Zonnecollector: hoe is de werking & wat zijn de verschillen tussen de zonnecollectoren?

Feb 3, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Ben je geïnteresseerd in het verduurzamen van je woning? Dan heb je veel baat bij het aanschaffen van één of meerdere zonnecollectoren. Maar wat zijn zonnecollectoren precies, wat is de prijs en wat is de terugverdientijd?

Hier lees je alles over de zonnecollector en het rendement, zodat het nog makkelijker wordt om een goed overwogen keuze te maken! De zonnecollector is een onderdeel van een zonneboiler. Deze collector bevindt zich op het dak van je woning en vangt de warmte van de zon op.

De collector zet zonlicht om in energie voor verwarming, maar zijn niet hetzelfde als panelen. Zonnepanelen wekken stroom op uit zonne-energie en zonnecollectoren zijn onderdeel van een zonneboiler waarmee warmte van de zon wordt gebruikt om water te verwarmen.

De werking van een zonnecollector

De collector maakt deel uit van een systeem waarmee een zonneboiler water opwarmt. Een zonnecollector wordt bevestigd op het dak, waar ze het zonlicht opvangen. Deze collector bestaat uit metalen buizen, gevuld met vloeistof, die het zonlicht omzetten in warmte.

Vervolgens geeft een absorber de warmte af aan een vloeistof, die een temperatuur tot 90 graden kan bereiken. De verwarmde vloeistof loopt naar een boiler die gevuld is met leidingwater. Dankzij een warmtewisselaar wordt dit water opgewarmd.

Is het hete water afgekoeld door de vermenging? Dan wordt het weer naar de zonnecollector gepompt, zodat dit opnieuw opgewarmd kan worden. Het water wordt op deze manier langzaam opgewarmd en zo kan het op duurzame wijze gebruikt worden. Het warme water dat niet wordt gebruikt wordt opgeslagen en naverwarmd. Het opgeslagen water kan niet aan een energieleverancier geleverd worden, in tegenstelling tot stroom van zonnepanelen.

Twee soorten zonnecollectoren

Wanneer je kiest voor het plaatsen van zonnecollectoren, heb je de keuze uit twee mogelijkheden, namelijk een:

  • Vlakke plaat zonnecollector
  • Vacuümbuis zonnecollector

Hier vind je een duidelijke beschrijving van de twee soorten zonnecollectoren die je voor jouw zonneboiler systeem kunt uitkiezen. Verderop lees je meer over de prijs en het rendement van de collectoren.

Vlakke plaat collector

Vlakke zonnecollectoren bestaan uit een rechthoekige bak met een dikte van ongeveer 10 centimeter. Deze bak bevat een donkergekleurde plaat met absorberende eigenschappen. Achter de plaat lopen leidingen die gevuld zijn met het anti-vries vloeistof.

De bovenzijde is afgesloten met een speciale glasplaat, deze zorgt voor bescherming tegen warmteverlies, samen met het isolatiemateriaal op de plaat. Schijnt de zon op de vlakke plaat? Dan absorbeert de plaat de warmte, waardoor de buizen en het vloeistof verhit worden.

Vacuümbuis collector

Een vacuümbuis zonnecollector bestaat uit dubbelwandige glazen vacuümbuizen die naast elkaar gemonteerd zijn. De binnenkant van de buizen heeft een coating waardoor warmte goed kan worden vastgehouden.

In de glazen buizen zit een koperen absorber; deze neemt de warmte op en verzamelt deze. Daarna wordt het overgedragen aan de vloeistof die langs stroomt. De warmte uit de vloeistof wordt overgedragen aan het voorraadvat.

Zonnecollector rendement

De twee soorten collectoren zorgen beide voor het verwarmen van water, maar hebben wel een andere werking en dus ook een ander rendement. Hier vind je een handig overzicht van de prijs van de installatie , maar ook van de afmetingen en het jaarlijkse rendement in GJ:

Type:Prijs (excl. installatie):Afmetingen:Jaarlijkse opbrengst:
Vlakke plaat collector5502,5 m24,7 GJ
Vacuümbuis collector7502,5 m25,1 GJ

In de tabel is goed te zien dat de vacuümbuis collector een hoger rendement heeft dan de vlakke plaat collector. Hier staat wel tegenover dat dit type collector ook een hogere prijs heeft.

De plaatsing van een zonnecollectoren

Voordat de collectoren geplaatst worden, moet met een aantal zaken rekening worden gehouden. Zo moeten de richting en hellingshoek van het dak goed zijn, om zo de warmte-opbrengst te optimaliseren. Houd ook rekening met de schaduw van bomen; dit kan de opbrengst verminderen.

Ook is het aan te raden om de afstand tussen de zonnecollector en het voorraadvat zo klein mogelijk te houden. Kijk ook naar het aantal zonnecollectoren dat geplaatst moet worden: hoe groter het huishouden, hoe meer collectoren. Houdt ook rekening met de grootte van het voorraadvat. Ga uit van 50 tot 60 liter per vierkante meter dat aan collectoren is geplaatst.

Voordelen en besparing

Een van de grootste voordelen van een zonnecollector is dat je het hele jaar door kunt profiteren van warm water. Ook in de winter kan er warmte geproduceerd worden en hierdoor is het plaatsen van deze collectoren een aanrader.

Daarnaast wordt de installatie van een zonnecollector als onderdeel van een zonneboiler in Nederland gestimuleerd met subsidies. Zo bespaar je op jaarbasis zo’n 50% op de kosten voor warm water.

Dit is omgerekend zo’n €100 tot €200 per jaar. Het verwarmen van je woning via een collector kan een besparing opleveren van 15% tot 25%. Daarnaast ligt de zonnecollectoren terugverdientijd op gemiddeld 10 jaar.

Dit zijn de zonnecollectoren prijzen

Voordat je een zonneboiler met zonnecollector gaat plaatsen, is het slim om te kijken naar de grootte van het huishouden en het waterverbruik. Op basis hiervan kun je gaan bepalen hoeveel je ongeveer kwijt zult zijn. In onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen voor de boiler installatie met zonnecollectoren en de besparing op jaarbasis:

Soort installatie:Prijs (incl. plaatsing en btw):Jaarlijkse besparing:
100 liter + 1 collector± €2.000 - €2.700± €70
100 liter + 2 collectoren± €3.000± €90
200 liter + 2 collectoren± €3.400 - €3.900± €125
300 liter + 3 collectoren± €5.000± €190

Zonnecollector kopen en besparen op energierekening

Zonnecollector kopen? Het is om meerdere redenen zeer gunstig om te kijken naar je mogelijkheden op het gebied van zonnecollectoren en zonneboilers.

Het is daarnaast ook slim om je meer te verdiepen in groene energie en wat dit jou kan opleveren. Op deze pagina vergelijk je daarom verschillende aanbieders van groene energie, waardoor je altijd verzekerd bent van de beste deal die aansluit op jouw wensen!

zonnecollector

Handige & leuke Video’s