Een stroometiket, je hebt er misschien al ooit wat over gelezen, maar wat is het eigenlijk? De overheid vindt het belangrijk dat een consument weet wat hij nu eigenlijk koopt. Daarom zijn de energieleveranciers sinds 2015 verplicht om consumenten elk jaar te informeren over energiebronnen die zij hebben gebruikt voor de geleverde elektriciteit.
Ook moeten zij informatie geven over wat de milieugevolgen hiervan zijn. Dit doen ze door middel van een stroometiket. Maar wat houdt zo’n etiket nu eigenlijk in? We leggen het op deze pagina uit!
Wat is een stroometiket?
Aan de hand van een stroometiket zie je precies uit welke energiebron je stroom vandaan komt en wat de milieugevolgen zijn van de elektriciteitsproductie met die energiebronnen. De milieugevolgen worden in termen van CO2 uitstoot en van radioactief/kernafval vermeld.
Sinds vorig jaar moeten de leveranciers ook de bronnen van grijze stroom kunnen verantwoorden door middel van certificaten. Grijze stroom is stroom welke is opgewekt uit fossiele bronnen, zoals steenkool en gas.
Wanneer ontvang je het etiket?
Het stroometiket ontvang je ieder jaar rond 1 mei of bij de jaarafrekening. Met dit etiket kun je de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken op het gebied van duurzaamheid. Je kunt namelijk zien of het energiebedrijf ook daadwerkelijk groene stroom heeft geleverd of gaat leveren.
Wil je de energieleveranciers ook vergelijken op het gebied van de kosten? Maak dan gebruik van onze vergelijker op deze pagina en bespaar op je energiekosten.
Wat wordt er op een stroometiket vermeld?
Op het etiket wordt aangegeven welk percentage van de geleverde elektriciteit is opgewekt uit grijze energiebronnen (kolen en aardgas), nucleaire energie en duurzame energiebronnen zoals zonne-energie of windenergie.
Ook wanneer het niet bekend is wat de opwekkingsbron is, moet dit percentage vermeld worden. Dit wordt uitgesplitst naar geïmporteerde en overige elektriciteit.
Zo staat er bijvoorbeeld op het stroometiket 40% gas, 20% kolen, 10% kernenergie en 30% duurzame energie. Ook moeten energieleveranciers informatie geven over de herkomst van energie, gespecificeerd naar binnen- en buitenland.
Hoe weet ik dat het stroometiket klopt?
Elk voorjaar controleert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de stroometiketten op de volgende punten:
- Heeft de energieleverancier het stroometiket tijdig verstuurd?
- Wordt alles conform de regelgeving op het etiket vermeld?
- Kloppen de percentages die het energiebedrijf op het etiket heeft vermeld?
- Klopt het soort en wordt de juiste hoeveelheid Garanties van Oorsprong gebruikt? Met deze garantie kan een energieleverancier aantonen dat de stroom die je geleverd hebt gekregen ook echt groen is. Zo’n garantie wordt verstrekt door de overheidsinstantie Certiq.
Op onze pagina kun je eenvoudig de verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken op onder andere de soorten groene stroom die ze aanbieden en ook de tarieven die zij hiervoor hanteren. Hiermee kun je flink besparen op de energiekosten en vind je de energieleverancier die voldoet aan jouw persoonlijke voorkeuren.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..