Netbeheerders en energie op afstand regeling

Feb 17, 2019 | Energie Aanbieders | 0 comments

Feb 17, 2019 | Energie Aanbieders | 0 comments

De Europese Commissie heeft een nieuw idee voorgesteld gekregen door de netbeheerders van energie. Netbeheerders willen weten welke mogelijkheden er zijn omtrent het op afstand regelen van energie, door middel van toegang te krijgen tot elektrische apparaten bij de consument in huis. Zij zijn vooral benieuwd naar de wetten omtrent dit onderwerp, dit zal dan vooral gaan over de privacy van de consument.

Wie zijn netbeheerders?

Netbeheerders zijn de eigenaars van het stroomnetwerk in Nederland, ze worden ook wel netwerkbedrijven genoemd. Zij hebben de taak om te zorgen voor een veilig transport van stroom naar alle bedrijvigheid en gezinnen in heel Nederland. Het zijn dus niet dezelfde organisaties als een energie leverancier.

Welk probleem ervaart de netbeheerder

Doordat er de afgelopen jaren enorme ontwikkelingen zijn geweest met betrekking tot duurzame energie is de aanvoer van elektriciteit steeds meer afhankelijk van het weer. In het verleden zorgden kerncentrales, gas en kolen voor een stabiele en kwalitatieve aanvoer van de elektriciteit. Duurzaamheid & energieleveranciers is de afgelopen jaren ontzettend belangrijk geworden, we kunnen wel stellen dat iedere aanbieder deze weg is ingeslagen.

Deze verregaande ontwikkelingen kunnen voor de netbeheerders enorm veel problemen veroorzaken. Wanneer er in de praktijk voorkomt dat de netbeheerder teveel of te weinig stroom heeft kan dit leiden tot massale stroomstoringen door heel het land. Daarnaast hebben de netbeheerders te maken met grootschalige investeringen in de energietransitie, de prognoses stellen; geld tekort voor de energietransitie in Nederland.

De oplossing

Het idee van de netbeheerder moet dit enorme probleem gaan oplossen, zij willen toegang krijgen tot elektrische apparaten van de consument om stroom af te kunnen tappen wanneer de situatie te weinig stroom zich voordoet. Wanneer de netbeheerders met een overschot van energie zitten willen zij de mogelijkheid hebben om apparaten in te schakelen.

Gemengde reacties op de ideeën

De plannen van de netbeheerders worden niet door iedereen omarmd. Het is zo dat er door deze maatregel een hogere veiligheid kan worden geboden, maar ook wij kunnen ons voorstellen dat u liever niet heeft dat een netbeheerder aan uw eigen elektrische apparaten komt, en dat ook nog is van afstand. Ook energieaanbieders zijn vrij positief te spreken over de energie op afstand regeling.

De consumentenbond heeft naar buiten gebracht dat ze niet staan te springen over de doorvoering van deze plannen. Zij maken zich vooral zorgen over het feit dat de netbeheerder in de mogelijkheid is om ineens een wasmachine of vriezer uit te kunnen zetten. Natuurlijk kunt u ook denken aan uw eigen privacy, het is immers uw eigen persoonlijke plekje, iets waar je niet iedereen de toegang tot wil geven.

Handige & leuke Video’s

Duurzaamheid en energieleveranciers, hoe zit het?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in Nederland en veel mensen willen voortaan dan ook alleen maar duurzame energie ontvangen. Gelukkig zijn er tegenwoordig in Nederland tal van groene energieleveranciers, die maar al te graag voor jou de energie willen regelen....

Overname E.on door Eneco, wat zijn de gevolgen?

E.on verdwijnt en wordt ondergebracht bij Eneco Eneco neemt naar verwachting op korte termijn E.ON. over van de Duitse onderneming Uniper. Door deze overname kan Eneco rekenen op 200.000 extra consumenten die stroom bij hun afnemen. De prijs die hiermee is gemoeid is...

Brussel keurt overname NLE door Budget Energie goed

Laatst is bekend geworden dan Budget Energie de Nederlandse Energie Maatschappij over mag nemen. De goedkeuring van is gekomen van de Europese commissie, die dit heeft besloten. Zij zijn van mening dat er door de overname een bescheiden marktpositie ontstaat.Overname...

Energiemaatschappijen de mist in bij jaarrekeningen

Na een onderzoek van Vereniging eigen huis is gebleken dat er veel fouten worden gemaakt op de energierekening. Zo zijn er fouten gemaakt met de belasting en de tarieven rondom piek- en daluren. Bij ongeveer 5% werd er een fout gezien in de jaarrekening. Mocht dit...