Als je op zoek bent naar het beste materiaal om jouw spouwmuur mee te isoleren, dan is het natuurlijk van belang om goed inzicht te krijgen in de verschillende soorten spouwmuurisolatie. In dit artikel vind je veel informatie over de verschillende soorten spouwmuurisolatie en lees je over de voor- en nadelen van ieder materiaal. Lees je met ons mee?
Drie soorten spouwmuurisolatie materialen
Op basis van de isolatiewaarde kun je drie verschillende soorten spouwmuurisolatie materiaal onderscheiden. Dit zijn:
- Glaswol;
- EPS parels;
- Purschuim.
We beginnen met een toelichting op glaswol.
Glaswol
Glaswol is een van de spouwmuurisolatie materialen dat bestaat uit gerecycled glas. Als jouw spouwmuur met dit materiaal wordt geïsoleerd, dan blaast een specialist glaswolvlokken in de muur. Dit wordt gedaan via een slang die door een geboord gat met een specifieke diameter deze vlokken naar binnen blaast. Op het gebied van glaswol heb je verschillende materialen met ieder z’n eigen kwaliteit. De beste materialen werken volgens een HR++ norm. Glaswol heeft een thermische en akoestische isolatiewerking. Dit is zeker een voordeel. Helaas is het nadeel van glaswol dat er een minimale spouwbreedte en een groter boorgat nodig is dan bij EPS parels. De isolatiewaarde van glaswol is 0,034 W/m.K.
EPS parels
EPS parels worden ook wel polystyreen korrels genoemd. Dit zijn kleine en lichte kunststofbolletjes die in een spouwmuur geblazen kunnen worden. Het polystyreen materieel wordt gemaakt van aardolie. Ook hier zijn verschillende soorten kwaliteiten die te herkennen zijn aan de kleur van het materiaal. Zo heb je witte en zwarte bolletjes. In principe isoleren de zwarte bolletjes thermisch gezien het beste. Het voordeel van dit isolatiemateriaal is dat het goed geschikt is voor een kleine spouw (al vanaf drie centimeter). Daarnaast is het volledig recyclebaar en het is ook nog eens relatief goedkoop. Het nadeel van EPS parels is dat de kier minder goed afgedicht kan worden dan bij glaswol of purschuim. De isolatiewaarde van EPS parels is 0,034 W/m.K.
Purschuim
Purschuim wordt ook wel polyurethaan genoemd. Dit materiaal wordt als eerste als vloeistof in de spouw gespoten. Vervolgens gaat het schuim stollen en wordt het hard. Dit expanderen verloopt erg snel en daardoor ontstaat door het verharde schuim een isolerend effect. Daarnaast zorgt het schuim er ook voor dat alle naden en kieren in de spouw goed zijn afgedicht. Dit materiaal heeft het grote voordeel dat het voor een kleine spouw de beste isolatieprestatie biedt vanaf drie centimeter. Hetzelfde noemden we ook al bij EPS parels. Purschuim is ook het meest vochtwerend en het dicht alle naden en kieren perfect af. Helaas zijn de nadelen van purschuim dat het een relatief duur materiaal is om je spouw mee te isoleren en het is helaas niet recyclebaar.
Voor welke soort spouwmuurisolatie moet ik dan kiezen?
Nu je een klein beetje bent ingelicht over de verschillende soorten spouwmuurisolatie materialen moet je een keuze maken voor het materiaal waarmee je jouw spouwmuur wilt gaan isoleren. Naast je persoonlijke voorkeur en de prijs zijn er ook nog een aantal andere factoren die een rol spelen in de uiteindelijke beslissing. Denk bijvoorbeeld aan de spouwbreedte. Voor glaswol heb je een grotere spouwbreedte nodig dan bij de andere soorten spouwmuurisolatie materialen, namelijk minimaal vier centimeter. Purschuim en EPS parels vereisen slechts een breedte van minimaal drie centimeter. Als je dus een wat kleinere spouw hebt, is dit wel van belang om rekening mee te houden in de keuze voor het soort isolatiemateriaal.
Afwijkende voeg
Er moeten ook een aantal gaten in de gevel worden geboord om uiteindelijk het isolatiemateriaal in de spouw te kunnen blazen. De dikte van de voeg heeft invloed op de diameter die nodig is voor deze gaten. Gemiddeld genomen kan er in een voeg een gat van maximaal twee of drie centimeter worden geboord. Als je te maken hebt met een afwijkende spouw, dan kan er vaak slechts tot 1,6 centimeter worden geboord. Voor glasvlokken is dit te klein, waardoor je moet kiezen voor een van de andere isolatiematerialen.
Geluidsisolatie
Als je in een drukke straat woont, dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk het lawaai van voorbijrijdende auto’s weghouden. In dit geval moet je kiezen voor een isolatiemateriaal dat het beste akoestisch isoleert. Akoestische isolatie houdt namelijk het geluid buiten de deur. Als je denkt aan akoestische isolatie, dan kom je toch al snel uit op minerale wol. Steenwol is het materiaal dat het beste akoestisch isoleert. Op nummer twee staat glaswol. EPS parels en purschuim isoleren minder goed op akoestisch vlak (geluidsisolatie) dan steen- en glaswol.
Prijs
Voor de meeste mensen is dit natuurlijk een belangrijke factor. Vaak moet er namelijk rekening worden gehouden met een bepaald budget. Let wel op dat je bij het vergelijken van de prijzen niet alleen de kosten in de gaten houdt, maar ook kijkt naar het materiaal, de afwerking en de werkwijze. Het is namelijk zo dat goed isoleren van spouwmuren enige kennis en professionaliteit vergt. Voor de verschillende soorten spouwmuurisolatie vergelijken dien je ook rekening te houden met deze factoren. Over vergelijken gesproken, wist je al dat je heel makkelijk jaarlijks 350 euro kan besparen door hier je energieleverancier te vergelijken? Als je naar alle spouwmuurisolatie soorten kijkt, dan is de EPS parel het goedkoopste materiaal om je spouwmuur mee te isoleren.
Vraag een expert om advies
Er spelen veel factoren een rol bij de keuze voor het juiste materiaal om jouw spouwmuren mee te isoleren. Er zijn dan wellicht niet zoveel soorten spouwmuurisolatie, maar als je gaat investeren in dit materiaal, dan is het van belang om goed op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen. Om tot een goede keuze te komen, is het verstandig om jouw spouw en gevel door een expert te laten inspecteren. Deze professional kijkt wat de huidige status is van jouw spouw en kan je adviseren over de verschillende spouwmuurisolatie soorten en welke het beste isolatiemateriaal voor je is. Daarnaast kijkt de expert ook nog naar een andere factor, namelijk de verdeling. Glaswol verdeelt zich bijvoorbeeld minder snel en goed dan purschuim of EPS parels. Een expert voert daarom een grondig onderzoek uit en zal vervolgens met jou in gesprek gaan om tot een goede keuze te komen. Vraag nu direct offertes aan!
Soorten spouwmuurisolatie vergelijken
Het is niet alleen belangrijk om de spouwmuurisolatie soorten te vergelijken. Ook is het verstandig om meerdere offertes op te vragen bij de verschillende isolatiebedrijven. Hiermee kun je geld besparen en een weloverwogen keus maken. Je wilt immers wel dat een professioneel en goed bedrijf de werkzaamheden op de juiste manier uitvoert.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..