De leveringskosten zijn tarieven die je moet betalen om stroom en gas van een energieprovider geleverd te krijgen. De tarieven worden gerekend per kubieke meter aan gas en per Kilowattuur aan stroom. De leveringskosten kun je opdelen in twee delen: de variabele kosten en vaste kosten. We vertellen je er hieronder meer over, lees je met ons mee?
Wat zijn variabele leveringskosten?
De variabele leveringskosten zijn de tarieven die je betaalt per kubieke meter gas en per Kilowattuur aan stroom. Wanneer je een energiecontract afsluit bij een energieleverancier wordt aan je gevraagd of je vaste of variabele leveringstarieven wenst. Bij een vast leveringstarief betaal je een vaste prijs voor je energie zo lang als je contract loopt. Deze vastheid geldt alleen voor dit type kosten. Overige kosten kunnen wel variëren. Een variabel leveringstarief betekent dat de kosten ook voor de levering kunnen verschillen. Dit gebeurt tweemaal per jaar op een januari en een juli.
Wat zijn vaste leveringskosten?
Vaste leveringskosten werden voorheen vaak vastrecht genoemd. Het is een vaste prijs voor stroom en gas die je maandelijks aan de leverancier betaalt voor de andere kosten. Denk aan bijvoorbeeld administratiekosten. De vaste kosten verschillen per energieaanbieder. Sinds 2005 waren de leveringskosten voor gas afhankelijk van welke plek je woonde en gas afnam. Dit werd ook wel de regiotoeslag gas genoemd. Hoe verder je van het gasveld in Groningen af woonde hoe hoger deze toeslag werd. Sinds 2020 zijn de gasprijzen weer regio onafhankelijk.
Wie bepaalt de leveringskosten?
De leveringskosten van je energie worden bepaald door de energieleveranciers. De Autoriteit Consument en Markt, in dienst van het Ministerie van Economische Zaken, houdt wel de redelijkheid van deze kosten in de gaten. Ook let de Autoriteit Consument en Markt of de energieaanbieders goede informatie over deze kosten en toeslagen aanbieden. Wanneer nodig kan dit orgaan een maximum tarief opstellen. Ben je ontevreden over de hoogte van deze kosten bij een bepaalde aanbieder dan kan dit een reden vormen om over te stappen.
Welk deel van je energierekening bestaat uit de leveringskosten?
Je leveringskosten maken bijna veertig procent van je totale energierekening uit. Verder wordt je energierekening gevormd uit de netwerkkosten, meterhuur en belastingen. Hoewel de leveringskosten dus circa veertig procent van het totaal vormen, is uit onderzoek gebleken dat consumenten hier honderden euro’s op kunnen besparen. Een van deze besparingsmogelijkheden is door leveranciers te vergelijken.
Vergelijken en overstappen
Ben je het niet eens met je leveringskosten dan staat het je vrij om van energieleverancier over te stappen. Vergelijk voor je overstapt de prijzen op een energievergelijker en kies de leverancier uit met de laagste leveringskosten. Vul je gegevens in en de vergelijker gaat direct op zoek naar de beste deal voor jouw persoonlijke situatie. Zo ben je er altijd van verzekerd dat je nooit teveel hoeft te betalen.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..