Een warmtepomp is één van de methoden die gebruikt kunnen worden om gebouwen op een duurzame manier te verwarmen. Het apparaat wekt warmte op met elektriciteit. Dat is minder schadelijk voor het milieu dan een ketel waarin gas wordt verbrand, of een houtkachel. Bij de productie van stroom wordt geen CO2 uitgestoten, tenzij dat gebeurt in een energiecentrale, waar kolen of gas wordt gebruikt als brandstof. Reductie van de CO2 uitstoot is noodzakelijk om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. De overheid wil in 2050 klimaatneutraal zijn en stimuleert daarom het verwarmen van gebouwen met een warmtepomp installatie.
Wat is een warmtepomp?
In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht kun je de vraag ‘wat is een warmtepomp’ niet beantwoorden met ‘een wondermiddel’. Een warmtepomp is een toestel dat warmte uit de buitenlucht, de grond of het grondwater kan halen voor gebruik in woningen. Een warmtepomp kan water verwarmen tot hooguit 50 graden. Dat is niet warm genoeg om als tapwater te worden gebruikt, maar het is wel warm genoeg voor het verwarmen van een woning. Een voorwaarde is dat er dan speciale lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming wordt gebruikt.
Snel besparen met een back-up systeem
Wil je een warmtepomp kopen? Dan moet je hier goed over nadenken en eventueel advies vragen. Want voor een goed werkende warmtepomp installatie is het nodig om maatregelen te nemen waarmee je kunt voorkomen dat je in de winter in de kou zit. Die maatregelen kunnen bestaan uit extra isolatie in de woning of een back-up systeem, dat bijschakelt als de warmtepomp te weinig warmte levert. Zo’n systeem heet een hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp met een geïntegreerde gasketel. Het is niet de meest duurzame optie, maar het is wel een goede manier om voor relatief weinig geld een flinke besparing op het gasverbruik te realiseren, vooral in oudere woningen.
Welke warmtepomp kopen voor volledige verwarming van een woning?
Dit artikel gaat over verwarmingssystemen die uitsluitend bestaan uit een warmtepomp, dus zonder ondersteunende gasketel. Maar dan is de keus nog steeds ontzettend groot. Je kunt op zoek gaan naar de beste warmtepomp op de markt, de nieuwste warmtepomp, een installatie met een laag verbruik of een pomp met een hoog rendement. Maar dat heeft niet altijd zin. Eerst moet je weten of jouw woning wel geschikt is voor verwarming met een dergelijke installatie. De tweede stap bij een warmtepomp kopen is op zoek gaan naar een installatie die het beste past bij jouw woning. Er zijn namelijk verschillende soorten systemen waarmee jij de woning kunt verwarmen.
Verschillende soorten systemen
De verschillende soorten warmtepompen onderscheiden zich met name door andere warmtebronnen. De volgende vier soorten zijn de meest voorkomende:
- Een grond/water-warmtepomp haalt zijn warmte uit de grond middels een gesloten systeem van buizen gevuld met een koudemiddel. Hierbij worden de buizen worden verticaal of horizontaal onder de grond aangelegd.
- Een water/water-warmtepomp haalt zijn warmte uit bronnen in de bodem. Voor zo’n installatie worden er twee putten op grote diepte aangeboord. Uit de ene put wordt warm water gehaald en de andere put dient als opslag voor het afgekoelde water. Die koude put kan in de zomer worden gebruikt om een woning te koelen.
- Bij een lucht/lucht-warmtepomp wordt warmte uit de buitenlucht gehaald, die vervolgens in de woning wordt geblazen. Voor dit type installatie is een buitenunit nodig.
- Ook een lucht/water-warmtepomp haalt de warmte met behulp van een buitenunit uit de lucht. Deze warmte wordt overgedragen aan het water dat in de woning door de radiatoren stroomt. Het kan ook worden gebruikt als tapwater.
Is mijn woning wel geschikt?
Een warmtepomp installatie bestaat in de meeste gevallen uit meer componenten dan een kast, waar de warmtepomp is ingebouwd. Daarom moet je controleren of de woning wel geschikt is voor zo’n installatie. Check het volgende daarom altijd even na:
- Het bouwjaar van de woning is een goede indicatie voor de mate waarin deze is geïsoleerd. Een woning na 2000 is zeer goed geïsoleerd en een woning van na 1992 is voldoende geïsoleerd. Deze woningen zijn geschikt om ze met de beste warmtepomp op markt te verwarmen. Oudere woningen moeten eerst extra worden geïsoleerd als voorbereiding op verwarmen met een warmtepomp.
- Een woning van voor 1992 is in principe onvoldoende geïsoleerd om hem volledig met een warmtepomp te kunnen verwarmen. Als je dat toch graag wilt, moet je eerst een aantal maatregelen nemen. In elk geval moeten het dak en de vloer worden geïsoleerd. De ramen moeten minimaal voorzien zijn van dubbel glas, maar liefst glas dat nog beter isoleert, zoals HR++ of triple glas.
- Het warmteafgifte systeem moet in staat zijn om de woning met water van hooguit 50 graden te verwarmen. Dat betekent dat er lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming moet worden gebruikt.
- Onderdeel van een warmtepompinstallatie is een voorraadvat in de woning, waar voldoende ruimte voor moet zijn. Een voorraadvat is 1.80 meter hoog en 60 centimeter diep en breed.
- Als er wordt gewerkt met een buitenunit moet daarvoor voldoende plaats zijn aan de buitenkant van de woning. Als je wilt werken met putten moet dit door de gemeente worden toegestaan. Bij een systeem met bodemverwarming moet er namelijk voldoende ruimte rondom de woning zijn om de buizen te plaatsen.
Economische consequenties
Als eigenaar van een woning ben je misschien idealistisch genoeg om een flinke investering te doen in verduurzaming van je verwarmingsinstallatie, maar daar moet wel wat tegenover staan. Voordat je aan een warmtepomp begint moet je zeker weten dat het een reële oplossing is. Kijk daarom goed naar de technische gegevens, zoals het verbruik warmtepomp, de warmtepomp terugverdientijd en het rendement warmtepomp. Het energieverbruik warmtepomp is ongeveer een kwart van de hoeveelheid energie die wordt opgewekt. Voor een gemiddelde woning is dat 2.000 kWh. Dat kost € 300 minder dan de hoeveelheid gas die daarvoor in een gasketel zou zijn verstookt. Volgens de fabrieksopgave ligt het rendement van een warmtepomp (COP) tussen de 4 en 5.
De terugverdientijd van een warmtepomp is lastig te berekenen. Wel is het zo dat je jaarlijks ongeveer € 300 minder kwijt bent aan energie, maar het hangt van het soort installatie af hoe snel die kan worden terugverdiend. Ondanks dat er een subsidie op de aanschaf wordt verstrekt van circa 40%, wordt ervan uitgegaan dat een warmtepomp installatie binnen 7 tot 15 jaar kan worden terugverdiend. Met zonnepanelen en een betere isolatie van de woning wordt de terugverdientijd van de installatie flink verkort, maar die is nooit minder dan 7 jaar.
Nadelen warmtepomp
Als het onderhoud van een warmtepomp goed is geregeld zijn de nadelen van een warmtepomp beperkt. Sommige woningeigenaren vinden het niet prettig dat ze vooraf niet weten in hoeveel tijd een bepaald systeem zichzelf terugverdient. Maar als je zorgt voor een systeem dat goed is uitgebalanceerd ben je verzekerd van een reële terugverdientijd. Een nadeel van de eerste systemen met de buitenlucht als warmtebron was het warmtepomp geluid van de buitenunit. Nadat de overheid daar richtlijnen voor heeft opgesteld is de hinder die je van een buitenunit ondervindt verwaarloosbaar klein.
Ontwikkeling warmtepomptechnieken gaat door
Na verwachting zullen de meeste nieuwe woningen worden verwarmd middels een warmtepomp. Door de ontwikkeling van betere technieken zal het ook mogelijk worden om hogere temperaturen dan 50 graden te behalen. Toch is het vandaag de dag al mogelijk om temperaturen rond de 80 graden te bereiken door de twee systemen in cascade te zetten. Daarmee kunnen ook oudere woningen worden verwarmd.
Offertes aanvragen
Bij de aanschaf van een warmtepomp ga je niet over één nacht ijs. Het vergt de nodige voorbereiding om voldoende achtergrondinformatie over deze verwarmingstechniek te vergaren. Wie zich voldoende heeft ingelezen kan offertes opvragen bij meerdere specialisteren op dat gebied. Als je de verschillende offertes hebt ontvangen kun je ze naast elkaar leggen en met elkaar vergelijken. Kies dan voor het advies- en installatiebedrijf dat volgens jou de beste aanbieding doet.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..