Voorschotnota: wat houdt dit bedrag in & hoe wordt dit berekend? | Alles over dit onderwerp!

Mar 31, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Wat is de voorschotnota en waarom is dit van belang? Jouw netbeheerder heeft gegevens over jouw verbruik en daarnaast de technische gegevens van je aansluiting. Deze gegevens gaan naar je energiebedrijf en aan de hand daarvan wordt het voorschotbedrag bepaalt.

Maar wat houdt deze nota precies in en waarom moet je deze betalen? Hier lees je alles over de voorschotnota en wat hierbij komt kijken. Zo kom je niet meer voor verrassingen te staan en kun je jouw energierekening beter begrijpen.

Wat is een voorschotnota?

Een voorschotnota is een deel van je jaarlijkse energierekening. Je betaalt iedere maand een deel van de jaarafrekening. Deze rekening wordt opgesteld op basis van je energieverbruik per jaar en de verwachte kosten. De voorschotnota wordt ook wel een termijnbedrag genoemd.

De hoogte van het termijnbedrag wordt ook wel het voorschotbedrag genoemd. Een energieleverancier probeert ervoor te zorgen dat jij bij de jaarafrekening zo min mogelijk hoeft te betalen. Daarom proberen zij het verbruik van stroom en gas zo nauwkeurig mogelijk in te schatten.

Hieruit bestaat het termijnbedrag

Na iedere jaarafrekening gaat de leverancier het termijnbedrag berekenen. Zo bepalen zij hoeveel energie je komend jaar gaat verbruiken en wat de kosten hiervan zijn. Dit bedrag wordt verdeeld over het hele jaar. Zo wordt uitgerekend wat het maandbedrag is: dit is de voorschotnota. Deze nota bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Elektriciteitsverbruik (belasting, btw en leveringstarief)
  • Gasverbruik (belasting, btw en leveringstarief)
  • Netbeheerkosten van elektriciteit en/of gas
  • Vaste leveringskosten elektriciteit en/of gas
  • Heffingskorting (vermindering energiebelasting)

Betaaldatum per leverancier

Wanneer moet het voorschotbedrag betaalt worden? Dit verschilt per energieleverancier. Hieronder vind je een overzicht van de leveranciers en het moment waarop de voorschotnota moet worden betaalt:

Voor de maand van levering:In de maand van levering:Na de maand van levering:
Budget Energie: 1eDelta: Laatste werkdag van de maandEneco: vrije keuze

Green NL: 28eEnergiedirect.nl: twee weken na startdatum, daarna vrije keuzePure Energie: 25e
NLE: Laatste werkdag van de maand
Engie: 27e
Van de Bron: 20e , daarna vrije keuzeEssent: twee weken na startdatum, daarna vrije keuze
Welkom Energie: 28eGreenchoice: 6e
Oxxio: vrije keuze
Vattenfall/Nuon: vrije keuze

Berekening van het termijnbedrag

Hoe wordt het voorschotbedrag berekend? Het totaalbedrag wordt in de eerste plaats berekent op basis van je verbruiksgegevens van het vorige jaar. Toch zijn er nog meerdere manieren waarop het termijnbedrag wordt berekend:

  1. Het ingevulde verbruik: het komt voor dat leveranciers het verbruik overnemen dat je hebt ingevuld op een vergelijkingssite.
  2. Het eerdere verbruik: de meeste leveranciers kijken naar je verbruik in het verleden. Hierbij wordt gekeken naar de laatste drie tot vijf jaar. Op basis hiervan wordt het termijnbedrag bepaald.
  3. Nieuwbouwwoning? Schatting: wanneer er sprake is van nieuwbouw kan er niet worden gekeken naar het vorige verbruik. Daarom wordt de capaciteit van de meter doorgegeven naar de leverancier samen met een schatting van het jaarverbruik. Deze schatting wordt door de netbeheerder gemaakt op basis van de grootte van de woning, de ligging en de isolatie.

Ook het weer is van invloed op het termijnbedrag. Het is logisch dat bepaalde apparaten meer gebruikt worden in specifieke periodes. Zo staat de verwarming in de zomer niet aan maar in de winter juist wel.

Ook wordt gekeken naar de verwachte bedragen van de energieleveranciers; zij mogen de energieprijzen twee keer per jaar aanpassen. Deze zullen in de winter hoger zijn. Op basis hiervan wordt de nota opgesteld. Meestal komt de voorschotnota in de vorm van een (digitale) brief. Hierop staat het berekende bedrag. Online kun je een voorschotnota voorbeeld vinden.

Tussendoor wijzigen: is dat mogelijk?

Kun je het termijnbedrag veranderen? Dit is afhankelijk van de energieleverancier waarbij je aangesloten bent. Hier kun je het voorschotbedrag mogelijk laten aanpassen. Dit is eigenlijk alleen slim wanneer er sprake is van duidelijk meer of minder energieverbruik. Bijvoorbeeld nadat je jouw woning beter hebt geïsoleerd: je verbruikt dan minder energie en op basis daarvan kun je het voorschotbedrag laten aanpassen.

Ook als je gaat verhuizen naar een nieuwe woning kun je jouw termijnbedrag  laten aanpassen. Je weet het verbruik zelf nog niet en hoewel er een schatting is gemaakt is het toch aan te raden om na een aantal maanden te kijken naar je verbruik. Als het termijnbedrag hier niet bij aansluit kun je aan de bel trekken bij je energieleverancier.

voorschotnota

Handige & leuke Video’s