Wat moet je doen bij een stroomstoring & hoe kan je een stroomstoring melden? | Lees het hier!

Jan 25, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Een stroomstoring wil wel eens voorkomen en kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan problemen in een elektriciteitsnetwerk, bij graafwerkzaamheden of een blikseminslag. Daarnaast is het goed om zeker te weten dat het om een storing gaat en niet om een stroomuitval.

Bij stroom uitval kun je de stroom namelijk zelf weer aanzetten in de meterkast. Om een storing te herkennen is het belangrijk om te controleren of de buren ook zonder stroom zitten en of de zekeringen in de meterkast nog heel zijn.

Controleer daarna ook nog altijd de aardlekschakelaar. Weet je zeker dat het om een stroom storing gaat dan kun je deze melden. Verder op deze pagina lees je daarom meer over een stroomstoring melden, actuele stroomstoringen opzoeken en de vergoeding bij een stroom storing.

Waar moet ik een stroomstoring melden?

Het is niet mogelijk om een stroom storing zelf op te lossen. Hiervoor is het noodzakelijk dat je naar het nationale noodnummer belt voor storingen. Dit nummer is geheel gratis en 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar. Zodra je de storing hebt gemeld bij het storingsnummer komt deze melding terecht bij jou netbeheerder.

Deze zorgt er dan voor dat de storing zo snel mogelijk wordt opgelost. Mocht de storing binnenshuis plaatsvinden (dus alleen bij jou thuis)? Dan moet je de storing zelf oplossen of een installateur laten komen. Hieronder zie je in de tabel welk nummer je kunt bellen per netbeheerder bij een storing.

  Netbeheerder:Telefoonnummer:Belkosten:
  Nationaal storingsnummer0800 - 9009Gratis
  Stroomstoring Liander melden088 - 54 26 444Lokaal tarief
  Stroomstoring Enexis melden 0900 - 78 08 700€0,35 + gebruikelijke belkosten
  Stroomstoring Stedin melden088 - 89 63 963Lokaal tarief
  Stroomstoring Essent meldenBel nationaal storingsnummerGratis
  Stroomstoring Eneco melden0800 - 0072Gratis
  Stroomstoring Delta melden0113 -  74 11 00Lokaal tarief

  Vergoeding stroomstoring: kom ik in aanmerking?

  Wanneer een storing minder lang dan 4 uur duurt heb je geen recht op een stroomstoring vergoeding. Duurt een storing langer dan 4 uur? Dan hangt de vergoeding af van het type aansluiting en de totale duur van de storing. Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft een aansluiting die niet meer is dan 3×25 ampère.

  Bij dit type aansluiting heb je pas na 4 uur recht op een vergoeding die meestal rond de €35,- ligt. Als de storing langer duurt dan 8 uur ontvang je een vergoeding van ongeveer €20,- voor iedere 4 aaneengesloten uren na die 8 uur. Heb je een bedrijf met aansluitingen die groter zijn dan 3×25 ampère? Dan hangt de vergoeding af van de hoogte van de spanning (kV).

  Als de spanning niet hoger is dan 1kV bedraagt de vergoeding voor stroom storing na 4 uur €195,- en ontvang je vanaf 8 uur na iedere 4 uur een vergoeding van €100,-. Bij spanningen tot 35 kV ontvang je deze vergoeding al na 2 uur en bij spanningen boven de 35 kV al na 1 uur.

  Een aantal tips om rekening mee te houden

  Krijg je te maken met een grote stroomstoring? Dan is dat erg vervelend, maar je kunt je er wel op voorbereiden. Daarom hebben wij hieronder een aantal tips voor jou onder elkaar gezet, waarmee je een storing in het stroomnetwerk het beste kunt doorstaan.

  • Het is raadzaam dat je de koelkast en de vriezer zo min mogelijk opent;
  • Haal apparaten die spanningsgevoelig zijn uit het stopcontact (deze reageren namelijk niet goed op pieken);
  • Zorg er ten alle tijden voor dat er een zaklantaarn, aansteker en kaarsen in de kast liggen;
  • Meld de storing bij het nationaal storingsnummer;
  • Probeer niet direct onnodig te bellen om overbelasting van het telefoonnet te voorkomen.

  Dit zijn een aantal tips die je kunt volgen tijdens en alvorens een stroom storing. Door een aantal zaklantaarns, aanstekers en kaarsen bij de meterkast te leggen kom je nooit zonder ligt te zitten.

  Het stappenplan bij een storing

  Om het jou helemaal duidelijk te maken hebben wij hier nog een duidelijk stappenplan gemaakt dat je kunt volgen bij een storing, ook is een storing hierdoor gemakkelijk te herkennen:

  1. Controleer allereerst of de zekeringen in de meterkast nog intact zijn
  2. Als het probleem zich alleen voordoet in jouw eigen huis? Dan moet je dit zelf oplossen of een installateur laten komen
  3. Mocht er niets aan de hand zijn met de zekeringen en stoppen? Controleer dan of je de enige bent in de buurt met een stroomstoring
  4. Weet je zeker dat er een stroom storing is? Bel dan naar het nationaal storingsnummer
  5. Heb je recht op een vergoeding stroomstoring? Dan krijg je automatisch een bericht van jou netbeheerder
  6. Houdt de koelkast en de vriezer zo veel mogelijk gesloten
  7. Heb geduld en wacht totdat de storing verholpen is, dit duurt meestal maar een paar uur

  Ga nooit zelf aan de gang met kabels of andere elementen in de meterkast, dit kan levensgevaarlijk zijn. Bel daarom altijd het storingsnummer!

  stroom storing

  Handige & leuke Video’s