Zonneboiler: welke voordelen zijn er & wat zijn de kosten?

Feb 2, 2021 | Uncategorized | 0 comments

In Nederland wordt steeds meer aandacht besteedt aan duurzame alternatieven voor het opwekken van energie. Een van de manieren hiervoor is de aanschaf van een zonneboiler. Steeds meer huishoudens kiezen hiervoor en niet zonder reden.

Het brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Op deze pagina lees je meer over de zonneboiler en de belangrijkste voordelen. Daarnaast vind je hier ook meer informatie over de besparing die het gebruik van een zonneboiler oplevert.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een duurzaam product om water mee te verwarmen. Dit product bestaat uit een boiler, een absorber, een warmtewisselaar en een aantal collectoren. Met een zonneboiler kun je jouw energienota flink verlagen, omdat je het water verwarmt met zelf opgewekte zonne-energie.

De collectoren nemen warmte op uit de zon, transporteren dit naar de warmtewisselaar en geven dit aan het water. De zonneboiler kan ook warmte genereren wanneer de zon niet of nauwelijks schijnt. Vaak heb je naast een zonneboiler ook een reservesysteem nodig. Deze gebruik je wanneer je meer water nodig hebt dan de boiler kan verwarmen. Hoe groot de zonneboiler precies moet zijn hangt af van de grootte van het huishouden.

Verschillende soorten zonneboilers

Er is niet één zonneboiler die je aanschaft wanneer je geïnteresseerd bent in de mogelijkheden. Er zijn diverse types beschikbaar; welke de beste keuze is, is vooral afhankelijk van jouw situatie. Hoewel er veel ontwikkelingen gaande zijn op het gebied van zonneboilers, zijn er op dit moment een aantal modellen die het beste zijn:

  • Standaard zonneboiler: dit systeem bestaat uit een voorraadvat van 80 tot 200 liter. Vaak is het nodig om nog een gewone ketel als ondersteuning aan te schaffen;
  • Compacte zonneboiler: wanneer je weinig ruimte in huis hebt is een compacte zonneboiler een goede optie. Deze kleine zonneboiler heeft geen voorraadvat waardoor het minder plek in beslag neemt. Een naverwarmer is bij dit type wel nodig.
  • Zonneboiler CV: dit type zonneboiler is beschikbaar met vaten van 200 of 300 liter en heeft een eigen naverwarmer.
  • Zonneboiler-combi: met deze boiler kun je zowel het sanitaire water als het verwarmingswater verwarmen.

Zonneboiler kopen? Dit moet je weten

Ben je geïnteresseerd in het laten plaatsen van een zonneboiler? Dan zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden voordat je deze aankoop gaat doen. Op deze manier ben je verzekerd van een goede aankoop waar je jarenlang gebruik van kunt maken en waarmee je optimaal bespaart op je energierekening.

Zonneboilers zijn een flinke investering waar je veel geld voor betaalt. Toch is een zonneboiler kopen een goede investering waar je op de lange termijn veel profijt van hebt. Waar moet je op letten voordat je een zonne boiler gaat kopen? Dat lees je hier.

1: Je hebt een naverwarmer nodig

Wanneer je kiest voor het verwarmen van je water door middel van een boiler, is het belangrijk om te weten dat deze boilers niet altijd in staat zijn om al het water dat je nodig hebt op te warmen. Je hebt dan een naverwarmer nodig: dit kan een CV-ketel zijn, maar er zijn ook varianten die standaard een naverwarmer bevatten.

2: Zonneboilers zijn niet hetzelfde als zonnepanelen

Hoewel de namen redelijk veel op elkaar lijken, zit er wel degelijk een verschil tussen een zonnepaneel en een -boiler. Zonnepanelen zetten het licht van de zon om in elektriciteit en boilers zijn alleen geschikt voor het opwarmen van water met behulp van zonne-energie. Een boiler is goedkoper in aanschaf dan zonnepanelen, maar het is ook mogelijk om beide systemen met elkaar te combineren. Wel worden er dan twee aparte systemen gecreëerd.

3: Goed oriënteren is van groot belang

Oriënteren is erg belangrijk voordat je een zonneboiler gaat aanschaffen. Kijk eerst of je dak geschikt is voor het plaatsen van een dergelijke installatie. Daarnaast is het goed om te kijken of er asbest in je dak zit; dit moet eerst verwijderd worden. Daarna is het goed om te kijken welke capaciteit nodig is om aan de warmwatervraag van je huishouden te voldoen.

Voor twee personen kan een boiler van 120 liter genoeg zijn; terwijl een huishouden van 4 personen een boiler van 300 liter nodig is. Verder is het slim om te controleren of de CV-ketel is voorzien van een naverwarmer; deze is nodig om het water bij te kunnen warmen als dit nodig is. Kijk ook goed naar de verschillende aanbieders van zonne-energie waar je mogelijk kunt profiteren van lage prijzen voor je zonne-energie. Op deze pagina vind je een handige vergelijker.

4: Beschikbare subsidies

Kijk, voordat je een zonneboiler gaat kopen, goed of er ook subsidies zijn waar je gebruik van kunt maken. Als er een landelijke of lokale regeling is kun je hier optimaal van profiteren. Ook als er geen regeling is hoeft het niet te betekenen dat je altijd de hoofdprijs betaalt voor je installatie. De prijzen van dergelijke installaties zijn de laatste tijd lager geworden omdat de vraag toegenomen is, evenals de concurrentie.

Welke voordelen heeft een zonneboiler?

Een zonneboiler heeft een aantal grote voordelen waar je optimaal van kunt profiteren. Er zijn dan ook verschillende redenen om over te gaan op het laten plaatsen van deze installatie. De belangrijkste voordelen van een zonneboiler:

  • Geld besparen: je bespaart op je gasrekening omdat je het water verwarmt met zonne-energie. Hierdoor verbruik je veel minder gas en betaal je veel minder aan je energieleverancier.
  • Milieubewust: door het opwekken van zonne-energie, verminder je de CO2-uitstoot en draag je dus bij aan het verminderen van de klimaatverandering.
  • Snel terugverdiend: de gasprijs stijgt naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren nog sneller vanwege de schaarste. Hierdoor heb je de zonneboiler nog sneller terugverdiend en hiermee is dit een goede investering;
  • Interessante opties: door de boiler te combineren met een (hybride) warmtepomp heb je de mogelijkheid om zowel voor verwarming als voor warm water te besparen op gas. Ook is het prima mogelijk om een boiler te combineren met zonnepanelen.

Kosten zonneboiler

Hoeveel je betaalt voor het plaatsen van een zonneboiler is afhankelijk van hoe groot de installatie is. Een kleiner huishouden heeft vanzelfsprekend minder collectoren nodig dan een groter huishouden. De omvang van het systeem weegt het zwaarst op de prijs van een boiler.

Ook heb je de keuze tussen twee verschillende soorten collectoren. Hoe hoger je wilt dat het rendement is, hoe uitgebreider en groter het systeem moet zijn. Verder zijn de onderhouds- en servicekosten van een zonneboiler relatief laag, omdat onderhoud slechts om de vijf jaar nodig is. Bovendien is ook mogelijk om een boiler te leasen bij een energieleverancier. Hiervoor betaal je dan een vast bedrag per maand.

Zonneboiler besparing

Je kunt flink wat geld besparen op je gasrekening wanneer je kiest voor een zonneboiler. Je bespaart gemiddeld de helft op de kosten voor warm water. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de besparing in gas en euro’s voor 2 tot 6 personen:

Personen:Collector/voorraadvat (m2/liter):Aankoopprijs:Subsidie:Besparing gas in m3/euro:
22 m2/80 liter2500600120 m3/€100
43,5 m2/150 liter33001000180 m3/€150
65 m2/220 liter43001400240 m3/€190

Rendement

Over het algemeen heeft een zonneboiler een goed rendement. Ongeveer 1 m2 aan collectoren op het dak haalt ongeveer 500 kWh aan warmte uit de zon. Een eengezinswoning heeft voldoende aan 5 m2 collectoren om jaarlijks gemiddeld 2.500 kWh aan elektriciteit op te wekken.

Wanneer is een zonneboiler kopen interessant?

Een zonneboiler kopen is interessant wanneer je waterverbruik hoog is, omdat je bijvoorbeeld een groter huishouden hebt. Doordat je met een boiler meer dan de helft van je gasrekening kunt besparen is dit erg gunstig. Een dergelijke installatie is ook zeer interessant wanneer je op zoek bent naar een manier om je water op een duurzame manier te verwarmen.

Ook als je de zonneboiler op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten kunt plaatsen met een hoek tussen de 20 en 60 graden heb je de ideale omstandigheden om het rendement te optimaliseren. Een zonne boiler aanschaffen zorgt niet alleen voor een besparing van je gasrekening, maar ook voor een bijdrage aan de vermindering van de milieubelasting.

Je hebt alle voordelen van zonneboilers gelezen: op basis hiervan kun je een goed overwogen keuze maken. Op deze pagina kun je direct gebruik maken van een vergelijker voor het vinden van de beste energieleverancier. Ontdek direct hoe groen een energieleverancier is en hoe jij daar optimaal van kunt profiteren wanneer je een zonneboiler hebt. Bekijk al je opties en vind altijd de beste energieleverancier!

Zonneboiler

Handige & leuke Video’s