Veruit de meeste huishoudens in Nederland beschikken over een gasfornuis, douche of centrale verwarming die draaien op gas, het is dan ook niet voor niets de grootste kostenpost op de energierekening. Omdat we relatief veel gas verbruiken en belastingen dit jaar weer zijn gestegen is het slim om alle gasleveranciers met elkaar te vergelijken, het jaarlijks overstappen van gas aanbieder is namelijk erg rendabel.
Om het vergelijken van gas aanbieders voor u makkelijker te maken hebben we alle belangrijke zaken in deze gids voor u besproken, lees je met ons mee?
Gasleveranciers komen als bosjes uit de grond
Als we kijken naar 15 jaar geleden zien een flinke stijging in het aantal gasleveranciers in Nederland en dit is voor de consument een erg positieve ontwikkeling. Op deze manier ontstaat er namelijk flinke concurrentie waardoor de gastarieven automatischer wijs zullen gaan dalen.
Wilt u profiteren van deze gasprijzen dan raden we het je aan om te kiezen voor de allergoedkoopste gasaanbieder op dat moment. Met onze energiewijzer kunt snel & gemakkelijk inzien welke gas aanbieder het goedkoopste is voor uw huishouden.
Overstappen van gasaanbieder
Jaarlijks zijn er tal van huishoudens die overstappen van gas aanbieder, er zijn dan ook een aantal beweegredenen om te kiezen voor een voordelige overstap.
De voornaamste reden, die u vast zelf al had bedacht, de goedkopere gastarieven, logisch natuurlijk. Daarnaast heb je een grote groep mensen die hen huishouden willen verduurzamen en kiezen voor een duurzaam gas, ook wel groen gas genoemd.
De laatste voornaamste beweegreden om over te stappen van gasleverancier is de apparatuur die bij sommige aanbieders wordt meegeleverd.
In de meeste gevallen gaat het hierom slimme apparaten zoals een gasmeter of gasverbruiksmanagers. Uit de praktijk is al wel duidelijk gebleken dat je met een slimme meter flink kunt besparen op uw totale gas kosten, in combinatie met een gunstige overstap behaal je al helemaal veel voordeel!
Overstappen van gasleverancier, wanneer kan het?
Er bestaat wel een degelijk een juist moment om over te stappen van gas leverancier, daarbij komt dat je natuurlijk niet altijd zomaar kunt overstappen. Wanneer je het beste kunt overstappen hangt sterk af van je huidige gascontract. Beschik je over een variabel energiecontract dan kun je op ieder moment overstappen, let wel op de 30 dagen opzegtermijn.
Veel gas afnemers weten niet dat ze 6 weken voor het einde van de looptijd op zoek kunnen gaan naar een nieuwe, goedkopere gasleverancier. Dit is dan het ook het beste moment om over te stappen naar een nieuw contract. Beschik je over een vast contract en zijn deze 6 weken nog niet aangebroken dan raden wij het je aan om nog even te wachten met je daadwerkelijke overstap, je kunt natuurlijk wel alvast de huidige gas aanbiedingen inventariseren.
Kies je wel voor een overstap en zit je nog binnen je contractperiode van het energiecontract dan krijg je hoogstwaarschijnlijk te maken met een zogenaamde overstapboete. De hoogte van deze boetes is afhankelijk van de nog te moeten uitzitten contractperiode en zijn vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt.
Wettelijke bedenktijd
Wanneer je bent overgestapt van gasleverancier dan zul je zo snel mogelijk een bevestiging ontvangen van uw nieuwe gasaanbieder. Volgens de Nederlandse regel en wetgeving zijn de aanbieders verplicht om je een wettelijke bedenktijd van 14 dagen te verschaffen. Iedere aanbieder moet deze bedenktijd naleven.
Binnen deze 14 dagen kun je je keuze nog terugdraaien, volledig kosteloos. U komt dan ook weer terecht bij uw oude, of beter gezegd, huidige gas aanbieder.
Groen & duurzaam gas
Bij het energie vergelijk van alle gasleveranciers in Nederland heb je de keuzevrijheid om te kiezen uit duurzame aanbieders. Je hebt vast wel eens de begrippen groen gas, duurzaam gas en CO2 gecompenseerd gas tegenkomen. Veel consumenten denken dat het allemaal hetzelfde betreft, dit is absoluut niet zo.
Veel aanbieders bieden de mogelijkheid om te kiezen voor het zogenaamde CO2 gecompenseerd gas, in de volksmond wordt dit dan ook vaak gezien als groen gas. Je kunt het gecompenseerde gas niet wegzetten als groen omdat het simpelweg nog steeds aardgas is, en aardgas blijft een fossiele brandstof. Laat jezelf dus niet voor de gek houden!
CO2 gecompenseerd gas
Wellicht klinkt het begrip CO2 gecompenseerd gas een beetje vaag, we zullen het voor je verduidelijken. Zoals de naam al zegt spreken we over een compensatie, de vorm van deze compensatie kan in verschillende manieren.
In de meeste gevallen compenseren energieleveranciers hen aardgas met het aanplanten van bomen, daarnaast wordt er ook vaak gekozen voor het investeren in duurzame en milieubewuste initiatieven.
Helaas is het in Nederland nog niet mogelijk om ieder huishouden te kunnen voorzien van groen gas, ook wel bio gas genoemd. De opwekking van biogas is een intensief proces en nog niet op grote schaal uit te voeren. Er zijn dan ook maar heel weinig gasleveranciers die pure biogas bieden. Je zult als duurzame consument dan ook moeten uitwijken naar het alternatief, CO2 gecompenseerd gas.
In onze vergelijker kunt je gemakkelijk filteren op het soort gas dat je wilt aanschaffen, zo past het aanbod het beste bij je eigen situatie.
Vast- en variabele gastarieven, hoe zit het?
Bij de keuze van gasleverancier zult u ook een keuze moeten maken in het soort gastarief, we kunnen het opdelen in twee soorten tarieven, het vaste gastarief en variabele gastarief.
Het werkt als volgt, kies je voor vaste gastarieven dan sluit je een contract af voor een bepaalde looptijd, vervolgens betaal je gedurende de looptijd een vast gastarief. Je kiest voor zekerheid en weet waar je aan toe bent.
Ga je voor een variabel gastarief dan zit je niet aan een looptijd vast en kun je op ieder moment je gascontract opzeggen, echter zal het gastarief wel fluctueren met actuele gasprijzen. Vaak stijgen de variabele energietarieven en ga je dus meer betalen.
Eventuele energietariefwijzigingen komen maximaal 2 keer per jaar voor. Het gastarief kan dalen maar ook stijgen. Houd bij een variabel gastarief echter wel rekening met een opzegtermijn van 30 dagen.
Over het algemeen is het kiezen van een vast gastarief het voordeligst, met de prijsstijgingen, belastingen en de energietransitie in het vooruitzicht raden wij je sterk aan om te kiezen voor vaste gastarieven. Gas zal door de overheid de komende jaren alleen maar meer belast worden. Daarboven op komt dat het kiezen van een vast tarief altijd goedkoper is dan een variabel tarief.
Actuele gasprijs
De gasprijs in Nederland wordt uitgedrukt in de eenheid kubieke meter, ook wel m3. Wanneer we de totale gasprijs gaan opdelen komen we uit op 4 verschillende kostenposten, de verbruikskosten, leveringskosten, energiebelasting en BTW.
De afgelopen jaren is de gasprijs flink wat gestegen, naar onze bevindingen zijn wij van mening dat dit alleen nog maar meer wordt. Daarentegen zijn de prijzen van stroom de afgelopen jaren wel gedaald waardoor deze kostenstijging als het ware wordt gecompenseerd.
Looptijd bij de gasleverancier
Een belangrijk onderwerp bij het kiezen van de goedkoopste en beste energieleverancier voor je huishouden is de looptijd van het energiecontract dat je gaat afsluiten. Bij de meeste gas aanbieders kun je kiezen uit contractperiodes van 1, 3, 4, 5 jaar of een variabel contract met een onbepaalde looptijd.
Wij kunnen je op voorhand aanraden om altijd te kiezen voor een éénjarig gascontract, u kunt jaarlijks overstappen en genieten van nieuwe welkomstkortingen.
Daarboven op komt vaak dat de gastarieven van je nieuwe gasleverancier een stuk voordeliger zijn geworden. Er zijn tal van huishoudens die ieder jaar tot wel € 450 kunnen besparen binnen enkele minuten. Met het gebruik van de gaswijzer krijgt u het voordeligste aanbod voor jouw situatie.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..