De grote energieleverancier Oxxio is beboet door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). We praten hier niet over een kleine boete, maar over een boete van 1 miljoen euro. De reden hiervoor was het plaatsen van onjuiste klantgegevens in het systeem van het centrale register energiebedrijven.
Met dit speciaal ontwikkelde register voor energiebedrijven kunnen alle energieleveranciers zien wanneer bepaalde contracten aflopen. Dit wordt voornamelijk gebruikt bij een overstap van energieaanbieder door een consument, zo kan de nieuwe energie leverancier zien of het oude contract afloopt en of hier een overstapboete voor betaald moet worden.
Verkeerde einddatum in het register
Oxxio is dus beboet door het ACM voor het invoeren van foutieve gegevens over hun klanten. Klanten met een contract voor onbepaalde tijd werden geregistreerd met een einddatum, dit betekende dat andere energieleveranciers zagen dat er een overstapboete betaalt moest worden terwijl dit in werkelijkheid niet het geval was.
Volgens ACM-bestuurder Henk Don is het belangrijk dat consumenten probleemloos kunnen overstappen. Hij geeft aan dat het register bij het overstappen van groot belang is en daarom wordt Oxxio in dit geval hard bestraft. Een signaal voor andere energieleveranciers om het register erg serieus te nemen.
Hoe kwam het ACM achter deze fout?
De vraag is natuurlijk, hoe kwam de ACM achter deze fout van Oxxio? Dit kwam doordat andere energie aanbieders meldingen hadden gedaan over foutieve gegevens van klanten van Oxxio. Volgens de ACM is de fout ontstaan bij Oxxio toen de klantgegevens werden overgezet naar een nieuw systeem door de bedrijfsovername. Helaas had Oxxio zelf niet ontdekt dat dit probleem speelde, ook na waarschuwingen van de ACM is er weinig veranderd en daarom is de boete gegeven.
Oxxio niet eens met boete
Oxxio vindt de boete erg hoog en gaat daarom in hoger beroep om tot een ander besluit te komen. Echter erkennen ze wel dat er wel degelijk problemen waren en dat andere energieleveranciers niet duidelijk konden zien of er sprake was van een overstapboete. Wel geven ze aan dat klanten altijd de juiste informatie hebben gehad en konden zien dat ze boetevrij konden overstappen.
Naast dit soort foutjes komt het ook tamelijk veel voor dat energieleveranciers haar energietarieven te laat melden naar de consument, ieder jaar weer branden energie aanbieders hen vingers aan dit vervelende probleem. Ook zijn er al tal van energieleveranciers de mist in gegaan met de jaarrekeningen.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..