Hoe zit het met de energieverspilling thuis, ligt het aan mannen of vrouwen?

Feb 17, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Feb 17, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Je zult het wel kennen als je samenwoont of een gezin hebt. De kleine irritaties bij het aanlaten van lampen, de te hoge verwarming en anderen nutteloze manieren van stroom en gasverbruik. Uit onderzoek blijkt dat 2/3 van de Nederlanders al deze handelingen wel eens vergeet. Maar waar verspillen we het meeste energie aan en wie doet dat dan precies? Lees verder om erachter te komen wat onze bevindingen waren.

Mannen zijn de boosdoener bij energieverspilling

Uit onderzoek blijkt dat vooral mannen in Nederland relatief veel stroom verspillen aan apparaten die onnodig aanstaan. Vooral mannen laten de televisie, console of andere gadgets vaak aanstaan. Vrouwen zijn vaak bewuster bezig met het besparen van energie. Bijna 40% van de vrouwen geeft aan dat het nooit onnodig apparaten aan te laten staan. Bijde mannen ligt dit percentage op 26% waaruit blijkt dat de mannen nog wel wat bewuster kunnen worden.

De leeftijd speelt ook een rol bij energie verspilling

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren veelvuldig vergeten om apparaten uit te zetten. Over het algemeen is het zo dat hoe jonger je bent hoe vaker je vergeet een apparaat uit te zetten. 18 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar zet een apparaat uit als hij of zij die niet nodig heeft.

In Nederland zijn vooral 55+ers erg energiezuinig. 53% van deze Nederlanders zet apparatuur niet onnodig aan en zet deze ook uit na gebruik. Het is ook opvallend om te zien dat vooral gezinnen met een laag inkomen veel beter hun best doen om stroom te besparen. Je ziet dat vooral gezinnen met een hoog inkomen erg veel energie verspillen doordat ze regelmatig apparaten aan laten staan.

Maar hoe zit het nu in Nederland, waar wordt het meeste energiezuinig geleefd?

Als je naar heel Nederland kijkt is Noord-Brabant met stipt de meest energiezuinige provincie met maar liefst 44% van de inwoners die nooit vergeet een apparaat uit te zetten. Andere provincies in Nederland zoals Zuid Holland en Overijssel doen het ook goed met percentages die respectievelijk op 37% en op 34% zitten.

Als je kijkt naar energiebespaarders dan zijn Brabantse vrouwen in de categorie 55+ met een beneden modaal inkomen de allerbeste. Er wordt daar bijna nooit vergeten een apparaat uit te zetten en ze geven een goed voorbeeld aan andere provincies.

In de provincie Drenthe wordt het meeste aan energieverspilling gedaan. Daar zet maar 21 %v van de inwoners een apparaat uit als het niet meer verbruikt wordt.

De provincie met de meeste energieverspilling van Nederland is Drenthe. 21 procent van de inwoners zet daar een apparaat uit als het niet meer gebruikt wordt. Maar waar verspillen wij als Nederlanders vooral energie op? Lees snel verder om daar achter te komen.

De grootste boosdoener is de oplader van je mobiele telefoon of laptop. In 1 op de 5 gevallen bleek dat de oplader ongebruikt in het stopcontact zit. Daarbij is ook de laptop vaak onnodig aan de oplader gekoppeld.

De verlichting aan laten staan is natuurlijk ook een van de grote boosdoeners. Dat is erg jammer want licht is natuurlijk een van de allergrootste energieverbruikers in huis. Je kunt door bewust om te gaan met licht ongeveer 100 euro per jaar besparen. Om kosten direct binnen de perken te houden kun je energie berekenen door middel van de energieleverancier vergelijken.

Handige & leuke Video’s

Energie besparen, kom alles te weten!

Energie besparen een begrip wat vaak gebruikt wordt door veel Nederlanders tegenwoordig. Dit is natuurlijk niet raar want het kan je maandelijks erg veel geld besparen. Daarnaast is energie besparen erg makkelijk, maar dan moet je wel weten waar je op moet letten. Zo...

15 tips om gemakkelijk energie te besparen

Begin direct met besparen Het is tegenwoordig helemaal niet meer moeilijk om op energie te besparen. Met het besparen van energie ben je niet alleen goed bezig voor het milieu, maar ook nog is voor de portemonnee. Maar wat zijn nou de beste tips? We hebben ze...

Besparen op je energiecontract, begin direct!

Iedereen in Nederland heeft het nodig, stroom & gas, ook wel elektriciteit genoemd. Om energie te kunnen ontvangen zal een energiecontract moeten afsluiten met een, naar eigen wens gekozen, energieleverancier. Het energiecontract is de verbintenis die je speciaal...

Tips om energie te besparen, start direct!

Iedereen wil natuurlijk meer geld overhouden aan het einde van de maand. Dit kan nu dus ook door energie te besparen, zelfs zonder zonnepanelen is dit eenvoudig. Het is al snel mogelijk om honderden euro’s per jaar te besparen op de maandelijkse energierekening. Met...

Kosten Energierekening stijgen enorm in 2021

De meeste inwoners in Nederland zullen er niet blij mee zijn maar toch moeten zij er sterke rekening mee houden dat de energierekening in 2021 te maken gaat krijgen met flinke stijgingen. Minister van Economische Zaken, Eric Wiebes, kwam onlangs naar buiten dat de...