Begin 2020 is energieleverancier Eneco overgenomen door het Japanse Mitshubishi en Chubu Electric Power. Deze overname heeft maar liefst 4,1 miljard euro opgeleverd. Lees verder voor wat er voor jou als klant bij Eneco verandert dankzij de overname.
De overname van Eneco
Eneco is in maart 2020 overgenomen door Mitshubishi en Chubu, voor een bod van 4,1 miljard euro. Mitshubishi heeft ongeveer 80% van de aandelen, Chubu heeft de overige 20% aan aandelen in handen gekregen. De overname komt voort uit het duurzaamheidsbeleid van Mitshubishi. Eerder heeft het Japanse bedrijf al samengewerkt met Eneco op het gebied van duurzaamheid, toen hebben ze in samenwerking een windpark voor de Nederlandse kust gerealiseerd.
Wat betekent de Eneco overname voor jou?
Op het moment zijn er vrijwel geen verschillen merkbaar voor consumenten: de bedrijven blijven onder de naam Eneco handelen. Ook de merken die Eneco zelf heeft opgezet zoals Oxxio, Quby en Woonenergie blijven vooralsnog bestaan. Daarnaast zit het hoofdkantoor van Eneco nog steeds in Rotterdam. In de praktijk verandert er dus weinig, behalve dat er nu een andere partij achter de energieleverancier zit. Eneco was de laatste Nederlandse energieleverancier die niet in handen van een buitenlands bedrijf was. Het is nog niet zeker of we hier in de toekomst effecten van zullen merken.
Wat heeft de overname opgeleverd?
De energieleverancier is voor maar liefst 4,1 miljard euro verkocht aan Mitshubishi en Chubu, die naast het hoogste bod ook nog eens de beste garanties voor zelfstandigheid en werkgelegenheid boden. De aandelen waren eerst in hand van 44 verschillende gemeentes in Nederland, de 4,1 miljard euro is dan ook onder hen verdeeld. De grootste aandeelhouder was gemeente Rotterdam, die met 31,69% van de aandelen ongeveer 1,3 miljard euro heeft ontvangen van de verkoop. Ook gemeente Den Haag en Dordrecht hebben een groot bedrag ontvangen, respectievelijk 678 miljoen (16,55% van de aandelen) en 371 miljoen (9,05% van de aandelen). De meeste gemeentes hebben aangegeven dat ze deze bedragen in verduurzamingsprojecten willen steken.
Op zoek naar een betrouwbare energieleverancier?
We helpen je graag. Gebruik de vergelijker onderaan deze pagina voor een duidelijk overzicht van verschillende energieleveranciers. Zo zie je de onderliggende verschillen, en kun je een leverancier kiezen die het beste bij jouw situatie past. Wel zo fijn!
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..