Jaren lijkt het of we verwend zijn met de gas- en stroomprijzen. Hoe komt het dat deze prijzen nu zo hoog zijn, en wat moet je doen als je energiecontract afloopt? Gas en stroom worden door energiemaatschappijen ingekocht op de beurs. Vraag en aanbod bepalen de prijs. De prijs van gas verschilt per dag, de prijs van energie kan zelfs per uur verschillen. De winter van 2020/2021 was strenger dan voorspeld. Normaliter worden in de lente de gasvoorraden aangevuld, maar begin 2021 namen deze nog steeds af. Versnelde aanvulling zorgde voor een hogere gasprijs.
Natuurlijk mogen we de situatie met Rusland niet vergeten. Een verminderde aanvoer van gas, waarschijnlijk om de Nord Stream 2 gasleiding versneld te openen. Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de onzekerheid op Europese acties omtrent gas en olie blijven de prijzen ook stijgen. Europese afspraken om de ondergrondse gasopslag tot minimaal 80% te vullen heeft ook invloed gehad op de prijs van een kuub gas. Gas is ook nodig om elektriciteit op te wekken, daardoor zie je ook hogere prijzen. Gelukkig zien we nu een rustiger beeld, maar de prijzen van energie en gas zijn nog niet zoals voorheen.
Heb je een energiecontract voor langere tijd?
Je hoeft je niet druk te maken als je een contract voor meerdere jaren hebt met vaste prijzen voor energie en gas. Tot het einde van het contract betaal je de vaste tarieven, waarschijnlijk zijn deze lager dan de tarieven die nu worden gerekend. Wel is het verstandig om rekening te houden met het volgende: blijven de prijzen voor gas en energie op een hoog niveau, kunnen kleinere leveranciers in de problemen komen. Gas en elektra moeten dan geleverd worden onder de kostprijs. Gaat een maatschappij failliet, loop je als consument bepaalde kortingen of cadeaus mis.
In Nederland is het gelukkig wel zo goed geregeld dat je nooit zonder gas of stroom komt te zitten mocht je maatschappij ten onder gaan aan de te hoge kosten.
Wat moet je doen als je contract afloopt?
Loopt je contract af, dan verandert de prijs. Je energiemaatschappij kan niet blijven leveren onder de kostprijs. Maatschappijen bepalen twee keer per jaar de prijzen van gas en elektriciteit voor klanten waarvan het contract is uitgediend. Er zijn zelfs maatschappijen die de variabele tarieven maandelijks wijzigen. Deze tarieven worden dan torenhoog, misschien tijd om te kijken om over te stappen?
Doe je onderzoek op internet dan kun je niet anders concluderen dan dat het gras bij de buren niet echt groener is. Het is moeilijk om een maatschappij te vinden die vaste tarieven aanbiedt, ook zij willen niet het risico lopen om onder de kostprijs te moeten leveren. Natuurlijk wil je als klant zo voordelig mogelijk uit zijn, om online bij een casino nog een spel te kunnen spelen.
Is dynamische tarieven wel handig?
Natuurlijk willen energiemaatschappijen winst maken. Er wordt voorspeld tegen welk tarief ze gas en elektriciteit in kunnen kopen voor een jaar, dit bedrag wordt verhoogd met een veiligheidsmarge en winstbedrag. Wordt er meer betaald aan de inkoop aan het eind van het jaar dan daalt de marge, lagere prijzen betekent meer winst. Voordeliger inkopen betekent meer winst. Elke energiemaatschappij is een commercieel bedrijf dat winst wil maken.
Bij dynamische tarieven stijgt de prijs mee met de prijs van energie en gas. Stijgt de prijs dan stijgt jouw tarief net zo hard mee, andersom werkt het ook zo als de prijzen dalen, dan daalt jouw rekening ook. Het klinkt aantrekkelijk maar met de wisselende tarieven neem je wel degelijk een risico. Als we afgelopen jaren bekijken waarin de prijzen door het dak gingen, was je met dynamische tarieven niet blij.
Verandering van gebruik
De hele dag maken we gebruik van energie. Niet alleen thuis maar ook op de werkvloer. Vandaag de dag wordt er steeds meer gebruik gemaakt van elektriciteit, bijvoorbeeld het opladen van de elektrische auto. Ondertussen bewegen de energieprijzen continu, zoals we de afgelopen jaren ook hebben gemerkt met onze energierekening. Iedere dag wisselt de prijs van energie, je kunt het vergelijken met een piek en daltarief maar dan per uur. Hoe meer elektriciteit er wordt opgewekt door bijvoorbeeld windmolens, hoe lager het tarief.
Per 1 januari 2023 geldt er een zogeheten prijsplafond. Dit geldt tot een maximaal gas en stroomverbruik. Bij elke leverancier worden dezelfde hoeveelheden gehanteerd, verbruik je meer dan het prijsplafond, dan betaal je de tarieven uit je energiecontract. Heb je vorige maanden minder verbruikt en heb je zodoende energie over, kun je dit meestal meenemen naar de volgende maand. Dit verschilt per energieleverancier. Heb je zonnepanelen dan verandert er in principe niets. Het prijsplafond werkt voor het netto verbruik. Eerst wordt de salderingsregeling toegepast en daarna het prijsplafond. Wat je hebt terug geleverd, moet je aftrekken van je verbruik, wat er daarna overblijft van je verbruik geldt voor het prijsplafond.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..