15 tips om gemakkelijk energie te besparen

Feb 18, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Feb 18, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Begin direct met besparen

Het is tegenwoordig helemaal niet meer moeilijk om op energie te besparen. Met het besparen van energie ben je niet alleen goed bezig voor het milieu, maar ook nog is voor de portemonnee.

Maar wat zijn nou de beste tips? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder als je meer wilt weten over het besparen van energie.

Probeer de stand-by functie te weren

Vrijwel ieder apparaat zoals een laptop of televisie beschikt over een stand-by functie. Helaas kost dit wel flink wat energie, want het apparaat staat namelijk niet uit. Ook kun je langer profiteren van apparaten doordat ze hierdoor langer meegaan. Misschien nog wel het allerbelangrijkste is dat je minder kans hebt op brand. Vaak ontstaat er brand door defecte apparaten die op stand-by staan.

Als je gaat slapen de computer uitschakelen

Computers gebruiken veel energie en daarom is het slim om deze uit te schakelen wanneer je naar bed gaat. Probeer ook niet de stand-by functie te gebruiken want dit kost zoals hierboven uitgelegd veel energie en is ook nog eens gevaarlijk. Vergeet daarbij ook niet het beeldscherm van je computer uit te schakelen, want ook deze verbruikt onnodige energie.

Sluit de blindering of lamellen

Het is verstandig om de blindering of lamellen te sluiten als je deze hebt. Op deze manier raakt er geen warmte verloren door middel van een koud raam. Ook gordijnen zijn een goede oplossing als je niet de beschikking hebt over lamellen of blindering.

Spaarlampen in plaats van gloeilampen

Vanuit vroeger wordt er in nog veel huishoudens gebruik gemaakt van gloeilampen, maar dit zijn lampen die veel energie nodig hebben. Spaarlampen werken qua installatie precies hetzelfde als gloeilampen, maar ze zijn duurzamer en energie besparend. Ook betaal je voor een spaarlamp in de bouwmarkt vaak wat meer dan voor een gloeilamp, maar dit verdien je snel weer terug door de energiebesparing.

Telefoon of camera opgeladen? Haal de oplader uit het stopcontact

Wanneer we ‘s nachts onze telefoon of camera moeten opladen dan is die vaak op de helft van de nacht al volledig opgeladen, dit kost natuurlijk energie wat helemaal niet nodig is. Haal daarom altijd de opladers uit het stopcontact, zo bespaar je enorm veel energie. We raden aan om je telefoon of camera op te laden voordat je naar bed gaat. Op deze manier zit er niet de hele nacht onnodig een oplader in het stopcontact.

Probeer de thermostaat wat lager te zetten

Een gouden tip is om jezelf aan te leren de thermostaat een graadje lager te zetten. Natuurlijk kun je ook gewoon een warm vest aantrekken als het koud is. Voortaan kun je met apps de temperatuur in je huis aanpassen, zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je thermostaat overdag op 16 graden te zetten. Vervolgens laat je weten aan de app dat je thuis komt waardoor de thermostaat hoger ingesteld.

Tijdens het koken minder grote pannen gebruiken

Probeer tijdens het koken grote pannen te vermijden. Een grote pan opwarmen kost erg veel energie. Als je bijvoorbeeld water wilt opwarmen in een grote pan dan kost dit erg veel energie. Probeer dus voortaan zaken zoals water opwarmen in een kleine pan te doen.

Gebruik de wasdroger

Een wasdroger, wat zullen we toch zonder moeten. Maar een wasdroger gebruikt wel erg veel energie. Niet goed voor het milieu en al helemaal niet voor de portemonnee. Daarom is het slim om de wasdroger een keer niet te gebruiken. Als het goed weer is kun je in plaats van de droger een waslijn ophangen. Probeer alleen niet de was buiten te vergeten als het gaat regenen!

Meubels niet voor radiatoren plaatsen

Veel mensen plaatsen meubilair voor de radiator om deze te verbergen. Het is namelijk niet echt de mooiste vorm voor in de huiskamer. Echter werken radiatoren niet optimaal wanneer er meubilair voor staat, want de warmte wordt namelijk geblokkeerd en kan daarom niet goed de ruimte verwarmen.

Koelkast uitschakelen als je op vakantie bent

Als je op vakantie gaat is het slim om de energie vretende koelkast uit te schakelen. Zorg er dus voor dat je slim boodschappen doet voordat je op vakantie gaat, zo hoef je niet veel producten weg te gooien en kun je gewoon de koelkast uitschakelen.

Plaats de koelkast niet bij de verwarming

Je snapt waarschijnlijk al waarom dit geen slim idee is. De koelkast moet namelijk koelen en op deze manier verwarmt de verwarming de koelkast. Hierdoor moet de koelkast harder werken en meer energie verbruiken, ook gaat de koelkast minder lang mee doordat deze harder moet werken om koel te blijven.

Bevroren producten ontdooien in de koelkast

Om de koelkast een handje te helpen kun je een bevroren product laten ontdooien in de koelkast. Doordat het product bevroren is tijdens het ontdooien verkoelt deze de koelkast. Hierdoor hoeft de koelkast minder energie te verbruiken om op de juiste temperatuur te blijven.

Was alleen grote hoeveelheden en op 40 graden

Ook de wasmachine verbruikt veel energie. Probeer dus geen wasje te doen voor één of twee kledingstukken. Je kunt in dat geval beter een hand wasje draaien. Daarnaast is het verstandig om niet meer te wassen op 60 graden, dit kost namelijk een stuk meer energie. Op 40 graden wassen werkt net zo goed en kost een stuk minder energie. Het opwarmen duurt namelijk een stuk korter.

Transformators

Als je een apparaat hebt wat gebruik maakt van een transformator, zorg er dan voor dat deze stekker ook uit het stopcontact gaat. Zelfs als je het apparaat hebt uitgezet. De transformator gebruikt namelijk nog steeds energie.

Besparen op de energierekening 

Het is slim om de energie aanbiedingen van energieleveranciers in de gaten te houden. Zo kun je tijdens het afsluiten ook nog eens een leuke welkomstkorting of cadeau verwachten. In de vergelijker kun je actuele prijzen en cashbacks inzien, zo vindt je direct de beste energieleverancier.

Handige & leuke Video’s

Energie besparen, kom alles te weten!

Energie besparen een begrip wat vaak gebruikt wordt door veel Nederlanders tegenwoordig. Dit is natuurlijk niet raar want het kan je maandelijks erg veel geld besparen. Daarnaast is energie besparen erg makkelijk, maar dan moet je wel weten waar je op moet letten. Zo...

Besparen op je energiecontract, begin direct!

Iedereen in Nederland heeft het nodig, stroom & gas, ook wel elektriciteit genoemd. Om energie te kunnen ontvangen zal een energiecontract moeten afsluiten met een, naar eigen wens gekozen, energieleverancier. Het energiecontract is de verbintenis die je speciaal...

Tips om energie te besparen, start direct!

Iedereen wil natuurlijk meer geld overhouden aan het einde van de maand. Dit kan nu dus ook door energie te besparen, zelfs zonder zonnepanelen is dit eenvoudig. Het is al snel mogelijk om honderden euro’s per jaar te besparen op de maandelijkse energierekening. Met...

Kosten Energierekening stijgen enorm in 2021

De meeste inwoners in Nederland zullen er niet blij mee zijn maar toch moeten zij er sterke rekening mee houden dat de energierekening in 2021 te maken gaat krijgen met flinke stijgingen. Minister van Economische Zaken, Eric Wiebes, kwam onlangs naar buiten dat de...

De energierekening controleren is een lastig klusje

De maandelijkse lasten betalen is soms een best vervelend klusje. Het is fijn als je er niet op hoeft te letten natuurlijk maar het is nog prettiger als je er 100% op kunt vertrouwen dat de afgeschreven bedragen ook kloppen. Je energierekening controleren is daarom...