Zonnepanelen, kom alles te weten & bespaar direct!

Feb 21, 2019 | Energie, Zonnepanelen | 0 comments

Op zoek naar een manier om duurzame energie op te wekken, wellicht is zonne-energie iets voor u. Vandaag de dag zijn de kosten voor zonnepanelen financieel voordelig en voor velen interessant.

In deze gids gaan we alle belangrijke zaken over zonnepanelen met je bespreken, lees snel verder om een echte expert te worden op het gebied van zonnepanelen. Daarnaast kun je ook energieleveranciers vergelijken en direct energiekosten berekenen door op de button te drukken.

Zonnepanelen prijs

Wat kosten zonnepanelen? Zoals we je hierboven hebben verteld zijn zonnepanelen vandaag de dag financieel erg voordelig, de prijs van een zonnepaneel is dan ook niet zo duur. Om het voor u te verduidelijken hebben we wat simpele berekeningen op een rijtje gezet, kijk je met ons mee naar zonnepanelen kosten?

 • 8 panelen -> € 3.400 – € 4.100 kosten -> € 420 besparing per jaar
 • 13 panelen -> € 5.200 – € 6.300 kosten -> € 680 besparing per jaar
 • 18 panelen -> € 6.400 – € 7.700 kosten -> € 930 besparing per jaar
 • 21 panelen -> € 7.300 – € 8.800 kosten -> € 1.110 besparing per jaar

Kosten per wattpiek

Het vermogen dat een zonnepaneel oplevert wordt uitgedrukt in watt piek (Wp). Één wattpiek is de opbrengst van een zonnepaneel onder de optimale omstandigheden, helaas zijn de omstandigheden in Nederland niet altijd even gunstig. Om een goede schatting te maken in het totale jaar vermogen moet je rekening houden met het feit dat er vermogen verloren gaat bij het omvormen van de stroom.

Wil je een goede schatting maken dan raden wij het je aan om het vermogen in Wp te vermenigvuldigen met 85% (0,85), zo verkrijg je de jaaropbrengst in kWh.

Om het voor u te verduidelijken hebben we een simpel voorbeeldje: een PV systeem met 1000 Wp levert op jaarbasis 880 kWh aan stroom. Helaas ben je met alleen de zonnepanelen niet gereed om duurzame energie op te wekken, je moet namelijk ook beschikken over een omvormer en montage materiaal.

Wanneer we alle kosten terug rekenen tot 1 Wp dan kom je op een bedrag van ongeveer € 1,94, 1 Wp staat gelijk aan 6 zonnepanelen. Hierbij hebben we ook de kosten voor installatie bijgeteld, deze hebben we ruim gebudgetteerd op € 0,50.

Zonnepanelen prijsopbouw

De kosten zonnepanelen bestaan uit een bepaalde prijsopbouw, deze bestaat in de meeste gevallen uit twee delen. Ongeveer 75% van de kosten zitten volledig in het materiaal, de overige 25% worden weggezet als de zogenaamde arbeidskosten voor installatie en dergelijke.

De kosten van zonnepanelen zijn erg afhankelijk van uw eigen wensen en behoeften. Bij deze verschillende keuzes hangen ook verschillende kostenplaatjes. We hebben de keuzes bij het aanschaffen van zonnepanelen hieronder voor je uiteengezet.

Welk type zonnepanelen kies ik?

Je hebt de eerste keuze eigenlijk al gemaakt, je gaat voor zonnepanelen. Echter zijn er verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar op de markt welke elk verschillen in kwaliteit, opbrengst en kosten. We zullen verder in deze gids de verschillende types zonnepanelen uitvoerig met je bespreken, hieronder hebben we een snelle kosten inventarisatie voor je opgezet:

 • Monokristallijn -> € 670 p/p -> hoogste rendement, ideaal voor kleinere daken.
 • Polykristallijn -> € 600 p/p -> gemiddeld rendement, goede prijs/kwaliteit verhouding, ideaal voor grotere daken
 • Dunne film -> € 400 p/p -> minste rendement, goedkoopste type zonnepaneel.

Goedkoopste zonnepanelen

Ben je op zoek naar een duurzame energiebron maar wil je zo min mogelijk betalen? Dat is natuurlijk mogelijk, met de dunne film zonnepanelen kies je voor het goedkoopste type.

Houd er echter wel rekening mee dat je met deze goedkope zonnepanelen over het minste rendement beschikt, ook is de prijs/kwaliteit verhouding niet helemaal ideaal.

Hoe plaats ik mijn zonnepanelen?

Een belangrijke vraag die je jezelf zeker moet stellen is of je over een plat of hellend dak beschikt. Je kunt jezelf natuurlijk wel voorstellen dat een hellend dak het meeste zonlicht oppakt, goed om te weten is dat het hoogste rendement wordt behaald bij een hellingshoek tussen de 30 en 40 graden in Nederland.

In principe is deze hoek geen enkel probleem, het overgrote deel van de huishoudens in Nederland beschikt over een gemiddelde helling van 45 graden. Om de juiste hoek te creëren heb je in dit geval een zeer kleine en goedkope constructie nodig.

Houd er rekening mee dat bij een plat dak de kosten flink wat hoger kunnen zijn, ten eerste is de installateur langer bezig en daarnaast zijn er simpelweg meer materialen nodig. Met een plat dak kun je per paneel een extra prijs van 10 tot 15 euro budgetteren.

Kies ik voor extra opties op mijn zonnepanelen?

Bij de keuze voor een zonnepanelen systeem worden er vaak additionele opties geboden, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een monitorsysteem.

De kosten van zo’n systeem liggen tussen de € 75 & € 140. Daarnaast kun je nog een duurzame stap maken door te kiezen voor een zonneboiler, helaas liggen deze kosten wel wat hoger, namelijk tussen de € 2.750 & € 3.750.

Opbrengst zonnepanelen, hoe zit het?

Veel mensen vragen zich af of ze ooit in de mogelijkheid zijn om zonnepanelen te installeren op hen woning, is alles financieel haalbaar en levert met ook nog wat op? Afhankelijk van het type zonnepaneel kun je gemiddeld per jaar zo’n 400 kWh elektriciteit per jaar op wekken, we spreken hier over een 500 Wp zonnepaneel. Omgerekend naar een besparing op euro’s kom we uit op een bedrag van € 95.

Helaas kunnen we deze besparing niet zo makkelijk vaststellen, de opbrengst of het rendement van de zonnepanelen hangen sterk af van verschillende factoren. Je kunt hierbij denken aan de hellingshoek van het dak, de plaatsing en het totale te gebruiken oppervlak.

Als we het hebben over de plaats van het dak voor de constructie kunnen we je het aanraden om de zonnepanelen op een zuid-hellend dak te plaatsen. Zoals we boven in het artikel hebben gesproken heb je voor een optimaal rendement een hellingshoek nodig tussen de 30 en 40 graden

Bij een plat dak ben je genoodzaakt om je zonnepanelen te bevestigen op een kantelbaar armatuur. Dit is voor zowel het zonnepanelen rendement en het onderhoud.

Maak je geen zorgen met een plat dak, je kunt je zonnepanelen namelijk op een kantelbaar armatuur monteren. Dit is de moeite waard uit het oogpunt van zowel opbrengst als onderhoud van de panelen. Voldoende helling heeft immers als voordeel dat de panelen bij regen goed schoongespoeld kunnen worden

Zonnepanelen rendement factoren

 • De plaats van de omvormer, hoe dichter bij het PV-systeem, hoe minder verlies van energie.
 • Het type zonnepaneel, ieder type heeft haar eigen rendement.
 • Parallel of serieel geschakelde zonnepanelen
 • Totale hoeveelheid zon op jaarbasis, een zonnepaneel werkt ook bij bewolking.
 • De temperatuur van de gehele constructie, hoe meer je ventileert, hoe hoger het rendement.
 • De hellingshoek van de constructie
 • Onderhoudstoestand
 • Opslagsysteem of op het net aangesloten?

Terugverdientijd zonnepanelen

Wanneer je kiest voor een nieuw zonnepanelen systeem dan ben je natuurlijk ook geïnteresseerd in de terugverdientijd zonnepanelen. De keuze voor zonnepanelen kun je wel degelijk zien als een echte investering, bij een investering hoort natuurlijk ook een terugverdientijd, dit alles hangt sterk samen met de uiteindelijke prijs van de gehele constructie.

We kunnen niet 1,2,3 een vaste terugverdientijd per type zonnepanelen vaststellen, de terugverdientijd van zonnepanelen hangt namelijk sterk af van een aantal factoren. In de praktijk houden niet veel mensen rekening met deze factoren, ze komen na een aantal jaar bedrogen uit.

Wij willen dat je je terugverdientijd op een juiste manier uitrekent, om deze reden hebben we er voor gekozen om de belangrijkste factoren voor je op te sommen, lees je met ons mee?

Gemiddelde terugverdientijd

Om het wat makkelijker te maken zijn we op zoek gegaan naar de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen. Over het algemeen is de gemiddelde terugverdientijd 10 jaar, je kunt deze tijd eventueel nog verkorten door het verkrijgen van subsidies voor het opwekken van duurzame energie.

Naast subsidies kun je voortaan als particulier de volledige BTW terug vragen. Als je het op deze manier bolwerkt zul je met een gemiddelde terugverdientijd van 7 tot 8 jaar te maken hebben.

Terugverdientijd zonnepanelen factoren

Om een juiste schatting van de terugverdientijd te realiseren is het essentieel dat je in deze berekening een aantal factoren zeker moet meenemen. Wij kunnen je verzekeren, zonder deze lijst zie je zeker een aantal zaken over het hoofd.

 • Zonnepanelen kosten: er is flink wat keuze als het gaat om zonnepanelen, de ene is de andere niet, en zo ook in de prijs. Tijdens het berekenen van de terugverdientijd zijn de kosten van zonnepanelen niet onbelangrijk. Je zult de prijs moeten afwegen aan belangrijke factoren van een zonnepaneel, denk hierbij bijvoorbeeld aan de totale capaciteit in optimale situatie (Wp) maar ook aan de terug leverregeling die u flink wat geld kan opleveren.
 • Kosten randapparatuur: er is meer dan alleen de aankoopwaarde van de zonnepanelen set, je dient ook rekening te houden met de volgende zaken, omvormer, bekabeling, meetapparatuur, en montagesets. Deze onderdelen en hulpmiddelen zien er op het eerste gezicht niet zo gek speciaal uit maar op de lange termijn kan dit invloed hebben op de kostprijs van zonnepanelen.
 • Installatie: je kunt er voor kiezen om de installatie zelf te plaatsen of dit te laten doen door vakkundig personeel. Heb je het gereedschap in huis en ben je zelf relatief handig dan kun je weleens een gokje wagen om de zonnepanelen installatie zelf te installeren. Houd wel rekening met het feit dat de garantie kan wegvallen bij de keuze voor zelf installeren. De totale van zonnepanelen bestaan over het algemeen uit 25% installatiekosten.
 • Actuele stroomprijs: De actuele stroomprijs is voor de berekening van de terugverdientijd zonnepanelen erg belangrijk. Je moet namelijk berekenen wat het je kost om energie te ontvangen zonder een zonnepanelen installatie.

PV-systemen, wat zijn het?

Zoals we je hebben verteld ben je met alleen de aanschaf van de zonnepanelen niet klaar om te gaan besparen op je energierekening. Je hebt nog tal van zaken die je moet aanschaffen, de zonne-energie moet bijvoorbeeld omgevormd worden en zul je je zonnepanelen met elkaar willen schakelen. Om deze zaken te verhelpen kun je kiezen voor een zogenaamd PV-systeem.

Een PV-systeem is een compleet systeem dat er voor zorgt dat het gehele proces over wordt genomen, van zonlicht tot stroom uit je stopcontact. Kortom, bij de keuze voor een PV-systeem heb je alles afgedekt. PV staat voor Photo Voltaic en je kunt de systemen opdelen in twee hoofdsoorten.

Netgekoppelde zonnepaneel systeem

Het netgekoppelde PV systeem is door Nederlandse huishoudens veruit het meest gekozen, het is gekoppeld aan het energie net en verkoopt je stroom die je niet gebruikt terug aan een energieaanbieder.

De inhoud van een netgekoppeld systeem is in de meeste gevallen een set panelen met een capaciteit van 1000 Wp, de omvormer en montage materiaal. Houd er rekening mee dat u hierbij ook de kosten voor installatie moet betalen.

Losstaand PV systeem

Een alternatief voor een net gekoppeld systeem is het losstaande PV-systeem. Vrijwel iedereen beschikt over een dergelijk losstaan PV systeem, denk bijvoorbeeld maar eens aan een rekenmachine die energie verkrijgt uit de cellen bovenop het machientje.

Je mag een dergelijk voorbeeld dan ook zien als een losstaand PV systeem. Over het algemeen ontvang je een vele malen minder rendement, je moet namelijk ook rekening houden met het onderhoud.

  Subsidie & zonnepanelen, hoe zit het in 2020?

  Vandaag de dag zijn de subsidies op zonnepanelen systeem verdwenen. Desalniettemin is er toch een mogelijkheid om de kosten niet volledig zelf te hoeven betalen, de overheid geeft je namelijk nog steeds een steuntje in de rug.

  Echter is dit wel in een andere vorm, het is mogelijk om gebruik te maken van de zogenaamde BTW teruggave regeling zonnepanelen. Veel mensen beseffen het niet maar deze BTW teruggave regeling is voordeliger dan de oude subsidie op zonnepanelen.

  Voorheen was de maximale hoogte van de subsidie op zonnepanelen € 650, je kon maar maximaal 15% van de totale orderwaarde innen. Het BTW percentage op dergelijke systemen is 21%, bij de aankoop van zonnepanelen met de waarde van € 8000 inclusief BTW zul je € 1.680 terugkrijgen.

  Salderingsregeling in 2019

  Het kan voorkomen dat je met je zonnepanelen meer stroom opwekt dan dat je daadwerkelijk gebruikt, voor dit probleem is er een voordelige regeling opgezet, de salderingsregeling. Bij meer opwekken dan verbruiken lever je in principe stroom aan het energienet. Maar wat houdt de salderingsregeling nu precies in?

  De eerste 3000 kWh netto stroom die je levert aan het stroomnet mag je verrekenen met het verbruik dat je bij je energieleverancier afneemt. In de praktijk zul je merken dat je verbruiksmeter van de stroom terugloopt.

  Houd er echter wel rekening mee dat je verbruiksmeter moet beschikken over twee verschillende draaischijven of geen terugloop blokkering moet hebben.

  Ieder huishouden moet in 2020 zijn voorzien van een slimme meter met twee draaischijven, beschik je nog niet over een digitale meter dan heb je een Ferrarismeter.

  Nogmaals, zorg dat de meter niet beschikt over een terugloop blokkering, heb je dit wel dan zul je niets besparen. Uw netbeheerder is verantwoordelijk voor de installatie van de meters, bij aanleg van zonnepanelen zijn ze verplicht om direct langs te komen. Ook de kosten worden volledig verhaald op de netbeheerder.

  Omvormer zonnepanelen

  De omvormer voor zonnepanelen is essentieel om gebruik te kunnen maken van je eigen opgewekte energie, dit apparaat zorgt voor een omzetting van gelijkspanning naar wisselspanning.

  Op het stroomnet kan alleen wisselspanning worden ingevoed, zonder deze omvorming kan de stroom niet verkocht worden aan de energieaanbieder. Bovendien kunnen elektrische apparaten niet functioneren op gelijkspanning.

  Op een enkel zonnepaneel staat een gelijkspanning van ongeveer 0,5 Volt. De daadwerkelijke sterke van het zonnepaneel is afhankelijk van de hoeveelheid zonkracht. Bij meerdere zonnepanelen wordt er door de consument vaak gekozen voor een schakeling, hierdoor levert het gehele systeem 12V en 24V gelijkspanning.

  Handige & leuke Video’s

  Zonnepanelen een goede investering?

  Zonnepanelen, we zien ze voortaan op bijna ieder huis in Nederland. Voornamelijk komt dit door de prijs halvering van zonnepanelen in de afgelopen tijd. Er komen namelijk steeds meer nieuwe technieken omtrent zonnepanelen, waardoor deze alsmaar goedkoper worden voor...

  Friesland kiest voor zonnepanelen

  De gemeente Friesland en enkele andere gemeenten in de provincie Friesland zijn samengekomen en hebben besloten een financiële regeling te bieden voor werknemers die zelf zonnepanelen aan willen schaffen. De gemeente Leeuwarden koos in april 2012 als eerste voor...

  Voordelen en nadelen van zonnepanelen

  Het aanschaffen van zonnepanelen is een echte hype, je ziet dat steeds meer merken ze gaan aanbieden, zelfs de IKEA biedt vanaf nu zonnepanelen aan. De ontwikkeling naar steeds meer zonne-energie is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Maar wat is de rede dat...

  Zonenergie, we zien het steeds meer terug

  Je ziet het steeds vaker, zonnepanelen bij mensen op het dak of andere manieren om zon energie om te zetten naar bruikbare energie. De oude manieren van het energie opwekken houdt een keer op omdat de fossiele brandstoffen opraken. Zonne-energie, windenergie en andere...

  Veilig & 100% onafhankelijk

  Je kunt er bij ons vanuit gaan dat je volledig veilig aan de slag kunt. Je gegevens worden niet opgeslagen en alleen gedeeld met de aanbieder als je overstapt naar een nieuwe aanbieder.

  Alle gegevens worden versleuteld verstuurd over een beveiligde SSL verbinding. Alle aanbiedingen in onze energievergelijker komen volledig onafhankelijk tot stand, wij hebben geen afspraken met bepaalde leveranciers.