Ben je benieuwd naar de werking van een zonneboiler? Lees de informatie op deze pagina dan zorgvuldig door. Een zonneboiler is een van de duurzame alternatieven om te besparen op de energierekening. Met een zonneboiler wordt de warmte van de zon gebruikt om leidingwater op te warmen.
Op deze manier is er geen gas nodig en kun je dus flink besparen op de levering van gas. Maar hoe werkt een zonneboiler precies en hoe zorg je ervoor dat de boiler optimaal werkt? Hier vind je alle belangrijke informatie over de zonneboiler werking.
Hoe werkt een zonneboiler?
Een zonneboiler heeft een makkelijke werking. De boiler bestaat uit drie onderdelen: de zonnecollector, het voorraadvat en de naverwarmer. Hier vind je een handig overzicht van de werking:
- De zonnecollector ligt op het dak en vangt het zonlicht op;
- Het zonlicht wordt door de collector geabsorbeerd en daarna omgezet in warmte;
- De zonnecollector bevat een vloeistof die tot wel 90 graden verwarmd kan worden. Deze vloeistof wordt naar een voorraadvat met leidingwater gestuurd via een buizensysteem;
- Het leidingwater wordt opgewarmd door de vloeistof. Wanneer deze is afgekoeld wordt het weer teruggestuurd naar de zonnecollector. Zo kan het opnieuw verwarmd worden;
- In de tussentijd wordt het leidingwater warm gehouden door het voorraadvat totdat je het weer gaat gebruiken. Het water wordt tot tenminste 60 graden verwarmd.
Factoren die van invloed zijn op de werking van de zonneboiler
Met een zonneboiler ben je deels afhankelijk van de weersomstandigheden. Tijdens het voorjaar en de zomer heb je veel baat bij een zonneboiler, omdat je hiermee tot wel 60% van je totale waterverwarming kunt regelen. In de winter is dit iets lager; zo’n 50%, omdat het in dit seizoen vaker bewolkt is. Om ervoor te zorgen dat de werking van je zonneboiler optimaal is, zijn er een aantal factoren die hier invloed op hebben:
- Plaatsing: de zonneboiler werkt het beste en levert het meeste op wanneer de zonnecollectoren op het zuiden gericht staan;
- Omgeving: de zonnecollectoren werken minder goed wanneer ze bijvoorbeeld in de schaduw van een boom staan;
- Isolatie: hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe beter de zonneboiler werkt. Betere isolatie zorgt ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen.
Wat gebeurt er als de zonneboiler minder goed werkt omdat het bijvoorbeeld bewolkt is? Dan gaat de naverwarmer aan het werk. In sommige gevallen dient de cv-ketel als naverwarmer. Deze moet dan voorzien zijn van een speciaal NZ-label. Daarnaast kan de energieleverancier het tekort ook compenseren. Je neemt het gas dan af tegen het normale tarief.
Kies voor de beste energieleverancier in jouw situatie
Het kan zeker lonen om een goede energieleverancier te kiezen waar je, indien nodig, gas en stroom van kunt afnemen. Op deze manier weet je zeker dat je nooit zonder warm water komt te zitten. Op deze pagina kun je daarom alle energieleveranciers met elkaar vergelijken en op basis hiervan een keuze maken.
Zo kies je gegarandeerd voor een energieaanbieder die aan jouw wensen voldoet en betaal je nooit teveel geld voor gas en stroom. Vind je het belangrijk om voor groene energie te kiezen? Dan kun je ook specifiek op zoek gaan naar groene energieleveranciers!
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..