Energiebelasting 2021: waaruit bestaat deze belasting? | Alle informatie op één pagina!

Feb 10, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Je betaalt belasting over je energie, de zogenaamde energiebelasting. Dit komt, doordat de overheid mensen wil stimuleren om weloverwogen met energie om te gaan. Deze belasting betaal je voor iedere Kilowattuur aan stroom en elke kubieke meter gas die je huishouden verbruikt.

Deze belasting maakt kortom de prijs, die je voor je energie betaalt hoger, opdat men zuiniger met energie omgaat. Dit met het oog op de eindige fossiele brandstoffen, die langzaam maar zeker opraken en die het milieu bij verbranding ernstig vervuilen. Ieder jaar op 1 januari wordt de energiebelasting aangepast. 

Heffingskorting bij de energiebelasting

Omdat energie een basisbehoefte is, heft de overheid over een deel van je energieverbruik geen energiebelasting. Deze belastingvermindering, voorheen ook wel heffingskorting genoemd, wordt per jaar vastgesteld. In 2019 was het een vermindering van circa €312 en in 2020 zelfs van €527. De heffingskorting wordt verrekend op je energierekening.

Wanneer hoef je geen energiebelasting te betalen?

Je hoeft geen energiebelasting te betalen, wanneer je elektriciteit opwekt met hernieuwbare energiebronnen. Wanneer je een storing hebt bij de levering uit het distributienet en je werkt met een noodvoorziening, hoef je ook geen belasting te betalen. Ook hoef je geen belasting te betalen bij:

 • Stortgas dat je zelf opwekt
 • Rioolwaterzuiveringsgas dat je zelf opwekt
 • Biogas dat je zelf opwekt
 • Elektriciteit die je opwekt middels een installatie voor warmtekrachtkoppeling

Waaruit bestaat de energiebelasting?

De energiebelasting bestaat eigenlijk uit drie delen, namelijk: de belasting zelf, de Opslag Duurzame Energie en de teruggaaf energiebelasting. De hoogte van de energiebelasting tarieven waren in 2020 €0.40 op gas en op elektriciteit €0.11. Anno 2021 is dit tarief voor gas met drie cent omhoog gegaan, terwijl de tarieven voor elektriciteit ongeveer gelijk blijven.

Sinds 2013 is er een nieuwe heffing, namelijk de Opslag Duurzame Energie. Deze heffing stimuleert het gebruik van en investering in duurzame energie. Het bedrag van de toeslag geldt voor elke Kilowattuur aan stroom en kubieke meter aan gas. Via je energierekening draagt de energieaanbieder dit bedrag af aan de Belastingdienst. Ook over de Opslag Duurzame Energie betaal je 21% btw. De Opslag Duurzame Energie bedroeg in 2020 €0.09 op gas en op elektriciteit €0.03.

Teruggaaf van de energiebelasting

De teruggaaf van een deel van de energiebelasting is bij sommige instellingen mogelijk. De teruggaaf is circa vijftig procent van de belasting die de energieprovider je in rekening heeft gebracht. Deze instellingen komen voor een teruggave energiebelasting in aanmerking:

 • Instellingen van religieuze aard;
 • Instellingen van levensbeschouwelijke aard;
 • Culturele instellingen;
 • Wetenschappelijke instellingen;
 • Liefdadigheidsinstellingen;
 • Sociale instellingen;
 • Multifunctionele centra;
 • Algemeen nut beogende instellingen.

Zoals je kunt zien zijn er een aantal instellingen waarbij de energiebelasting terugvragen mogelijk is.

Zonnepanelen en energiebelasting

Wek je zelf met zonnepanelen energie op en verbruik je die energie zelf in je huishouden, dan hoef je over deze energie geen belasting te betalen. Als je met je zonnepanelen echter energie levert aan het net, dan word je door de Belastingdienst gezien als een kleine ondernemer en moet je wel omzetbelasting betalen.

Wel kun je als kleine ondernemer gebruikmaken van andere gunstige subsidies, zoals de teruggave van de btw. Ook verhuurders, die zonnepanelen op een huurwoning laten installeren en daarmee dus energie leveren aan de huurders, zijn vrijgesteld van de energiebelasting.

Prijzen vergelijken

De hoogte van de energiebelasting is overal in Nederland gelijk. Het enige wat verschilt, zijn de prijzen die de energieleveranciers zich vragen en de energiecontracten. In de energievergelijkers kun jij zien wat jij op je energierekening kunt besparen. Vergelijk de tarieven en stap over voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Energiebelasting

Handige & leuke Video’s