Een warmteleverancier, misschien heb je er al wel eens van gehoord, maar weet je niet precies wat het is? In dit artikel vertellen we je daarom meer over wat ze precies zijn en doen. Ook vertellen we je meer over wat het nadeel is om afhankelijk te zijn van één leverancier en hoe je als consument wordt beschermd tegen veel te hoge prijzen door middel van de zogeheten warmtewet. Lees je met ons mee?
Wat is een warmteleverancier?
Maak je gebruik van een stads- of blokverwarming? Dan is de warmteleverancier het bedrijf die de warmte bij je aanlevert. Anders dan bij een gewone verwarming, ben je als kleinverbruiker van een stads- of blokverwarming afhankelijk van deze leverancier. De warmtenetten zijn namelijk niet onderling met elkaar verbonden, dit omdat er bij een warmtenet in de meeste gevallen maar één plaatselijke energiebron is die de warmte opwekt.
Afhankelijkheid
Als kleinverbruiker van stads- of blokverwarming ben je dus afhankelijk van één leverancier. In het verleden heeft dit nogal voor wat problemen gezorgd. De leverancier kon namelijk zelf de prijs bepalen. In sommige gevallen hanteerden ze een veel te hoge prijs. De gebruiker kon hier niet goed tegen beschermd worden.
Omdat warmte, water en stroom door de overheid als een basisbehoefte wordt beschouwd, heeft de overheid vanaf 1 januari 2014 de Warmtewet geïntroduceerd. Met als voornaamste doel de afnemers die gebonden zijn aan lokale warmtenetten te beschermen. Deze wet is van kracht voor alle aansluitingen tot 100 kilowatt. In totaal gaat het om 600.000 Nederlandse huishoudens.
Wat staat er in de warmtewet beschreven?
De maximumtarieven voor warmte en andere rechten en plichten, voor zowel de leverancier van warmte als afnemer staan in deze warmtewet beschreven. Daarnaast worden de volgende onderdelen beschreven:
- Dat een meningsverschil bij een geschillencommissie mag worden voorgelegd. De commissie zal het geschil onderzoeken en een uitspraak over doen.
- In de warmtewet staat duidelijk beschreven welke onderdelen er in de overeenkomst tussen de leverancier en afnemer moet staan
- Of en wanneer een afnemer recht heeft op compensatie in het geval van storingen.
- In welke situaties de leverancier het recht heeft om de afnemer van het warmtenet af te sluiten.
Lees de overeenkomst daarom altijd goed door en check of er is voldaan aan bovenstaande.
Bespaar vandaag nog op de energiekosten
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het niet mogelijk om over te stappen naar een andere leveranciers van warmte. Wel kun je inzichtelijk krijgen wat de tarieven zijn die andere energieleveranciers vragen. Maak hiervoor gebruik van onze vergelijker op deze pagina. Mocht het tarief van je warmteleverancier hier enorm van afwijken, dan is dit zeker iets wat je kenbaar moet maken bij de desbetreffende leverancier.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..