Ieder jaar wordt door een energieleverancier een termijnbedrag berekend. Het termijnbedrag berekenen doen energieleveranciers door te kijken naar hoeveel energie je het komende jaar waarschijnlijk nodig zult gaan hebben. De kosten van deze energie worden vervolgens gedeeld door twaalf, dit zal uiteindelijk het termijnbedrag zijn wat je moet gaan betalen.
Het kan natuurlijk voorkomen dat je uiteindelijk meer of minder energie verbruikt hebt dan dat de organisatie in eerste instantie heeft berekend. Dit is dan ook de reden dat een energieleverancier aan het eind van het jaar een berekening maakt tussen het verschil van de werkelijk gemaakte kosten en de kosten die jij betaald hebt.
Nu je weet wat de termijnbedrag betekenis is gaan we in dit artikel wat verder in op de verschillende berekeningen. Lees je met ons mee?
Moet ik mijn termijnbedrag aanpassen?
Om te weten of je de maandelijkse bijdrage moet aanpassen, is het verstandig om te kijken wat je ongeveer verbruikt per maand. Op het moment dat je ziet dat je minder of juist meer verbruikt, kan het slim zijn om de maandelijkse bijdrage aan te passen.
Je kunt bij de meeste energieleveranciers via de site kijken hoeveel energie je tot nu toe verbruikt hebt. Mocht er een groot verschil zitten tussen het werkelijke energieverbruik en het geschatte energieverbruik, dan kun je via de site direct jou termijnbedrag aanpassen.
Heb je een slimme meter? Dan kun je vaak via een app van de energieleverancier een tussenstand check uit laten voeren, zo weet je of de maandelijkse bijdrage nog overeen komt met het energieverbruik.
Het termijnbedrag verandert jaarlijks
Je termijnbedrag wordt gebaseerd op de hoeveelheid energie die je voorgaand jaar verbruikt hebt. Mocht het zo zijn dat achteraf blijkt dat je maandelijks te weinig hebt bijgedragen, dan zal je moeten bijbetalen op de jaarnota, ook zal het termijnbedrag voor het volgende jaar verhoogd worden. Dit doet de energieleverancier zodat je aan het eind van het volgende jaar niet weer extra kosten oploopt.
Op het moment dat je teveel betaald hebt zal de energieleverancier een nieuw termijnbedrag berekenen zodat dit volgend jaar niet meer voorkomt, ook ontvang je het bedrag dat je teveel hebt betaald weer terug.
Niet alleen je eigen energieverbruik verandert jaarlijks, ook de vaste leveringskosten, belastingen en netbeheerkosten kunnen jaarlijks veranderen. De energieleverancier zal een schatting maken van de veranderingen in deze kostenposten, zo proberen zij te voorkomen dat jij voor verrassingen komt te staan tijdens het volgende jaar.
Wanneer moet ik het bedrag aanpassen?
Wij hebben een aantal situaties op een rijtje gezet wanneer het verstandig kan zijn om je termijnbedrag aan te passen:
- Je energieverbruik verandert: het is normaal dat je energieverbruik ieder jaar verandert. Denk bijvoorbeeld aan de temperaturen die ieder jaar anders zijn, gedurende een strenge winter zal je meer energie verbruiken dan gedurende een zachte winter. Zo kan het ook zijn dat je vorig jaar weinig thuis was maar dit jaar juist meer thuis moet werken door bijvoorbeeld de corona crisis.
- Je bent een nieuwe klant: het bedrag wat je maandelijks moet betalen wordt berekend door middel van de gegevens die de energieleverancier krijgt van de netbeheerder. Op het moment dat je dit bedrag veel te hoog of juist veel te laag vind, kun je deze aanpassen.
- Je bent verhuisd: als er sprake is van een verhuizing zal de energieleverancier kijken naar het energieverbruik van de vorige bewoner. In de meeste gevallen zal jou energieverbruik grotendeels overeenkomen met de vorige bewoner, energieverbruik is namelijk voor merendeel afhankelijk van het soort woning dat je hebt (termijnbedrag energie en soort woning heeft een verband). Op het moment dat je in een nieuwbouwwoning terecht komt zal de energieleverancier het landelijk gemiddelde hanteren.
- Je kiest aanvullende producten: op het moment dat je kiest voor een aanvullend product zoals bijvoorbeeld een onderhoudsabonnement voor je ketel, zal het bedrag dat je maandelijks aan energie moet betalen verhoogd worden met de premie van dit aanvullend product. Kies je er toch voor om dit aanvullende product te laten vervallen, dan zullen de maandelijkse kosten aangepast worden.
- Je hebt zonnepanelen laten plaatsen: als je zonnepanelen laat plaatsen op jouw woning dan wek je vanaf dat moment je eigen energie op. Je zult dus veel minder energie afnemen van jou energieleverancier, pas daarom ook meteen je maandelijks bijdrage aan. De energieleverancier zal rekening houden met de energie die je zelf opwekt als zij het volgende termijnbedrag berekenen.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..