Benieuwd naar alle voordelen van steenwol als isolatiemateriaal? Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie om je te oriënteren wanneer je steenwol wilt kopen. Zo weet je wat je kunt verwachten!
Wat is steenwol?
Steenwol is een isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van gesmolten vulkanisch gesteente, ook wel basalt genoemd. Het biedt isolatie voor zowel thermische als akoustische eigenschappen. Tegelijkertijd werkt steenwol brandwerend. Geen wonder dat het isolatiemateriaal zo veel gebruikt wordt! Steenwol is daarnaast ook milieuvriendelijk, aangezien het voor 100% te recyclen is en het materiaal een lange levensduur heeft.
Je kunt steenwol gebruiken voor het isoleren van je dak, muren of vloeren. Het is een erg veerkrachtig materiaal dat haar eigen vorm vast blijft houden, ook nadat er druk op uitgeoefend wordt. Het wordt ook wel eens rotswol genoemd, en is verkrijgbaar op platen of op een rol.
Hoe wordt steenwol gemaakt?
Steenwol wordt gemaakt van basalt, een vulkanisch gesteente dat in grote mate aanwezig is op aarde. Dit gesteente wordt verzameld, gesorteerd en geplet. Daarna wordt het gemengd met uitgegloeide steenkolen en metaalschuim. Vervolgens wordt het materiaal in een oven opgewarmd van wel 1400 °C.
Wanneer het materiaal gesmolten is, wordt het tot wol gesponnen op roterende wielen. Hier wordt ook harsbindmiddel toegeovoegd, wat ervoor zorgt dat de vezels van het materiaal aan elkaar binden. Het gesponnen wol wordt in matten uitgehard en samengeperst, wederom in een oven. In sommige gevallen wordt het ook nog bedekt met bekledingsmateriaal. Het eindresultaat wordt op maat gesneden, om vervolgens als isolatiemateriaal te gebruiken in de bouw van bijvoorbeeld vloeren, muren of daken.
Steenwol geluidsisolatie
Wist je dat dit materiaal niet alleen warmte isoleert, maar ook geluidsisolerend en geluidsabsorberend is? De akoestiek in een ruimte kan verbeterd worden door steenwol te gebruiken. Dit wordt al veel gebruikt in de bouw van kantoren, scholen, hotels en zelfs ziekenhuizen. Een steenwol geluidsisolatie draagt dus bij aan comfort in de akoestiek van verschillende ruimtes. Je kunt er ook voor kiezen om scheidingswanden of plafonds met dit isolatiemateriaal te maken, om zo minder geluid van onderburen, huisgenoten of collega’s te horen.
Isolatiewaarde
Het materiaal zorgt ervoor dat de temperatuur in je huis altijd aangenaam is, ongeacht de weersomstandigheden. Hier speelt de isolatiewaarde een grote rol. De isolatiewaarde is een getal dat uitdrukt hoe goed het materiaal kou of juist warmte buiten je huis weet te houden. Een onderdeel van de isolatiewaarde is de lambdawaarde. Dit getal geeft weer hoeveel warmte het materiaal geleidt. Een lagere waarde betekent een betere isolatiewaarde, aangezien de warmte in je huis juist vastgehouden moet worden. Steenwol heeft een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040. Dit betekent dus dat het materiaal een hoge isolatiewaarde heeft! Overigens heeft de lambdawaarde niets te maken met de dikte van het materiaal.
De isolatiewaarde van steenwol wordt ook bepaald door de zogenoemde Rd-waarde. Deze waarde wordt ook wel de R waarde van steenwol genoemd en geeft de warmteweerstand van het isolatiemateriaal weer. Een zo hoog mogelijke R waarde van steenwol betekent een betere isolatie van je huis. De Rd-waarde wordt uitgedrukt in m2K/W. Je berekent de Rd-waarde door de dikte van het materiaal op te meten en te delen door de lambdawaarde. Een hoge Rd-waarde is nuttig: dit betekent een hogere warmteweerstand en isolatiewaarde. Dit betekent dus dat goed isolatiemateriaal warmte in de zomer buiten je huis laat, en in de winter de warmte juist binnen houdt.
Een derde onderdeel dat belangrijk is voor de isolatiewaarde van steenwol, is de Rc-waarde. Dit is de warmteweerstand van de totale constructie, dus naast de steenwol platen worden ook de dakpannen en houten balken meegenomen in de berekening. Ook hier geldt dat een hogere waarde een betere isolatie van je huis betekent. De Rc-waarde berekenen is complex, waardoor je dit beter aan een constructeur kunt overlaten.
Milieuvriendelijk
Het isolatiemateriaal wordt milieuvriendelijk genoemd, aangezien het volledig gerecycled kan worden. Oude steenwol platen kunnen opnieuw tot steenwol gemaakt worden, zonder dat de kwaliteit of prestaties hierdoor achteruit gaan. Daarnaast blijven de isolerende kwaliteiten minstens 60 jaar behouden.
Brandwerend
Een andere eigenschap van dit isolatiemateriaal is dat het brandwerend is. Dit werkt tot boven de 1000 graden. Het materiaal beperkt branduitbreiding dus, wanneer dit in je muren, daken of vloeren zit. Het isolatiemateriaal heeft een A1certificering gekregen in de Euro-Brandklasse, dit is de hoogste en daarmee dus de veiligste classificering die de Euro-Brandklassen erkennen. Het materiaal is onbrandbaar en wordt in sommige projecten ook specifiek als brandwerende vulling gebruikt. Dit gaat over alle steenwol met uitzondering van de rollen met spijkerflens, die minder brandwerend zijn.
Waterafstotend
Een andere interessante eigenschap van steenwol isolatie is dat het waterafstotend is. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht of vochtschade ontstaat bij dit isolatiemateriaal. Het materiaal neemt zelf ook geen vocht op. Dit is beter voor je huis, maar ook voor je gezondheid. Hiervoor is wel een goede installatie van de steenwol platen nodig, daarom raden wij aan om dit door een expert te laten installeren. Een verkeerde installatie kan namelijk problemen opleveren zoals condensatieschimmel.
Een extra voordeel van de waterafstotende kwaliteiten van het isolatiemateriaal, is dat deze onder iedere weersomstandigheden aangebracht kunnen worden. Het maakt dus niet uit of het regent op de dag van installatie. Wel zo handig!
Steenwol of glaswol?
Twijfel je tussen glaswol of steenwol voor de isolatie? Beide minerale wol soorten zijn geschikt voor isolatie en hebben andere voor- en nadelen. Glaswol is goedkoper dan steenwol, doordat het van minder grondstoffen gemaakt wordt. Per vierkante meter zit er zo’n €17,- à €20,- kosten aan grondstoffen in steenwol dan in glaswol. Ook is glaswol net iets beter in warmte isoleren. Steenwol isoleert echter het geluid in een ruimte beter, in vergelijking tot glaswol.
Een nadeel van steenwol kopen is dat het materiaal kan irriteren wanneer je het wilt bevestigen. Dit komt doordat er vezels loskomen waar je huid slecht op reageert. Gebruik daarom altijd een veiligheids- of stofbril, een stofmasker en handschoenen bij het plaatsen van dit isolatiemateriaal. Wanneer je huid toch geïrriteerd raakt van het plaatsen van het materiaal, kun je de huid afspoelen met koud water om de irritatie snel te laten verdwijnen. De keuze van steenwol of glaswol is dus een afweging van de voor- en nadelen van beide materialen. Gelukkig werken beide materialen als goede isolatiematerialen, dus of je nou glaswol of steenwol kiest, je huis zal goed geïsoleerd zijn!
Rockwool steenwol
Rockwool is de grootste en tegelijkertijd de bekendste producent van steenwol. Rockwool steenwol wordt gezien als isolatiemateriaal van de hoogste kwaliteit. De platen zijn volgens strenge milieu eisen geproduceerd, waardoor je gegarandeerd een duurzaam product koopt bij deze aanbieder. Rockwool levert platen en rollen in allerlei verschillende formaten en soorten. Ruime keus, dus!
Vergelijk energieleveranciers
Wil jij jouw huis isoleren met steenwol? Goede keus. Een goede isolatie van je huis zorgt ervoor dat je in de winter je huis minder hoeft op te warmen, terwijl je in de zomer de airco minder aan hoeft te zeggen. Hierdoor bespaar je op je energierekening!
Weet jij wat de beste energieleverancier voor jouw huis of kantoor is? Gebruik de vergelijker onderaan deze pagina en kom erachter wat de beste energieleveranciers je kunnen bieden. Zo kun jij je oriënteren en een juiste keuze maken!
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..