belangrijk dat je niet twee verschillende energie aanbieders tegelijk hebt. Dit is totaal onnodig en kost dan ook alleen maar geld. Gelukkig regelt de website ervoor dat deze overstap helemaal van zelf gaat en dat het oude abonnement pas verloopt op het moment dat het nieuwe abonnement in gaat.

Volledig onafhankelijk vergelijken

Sommige vergelijkingswebsites hebben namelijk speciale banden met diverse maatschappijen waardoor zij een extra beloning krijgen als ze een klant doorverbinden naar een bepaalde maatschappij.

Het vergelijken op de website is daarnaast ook helemaal gratis en je hoeft dan ook geen geld te betalen om gebruik te kunnen maken van deze vergelijkingswebsite.

Veilig overstappen zonder gedoe

Ook zijn al je persoonlijke gegevens helemaal veilig bij de website en worden alle gegevens en alle data altijd goed beveiligd. Daarnaast verkoopt de beste-energievergelijker.com ook geen gegevens door van klanten, aan anderen.

Op het moment dat je via de website een nieuw contract/abonnement bent begonnen is het belangrijk om te weten dat je 14 dagen te tijd hebt om te beslissen of deze beslissing wel of niet goed was. Vind je het toch niks, dan heb je altijd de mogelijkheid om het contract op te zeggen.

Zoals eerder besproken is het dus mogelijk om ieder jaar opnieuw over te stappen van energieleverancier. Kijk wel altijd goed naar de duur van je energiecontract.

  • Je zult nooit worden afgesloten tijdens het overstappen. Je hebt thuis altijd energie, het overstappen van energie is tegenwoordig niets meer dan een administratieve handeling. Je merkt er thuis helemaal niets van.
  • Het energie overstappen is volledig gratis. Je betaalt geen kosten aan de energieleverancier of aan ons. De contracten van je huidige en nieuwe energieleverancier sluiten naadloos op elkaar aan na de overstap.
  • Er is eigenlijk vrijwel geen verschil tussen energie. De energielevering zal altijd even goed functioneren ongeacht naar welke energieleverancier je overstapt.
  • Op het moment dat je de huidige meterstanden hebt doorgegeven aan de nieuwe energieleverancier wordt er een eindrekening gebaseerd op de doorgegeven meterstanden. De nieuwe leverancier stuurt deze door naar de huidige leverancier.

Hoe werkt dat meterstanden doorgeven?

Als je overstapt gaat je nieuwe energieleverancier waarschijnlijk vragen naar de meterstanden. Als je deze niet doorgeeft maakt de leverancier namelijk zelf een inschatting op basis van het historische energieverbruik in je huidige woning.

We raden aan om altijd zelf meterstanden op te schrijven zodat je deze bij de hand hebt als er naar gevraagd wordt. Daarbij is het natuurlijk fijn om zelf te kunnen controleren of de inschatting van de leverancier helemaal klopt.

Rechter toggle op pagina /overstappen-energie/

Wij zorgen er voor dat alle energieleveranciers scherpe tarieven aanbieden en goede welkomstkortingen geven. Je kunt via onze vergelijker alle leveranciers bekijken met aangepaste filters die van toepassing zijn op jouw situatie of wensen.

Zodra je wil overstappen sturen wij een aanmelding door naar de energieleverancier. Daarna ontvang je direct een mail om je aanvraag te bevestigen.

Altijd 14 dagen bedenktijd

Je hebt altijd recht op 14 dagen bedenktijd. Dit is geregeld in de Nederlandse wet en deze bedenktijd gaat in zodra je een bevestiging krijgt van de nieuwe energieleverancier.

Let op: deze 14 dagen bedenktijd worden gezien als 14 kalenderdagen waardoor weekenden en feestdagen meetellen. Als je afziet van het gekozen contract kun je zonder reden annuleren.

Gratis overstapservice

Als je van energie overstapt hoef je het oude contract niet zelf op te zeggen bij de energieleverancier. Dat wordt automatisch geregeld, je hoeft dus alleen nog maar een energiecontract uit te zoeken en de rest is geregeld. Zonder iets te merken bespaar je zomaar honderden euro’s per jaar, makkelijker kan het bijna niet.

Maak je gebruik van een slimme meter?

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen thuis een slimme meter. Dat maakt dingen nog gemakkelijker want deze geven automatisch door wat de meterstanden zijn. Leveranciers kunnen van afstand deze meterstanden uitlezen.

Als je er voor zorgt dat de energieleverancier bij ingang van je contract de meterstanden kunnen uitlezen geeft dat je de mogelijkheid om tussendoor het verbruik te checken. Daardoor kun je eventueel je termijnbedrag aanpassen.

Als je gekozen hebt voor een overstap neemt dit doorgaans 4 tot 5 weken in beslag, dat moet je dan als volgt zien. Deze tijd gaat in vanaf het moment dat je aangeeft om de overstap te maken via de vergelijker. Je hebt altijd de beschikking over 14 dagen bedenktijd en daarna is het slechts een administratief proces, je hoeft dus niet bang te zijn voor een eventuele afsluiting van stroom of gas.

Een verhuizing en overstappen?

Bij een verhuizing gaat het net iets anders als bij een reguliere overstap. Bij een overstap wordt het huidige contract namelijk opgezegd door de nieuwe leverancier. Dat is bij een verhuizing anders geregeld, je moet dan namelijk zelf je energiecontract opzeggen. Als je gaat verhuizen en overstapt kun je er vanuit gaan dat het administratieve proces een stuk sneller geregeld wordt. Als je gaat verhuizen kun je er vanuit gaan dat je verhuizing van energie ongeveer 5 tot 7 werkdagen in beslag neemt. Ook bij het verhuizen dien je rekening te houden met de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Je kunt gemakkelijk overstappen via de energievergelijker en gebruik maken van de gratis overstapservice die er voor zorgt dat je helemaal nergens meer naar om hoeft te kijken.

Over het algemeen kun je zo vaak energie overstappen als je zelf wil. Het is dan wel erg belangrijk om je energiecontract goed door te nemen.

Je hebt namelijk te maken met de opzegtermijn en je kunt niet altijd zonder gevolgen overstappen. Als je bijvoorbeeld wil overstappen van energie tijdens de looptijd van je contract kan het zijn dat er een opzegvergoeding in rekening wordt gebracht.

Misschien handig om te weten, er is vanaf 1 december 2011 een wet van kracht gegaan die contracten met een looptijd voor bepaalde tijd niet meer standaard laat doorlopen.

Als je een contract hebt afgesloten na 1 december 2011 is het dus niet mogelijk voor leveranciers om je contract stilzwijgend te verlengen.

Het kan zijn dat je in een regio of stad woont waar gebruik wordt gemaakt van stadsverwarming, veel mensen vragen zich af of het dan mogelijk is om een overstap te maken. Op dit moment is er nog geen vrije markt voor deze vorm van warmtelevering.

Energie overstappen met stadsverwarming

Je kunt als je over stadsverwarming beschikt dus niet zomaar energie overstappen. Dit is zo geregeld omdat er in woonwijken met warmteprojecten maar een aantal partijen betrokken zijn bij de levering, er is namelijk geen landelijk netwerk aanwezig zoals bij gas en elektriciteit wel het geval is.

In veel gevallen is er maar een specifieke producent die warmte opwekt en een leverancier die warmte aan je woning levert.

Kan ik wisselen van leverancier als ik afgesloten ben?

Nee, als je afgesloten bent is het helaas niet mogelijk om energie overstappen mogelijk te maken. Je moet een aansluiting voor stroom of gas hebben voordat je de overstap kun maken.

Als je dreigt afgesloten te worden van stroom en gas kun je een spoedaanvraag doen, het kan zijn dat een leverancier daar borg voor vraagt om zekerheid van betaling te hebben.

Wij helpen je met het vinden van de
beste overstap

Eerlijk vergelijken

Vergelijk de tarieven van alle
40 leveranciers voor een eerlijk
en overzichtelijk resultaat.

Door experts

Onze energie experts zijn dagelijks bezig
met het vinden van de beste en
goedkoopste energiedeals.

Snel en veilig

Een energiecontract afsluiten doe
je in 5 minuten en altijd in de
veilige omgeving van de leverancier.

Bedenktijd

Verkeerde keuze gemaakt? Dan kun je
binnen 14 dagen de aanvraag kosteloos
annuleren.

Alle aanbieders in
één overzicht!

Op de Nederlandse energiemarkt zijn veel aanbieders te vinden, hierdoor kan het lastiger zijn om de juiste aanbieder voor jouw situatie te vinden. Om je een handje verder te helpen hebben we alle aanbieders in een overzicht voor je verzameld. Zo zie je direct het aanbod en de mogelijkheden waar uit gekozen kan worden.

Zie je er een goede aanbieder tussen staan en wil je jouw slag slaan? Druk dan op de knop om naar de aanbieder te gaan. Toch graag nog wat meer informatie? Bekijk dan eerst alle details in het overzicht om tot de beste keus te komen.

Top 3 energie aanbieders

Positie
Leverancier
Beoordeling

Alle aanbieders in
één overzicht!

Vivamus venenatis, mauris eu convallis varius, erat ipsum suscipit mauris, at sollicitudin lorem dui id nisi. Morbi tincidunt pretium urna, eget commodo erat hendrerit nec. Nunc id nibh ornare, aliquet diam vitae, dictum quam. Aenean eget condimentum ligula. Cras ut felis condimentum, congue augue in, sagittis eros. Donec ut pulvinar metus. Ut sollicitudin sodales orci in pulvinar.

In auctor mauris vel faucibus interdum. Phasellus vel neque venenatis, ultricies magna sed, ultricies velit. Aliquam nisi nulla, scelerisque ut venenatis sit amet, auctor id augue. Integer interdum accumsan li bero, in imperdiet lorem condimentum vitae.

Top 3 energie aanbieders

Positie
Leverancier
Beoordeling

Onze leestips voor de
beginnende energievergelijker

Overstappen van energieleverancier en direct besparen