Jaarlijks moet iedereen de meterstanden doorgeven aan de energieleveranciers. Ook wanneer je gaat verhuizen of wanneer je gaat overstappen van energieleverancier moet je de standen doorgeven. Wanneer en hoe je de meterstanden doorgeeft verschilt per energieleverancier. In dit artikel lees je meer over de meterstanden doorgeven.
Het belang van meterstanden doorgeven
De meterstanden doorgeven moet gebeuren zodat er berekend kan worden hoeveel er betaald moet worden aan het einde van het jaar. Je betaalt maandelijks een termijnbedrag gebaseerd op vorige jaren.
Door middel van het doorgeven van de meterstand kan een leverancier berekenen of je eventueel meer of minder hebt verbruikt dan de verwachtingen waren, de meters houden namelijk precies bij hoeveel je verbruikt.
Als je meer hebt verbruikt, dekt het termijnbedrag dit niet en zal je bij moeten betalen. Als je minder hebt verbruikt zal je juist geld terugkrijgen. Vergeet je het door te geven, dan berekent de leverancier zelf hoeveel je moet betalen.
Dit kan erin resulteren dat het nieuwe termijnbedrag niet overeen komt met je verbruik. Eens per drie jaar moet een energieleverancier de meterstanden opnemen, om zo de energiemeter te kunnen controleren. Dit is apart en heeft niets te maken met je energieverbruik. De meterstanden moeten dus alsnog worden doorgegeven.
Welke meterstanden doorgeven?
De volgende standen moet je doorgeven:
- Waternet meterstand doorgeven
- Gas meterstand doorgeven
Wanneer meterstanden doorgeven?
Je moet jaarlijks de meterstanden doorgeven. Als je een slimme meter hebt, dan kan de leverancier de standen zelf uitlezen als je hiervoor toestemming hebt gegeven.
Hoe meterstanden doorgeven?
Heb je een herinnering gekregen en denk je: ‘ik wil mijn meterstand doorgeven, maar hoe doe ik dit?’ Hoe de meterstanden moeten worden doorgegeven is niet heel ingewikkeld. Er zijn vaak verschillende manier waarop dit kan, afhankelijk van jouw energieleverancier.
Online
Veel leveranciers hebben een website waarop mensen bijvoorbeeld de gas- en watermeterstand kunnen doorgeven. Dit is vaak makkelijk in te vullen. Dit vereist slechts het weten van het opnamekenmerk.
Ook hebben een aantal leveranciers een app beschikbaar waarin dit kan gebeuren. Een link in de email vertelt je vaak waar de meterstand kan worden doorgegeven.
Per mail of per telefoon
Wil je de meterstanden doorgeven liever doen per mail of telefoon, dan kan dit bij sommige leveranciers ook. Een nadeel hiervan is dat het vaak wel langer duurt dan online.
Via de meterstandenkaart
De meterstand doorgeven kan ook door de meterstandenkaart fysiek in te vullen en terug op te sturen naar de leverancier. Het is belangrijk om de meterstandenkaart niet meteen weg te gooien, mocht je alles online willen doorgeven. Hierop staat namelijk het opnamekenmerk.
Dit is een 9-cijferig nummer dat je nodig hebt om de standen online door te kunnen geven. Als je de meterstanden moet doorgeven voor de jaarnota, heb je 2 weken de tijd om dit te doen. Ben je net overgestapt van energieleverancier of ben je verhuist, dan heb je 5 werkdagen de tijd. Als de meterstanden correct zijn doorgegeven, ontvang je vaak een bevestigingsmail.
Mocht blijken dat de meterstanden in de jaarnota niet kloppen, dan is dit geen probleem. Dit kan een fout zijn geweest bij het invullen of misschien ben je het vergeten door te geven. In dit geval kan er een correctienota worden aangevraagd bij de leverancier.
De gas meterstand doorgeven
Heb je een analoge gasmeter? Dan is het belangrijk te kijken of je één of twee telwerken hebt in verband met welke cijfers je door moet geven.
Bij een gasmeter met één telwerk is er maar één tarief en hoef je dus ook maar één stand door te geven. Wanneer het laatste getal van de stand tussen twee cijfers in zit, moet je een van deze twee doorgeven. Getallen achter de komma hoeven niet te worden doorgegeven.
Bij een gasmeter met twee telwerken wordt je verbruik in twee delen gemeten. Dit wordt gedaan volgens het daltarief en volgens het normaaltarief. Er wordt namelijk een verschil gemaakt tussen het dag- en nachttarief. Deze standen moet je beide doorgeven.
Als je slechts één tarief hebt is het belangrijk om toch beide standen door te geven. Zo kan er namelijk het beste worden uitgerekend wat je verbruikt. Ook hier geldt dat als het laatste getal van de stand tussen twee cijfers in zit, slechts een van deze twee doorgegeven hoeft te worden. Getallen achter de komma hoeven wederom niet te worden doorgegeven.
Slimme meter: meterstanden doorgeven
Als je een slimme meter hebt, stel je misschien de vraag hoe moet ik de slimme meter meterstanden doorgeven? Het goede nieuws is dat je de meterstand in principe niet zelf door hoeft te geven. Een slimme meter leest dit namelijk zelf af en geeft dit door aan de energieleverancier.
Het kan echter wel zelf, mocht je dit willen. Ook komt het soms voor dat een leverancier je toch vraagt de meterstanden van de slimme meter zelf door te geven. Dit kan de volgende oorzaken hebben:
- Een technisch probleem. Dit kan worden gecontroleerd door een netbeheerder.
- De meter is net nieuw. Het zelf doorgeven zal dan waarschijnlijk eenmalig zijn, volgende keren zal dit automatisch gaan.
- Het automatisch uitlezen van de meter staat op uit. Dit kan worden verholpen door de netbeheerder te bellen. Zij kunnen het automatisch lezen aan- en uitzetten.
Besparen op je energiekosten?
Meestal wordt bij het doorgeven inzichtelijk hoeveel energie je hebt verbruikt. Vooral wanneer het bedrag tegenvalt is het raadzaam om te kijken hoe je minder energie kunt verbruiken. Ook kun je besparen door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Maar naar welke? Met onze vergelijker op deze pagina kom je er snel achter welke energieleverancier je de beste deal kan geven.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..