Ben je op zoek naar een nieuwe thermostaat? Het zorgt ervoor er niet alleen voor dat je je altijd de juiste temperatuur in je huis hebt, maar je krijgt ook inzicht in je energieverbruik. Je bespaart hiermee aanzienlijk op je energierekening. In dit artikel vertellen we meer over waar op te letten bij een thermostaat kopen. Daarnaast geven we je handige tips om de verschillende thermostaten te vergelijken.
Verschillende soorten thermostaten
Er zijn verschillende soorten thermostaten, een kamerthermostaat, een klokthermostaat en een slimme thermostaat. Daarbij moet je rekening houden met het type centrale verwarming die je in je huis hebt.
Een zogeheten aan/uit cv ketel slaat aan wanneer de temperatuur lager is dan het door jou ingestelde temperatuur. Bij een ‘modulerende’ cv-ketel werkt dit anders. Deze staat namelijk voortdurend aan en warmt gelijkmatig op. Je kunt deze alleen kopen wanneer je ook een modulerende cv-ketel hebt.
Een nieuwe thermostaat kopen
Waar op te letten bij een thermostaat kopen? Je kunt ervoor kiezen om een eenvoudige thermostaat te kopen. Deze simpele thermostaat bedien je met een draaischijf die je aan en uit draait en op een bepaalde temperatuur instelt.
Bij een klokthermostaat kun je de temperatuur eenvoudig en precies instellen. Bij een slimme thermostaat kun je de temperatuur in de meeste gevallen op afstand bedienen.
Thermostaat vergelijken
Er zijn verschillende soorten thermostaten en de prijzen variëren nogal. Een goedkope thermostaat vind je al snel voor een paar tientjes. Natuurlijk wil je een nieuwe thermostaat kopen met een goede prijs/kwaliteitverhouding.
De prijs van een thermostaat vergelijken bij verschillende aanbieders is daarom een verstandige keuze. Voor dat je het weet is er een thermostaat aanbieding en krijg je een fikse korting. Het is zelfs zo dat enkele energieleveranciers een gratis thermostaat aanbieden als je een contract bij hen afsluit.
Waar plaats je de thermostaat?
Als je eenmaal een thermostaat hebt aangeschaft, is het belangrijk dat je hem op de juiste hoogte plaatst. Hij dient op 1,5 meter vanaf de vloer te worden opgehangen.
Zorg ervoor dat je de thermostaat ook niet op een koude plek hangt, dus niet tegen een buitenmuur of naast de voordeur. De thermostaat registreert anders een temperatuur die lager ligt dan in de binnenruimte. Hij zal dan onnodig of veel te snel de cv-ketel activeren.
Anderzijds is het ook niet handig om het naast een warmtebron te plaatsen. Denk hierbij aan een lamp of in het zonlicht. De thermostaat zal dan namelijk een hogere temperatuur registreren, waardoor de verwarmingsketel niet geactiveerd wordt.
Bespaar op energiekosten
Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk comfort in huis. Dus in de winter zetten we de verwarming op een graadje hoger. Begrijpelijk, maar dit heeft invloed op je energierekening. Gelukkig kun je flink besparen op je energiekosten zonder dat het je al teveel moeite kost. Hieronder een paar tips:
1. Zet de temperatuur een graadje lager
Je bespaart al door de temperatuur één graad lager te zetten dan dat je normaliter doet. Dit lijkt misschien een klein verschil, maar je verbruikt voor elke graad hoger gemiddeld 7 procent meer gas. En zeg eens eerlijk, wat is het verschil tussen 21 en 20 graden? Dat verschil voel je bijna niet.
2. Zet de thermostaat een uur voor vertrek lager of uit
Verlaat je jouw huis? Zet dan ruim van tevoren de thermostaat lager, bijvoorbeeld op 15 graden. Het koelt in die tijd niet snel af, omdat de warmte altijd nog een tijd in huis blijft hangen. Op jaarbasis bespaar je al snel een paar tientjes. Wanneer je de hele dag van huis weg bent en de temperatuur op 15 graden zet bespaar je ongeveer 150 euro per jaar.
3. Slaap koel
Goed slapen doe je beter in een koudere omgeving, 15 graden is ideaal. Niet alleen bespaar je zo op je energierekening, maar je slaapt ook nog eens fijner.
4. Maak gebruik van onze vergelijker
Wil je de prijs van je thermostaat vergelijken? Maak gebruik van onze vergelijker en ontdek snel welke leverancier je het scherpste tarief kan bieden. Je bespaart geld door de energieleveranciers met elkaar te vergelijken.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..