De fossiele brandstoffen raken op en dit betekent dat er nieuwe manieren gevonden moeten worden om energie op te wekken. Een steeds meer populaire vorm duurzame energie is zonne-energie. Steeds meer energieleveranciers bieden groene stroom aan: stroom uit onuitputtelijke bronnen die niet schadelijk zijn voor het milieu.
Zonne energie is dan ook een populaire vorm van duurzame energie. Maar wat is het precies, welke voordelen zitten er aan deze vorm van energie verbonden en welke mogelijkheden zijn er? Op deze pagina vind je antwoord op al je vragen en kun je zelf energieleveranciers vergelijken die zonne-energie aanbieden.
Wat is zonne-energie?
Zonne-energie is een vorm van duurzame energie. Dit type energie wordt opgewekt door de zon. De zon is een onuitputtelijke bron van warmte en levert veel meer energie dan de mensheid op aarde gebruikt. De zon schijnt in Nederland genoeg om hier stroom mee op te wekken. Er zijn meerdere manieren waarop je zonenergie thuis kunt toepassen:
- Zonnepanelen: door zonnepanelen op het dak te plaatsen wordt het zonlicht opgevangen en via een omvormer omgezet in stroom.
- Zonneboiler: een zonneboiler zet zonlicht om in warmte waardoor je altijd warm water hebt voor het douchen.
De geschiedenis van zonne-energie
Hoewel je wellicht denkt dat zonnepanelen en zonne-energie in het algemeen een relatief nieuwe uitvinding zijn, is niets minder waar. Al in het jaar 1767 wordt de eerste zonnecollector ontwikkeld. In het jaar 1839 vindt er opnieuw een belangrijke ontwikkeling plaats: het fotovoltaïsche effect wordt voor het eerst geobserveerd, waardoor de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit stijgt en er meer stroom kan worden opgewekt.
Toch heeft deze manier van energie opwekken nog een lange weg te gaan. Na verschillende andere ontdekkingen en ontwikkelingen omarmen overheden pas rond 1977 het gebruik van zonne energie. Vanaf de jaren 80 worden zonnecellen steeds efficiënter en vandaag de dag, in de 21ste eeuw, stijgt wereldwijd de vraag naar deze duurzame energiebron.
Alle voordelen van zonne-energie op een rij
Wat zijn de belangrijkste redenen om voor zonne-energie te kiezen? Voordat je besluit om over te gaan op deze duurzame vorm van energie is het goed om te weten wat de voordelen zijn. Hier kun je de verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken, waaronder leveranciers van zonne energie. Op deze manier kun je een goed overwogen keuze maken. Hier vind je alle redenen op een rij:
- Geld besparen: zonnepanelen zijn een goede investering waarmee je op termijn veel geld kunt besparen. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is zeven jaar, daarna ben je volledig zelfvoorzienend in je energie;
- Beter milieu: bij de opwekking van zonne-energie is geen sprake van CO2-uitstoot. Hierdoor is deze duurzame energie beter voor het milieu;
- Onafhankelijk: wek je zelf zonne-energie op? Dan hebben de prijsstijgingen bij energieleveranciers geen invloed op jouw energierekening;
- Subsidie: de overheid geeft nu nog subsidie bij de aanschaf van zonnepanelen om het voor mensen aantrekkelijker te maken om hiervoor te kiezen.
Wat zijn de zonne-energie nadelen?
Er zijn ook mogelijke zonne-energie nadelen. Hoewel deze duurzame energie voordelen voor mens en natuur met zich mee brengt, kunnen er mogelijk ook nadelen zijn. Het is belangrijk om deze in overweging te nemen voordat je ervoor kiest voor het opwekken van zonne-energie door middel van zonnepanelen. De mogelijke nadelen:
- Zonnepanelen plaatsen is een grote investering die op de lange termijn geld oplevert, maar de aanschaf kost je wel veel geld. Twijfel je nog? Kijk naar de terugverdientijd of de subsidies die je bij jouw gemeente kunt aanvragen.
- De zonnepanelen of zonneboiler hebben onderhoud nodig en dit brengt kosten met zich mee. Het is belangrijk om dit eens in de zoveel jaar te laten controleren omdat je zo de levensduur kunt verlengen.
- Plaats je zonnepanelen? Dan zijn deze goed zichtbaar op je dak en dit valt niet bij iedereen in de smaak.
Zonne energie in Nederland: de huidige situatie
Nederland heeft jaarlijks een totale zoninstraling van circa 1000 kWh per vierkante meter. Dit betekent dat er sprake is van een opbrengst van 40.000 TWh per jaar. Een deel hiervan kan door middel van zonnepanelen worden omgezet in bruikbare elektriciteit. Hoeveel dit precies is, hangt voornamelijk af van het rendement dat een paneel heeft. In Nederland zijn er verschillende zonneparken waar op grote schaal zonne-energie wordt opgewekt. Er zijn onder andere zonneparken te vinden in de provincies Groningen, Friesland, Noord-Brabant en Gelderland.
Zelf opwekken of afnemen?
Wanneer je geïnteresseerd bent in zonne-energie heb je hiervoor twee opties. Je kunt er in de eerste plaats voor kiezen om zelf zonne energie op te wekken door middel van zonnepanelen of een zonneboiler. Wanneer de terugverdientijd is afgelopen ben je op het gebied van groene stroom volledig zelfvoorzienend en ben je dus niet afhankelijk van een energieleverancier.
Daarnaast kun je er ook voor kiezen om zonne-energie af te nemen van een energieleverancier. Dit scheelt je veel geld, omdat je de installatie van de panelen niet op je zelf hoeft te nemen. Bovendien zijn er steeds meer energieleveranciers die groene stroom aanbieden tegen een aantrekkelijke prijs.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Op deze pagina kun je gemakkelijk en snel de verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Zo zie je direct bij welke leveranciers je terecht kunt voor groene energie en waar je het goedkoopst uit bent.
Verder is het ook goed om te weten wat een leverancier doet om in de toekomst nog groener te werken: ook dit kun je meenemen in jouw beslissing. Vergelijk het aanbod en kies voor de beste leverancier van zonne-energie!
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..