WTW installatie prijs & hoe onderhoud je een WTW unit?

Jan 21, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Wil jij fors op jouw energierekening besparen? Door een WTW unit te kopen kan jij dat bereiken. WTW is een afkorting voor “warmte terugwinning”.

De warmte van afgevoerde lucht wordt overgedragen aan verse, koude lucht van buiten. In dit artikel volgt uitleg over de WTW unit werking en wat de beste warmte terugwin units zijn, zodat jij weet welke unit jij het beste kunt kopen.

WTW unit werking

De WTW unit werking leggen we hier voor je uit. Een unit wint uitgaande warmte terug en zorgt ervoor dat deze warmte in huis blijft. In de unit zitten twee ventilatoren en een warmtewisselaar. Er wordt continu lucht door de unit naar binnen gezogen vanuit buiten. Ook wordt er door middel van een aantal aanzuig punten die in de woning geplaatst zijn warme lucht naar de WTW unit gevoerd. De schone lucht van buiten en de “vieze” lucht van binnen komen niet met elkaar in contact.

WTW installatie aanleggen

Een WTW installatie aanleggen kan niet altijd. Als jouw huis niet goed is geïsoleerd wordt een WTW installatie aanleggen afgeraden. Controleer dus eerst goed of jouw huis wel of niet goed geïsoleerd is. Het is ook mogelijk om een decentrale unit te installeren in huis, die maar in één kamer werkt en niet door het volledige huis is verbonden met alle kamers.

Deze decentrale WTW unit zou bijvoorbeeld handig kunnen zijn voor iemand die in zijn slaapkamer genoeg frisse lucht nodig heeft i.v.m. allergieën. Er bestaat ook ook een WTW installatie met koeling. Voor in het hele huis, maar ook voor in één kamer, kan een WTW installatie met koeling als airco heel handig zijn. Een WTW installatie aanleggen brengt ook nog extra kosten mee als jij het door een expert laat doen.

Als jij het zelf doet zul je alleen het materiaal moeten kopen, maar jij kunt alleen een installatie aanleggen als jij een erg ervaren klusser bent. De binnenkomende en uitgaande luchtstromen moeten namelijk perfect met elkaar in balans staan. Een WTW installatie aanleggen is een klus voor een specialist. Deze is hierin gespecialiseerd en kunnen het vakkundig voor je doen. Indien er problemen ontstaan, dan weet een specialist hoe hij of zij hier het beste mee om kan gaan.

Wat kost een WTW installatie?

Een goede vraag is wat kost een WTW installatie nu eigenlijk? De WTW installatie kosten bedragen tussen de €1000 en €8000. De WTW installatie met koeling zit in dezelfde prijscategorie. Vanaf €5000 heb jij gegarandeerd een goed werkende installatie.

Onder de €1500 kunnen installaties slechter werken of een lager rendement hebben. De WTW installatie kosten zijn dan wel lager, maar de kwaliteit is dan ook lager! Het rendement van een goede installatie kan oplopen tot 95 procent! Dat van een goedkopere installatie kan hier ver onder zakken. Daarom is het belangrijk om goed te overwegen welke soort unit jij wilt kopen. Een kleine WTW unit kost minder geld dan een grotere.

Onderhoud WTW installatie

Niet alleen het aanleggen is belangrijk, het WTW unit onderhoud en een WTW installatie reinigen is ook erg belangrijk. Bij slecht WTW unit onderhoud zou een gevaar voor de gezondheid kunnen ontstaan. De meeste gezondheidsklachten zijn gevolg van foutieve installatie, slecht onderhoud of te weinig capaciteit.

WTW installatie reinigen

De filters moeten elk half jaar vervangen of gereinigd worden. Filters moeten om de twee maanden worden verwisseld als jij of een huisgenoot last heeft van problemen met de luchtwegen, zoals astma. Er bestaan speciale filters voor het voorkomen van gezondheidsklachten door bepaalde stoffen zoals pollen. Een unit hoeft eigenlijk nooit vervangen te worden, indien de unit goed wordt onderhouden.

Beste WTW unit & prijs WTW installatie

Elk jaar wordt er een beste WTW unit bepaald, zo ook de beste WTW unit 2018 en de beste WTW unit 2019. Belangrijker voor jou is te weten wat de beste WTW unit uit 2020 is. De beste units van 2020 zijn beoordeeld door Alpha Ventilatie. De top 3 is:

Beste WTW unit 2020Maximale capaciteit Prijs WTW installatie
1. Brink Flair 300/400300m³/ per uurDe Brink Flair WTW installatie prijs ligt tussen de €1500 en €1900.
2. Zehnder Comfoair Q350/450/650650m³ per uurDe Zehnder Comfoair Q350/450/650 WTW installatie prijs ligt tussen de €2000 en €4200. 
3. Brink Renovent Excellent 180180m³ per uurDe Brink Renovent Excellent WTW installatie prijs ligt tussen de €1000 en €1600.
  • De Zehnder heeft de meeste capaciteit en zou daarom een aanrader kunnen zijn. Toch zijn alle 3 de units geschikt voor een gemiddeld huis.
  • Echt grote huizen hebben mogelijk echt de Zehnder nodig vanwege de grote capaciteit die deze unit heeft.
  • De hogere prijs van de Zehnder komt vooral door de capaciteit van maximaal 650m³ per uur.
  • De maximale capaciteit van de Brink Renovent Excellent 180 is namelijk 180m³ per uur.
  • Dit zal een van de redenen zijn waarom de Brink Renovent Excellent 180 WTW installatie prijs een stuk goedkoper is dan de Zehnder.
  • De energiekosten gaan omlaag door dit systeem, waardoor de kosten van de installatie op een gegeven moment teniet zijn gedaan.

Het is belangrijk dat jij de beste installatie kiest dat bij jouw wens en budget past.

WTW installatie nadelen

Eigenlijk zijn er niet zoveel WTW installatie nadelen. Een WTW unit kopen is duurder, zo ook de prijs en ook het WTW onderhoud. Maar doordat je flink kunt besparen op de stookkosten en de relatief lange levensduur, verdien je het geld gemakkelijk terug.

Een ander nadeel van een installatie is dat er filters vervangen moeten worden en dat het verwaarlozen hiervan slecht kan zijn voor de gezondheid. Let dus goed op en vervang de filters op tijd, want onderhoud van de installatie is erg belangrijk!

Subsidie WTW unit

Wist je dat je een subsidie WTW unit kunt ontvangen? Het maakt eigenlijk niet uit of het om een kleine WTW unit of om een grote unit gaat. Je komt hiervoor in aanmerking zodra je 2 of meerdere energiebesparende maatregelen uitvoert in huis. Jet kun dan tot 20% van de kosten of de WTW installatie prijs terugkrijgen van de overheid.

Een betrouwbare WTW unit kopen

Het is dus belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare unit om in jouw huis te plaatsen. Daarnaast is het belangrijk om de unit goed te onderhouden en te bedenken hoe vaak jij dit wilt doen in verband met astma of allergieën. Het kan voor gezondheidsklachten zorgen als jij dit niet tijdig doet.

De WTW installatie prijs hoeft helemaal niet zo hoog te zijn, terwijl je ook nog jouw geld terugverdient doordat de energierekening lager is geworden! De energierekening van een gezin kan tot wel 200 euro per maand in prijs verschillen. Dat betekent een besparing van €2400 per jaar.

Dat betekent dat jij binnen een paar jaar al de WTW installatie prijs hebt terugverdient. Kies voor een goed beoordeelde warmte terugwin installatie aanleggen en zorg ervoor dat een expert de unit installeert.

wtw unit

Handige & leuke Video’s