Leveringstarief voor gas en stroom in 2021

Jan 18, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Het leveringstarief is het bedrag dat je moet betalen aan de energieleverancier voor gas per kubieke meter of per kilowattuur elektriciteit. Dit tarief wordt vaak aangemerkt als leveringskosten en bestaat uit meerdere onderdelen.

Hierbij gaat het om het kale leveringstarief, overheidsheffingen, btw, regiotoeslag en vaste- of variabele leveringskosten. Op deze pagina gaan wij jou alles vertellen over deze verschillende onderdelen, zodat jij precies weet waar je voor moet betalen en waar je op moet letten als je een nieuw energiecontract gaat afsluiten.

Wat is het kale leveringstarief?

Het kale leveringstarief is de daadwerkelijke prijs die je betaalt per eenheid energie, dus zonder belasting en heffingen. Dit bedrag ligt meestal tussen de 5 en 9 cent, voor zowel het kale leveringstarief stroom als voor het kale leveringstarief gas. Dit is een van de weinige onderdelen waar de energieleverancier invloed op heeft.

De rest van de onderdelen worden merendeels bepaald door de overheid en eventuele kortingen kunnen daarom alleen worden gegeven op het kale leveringstarief.

Bovendien heeft dit tarief slechts een aandeel van 30% op de gehele kosten. Deze prijs verschilt dan ook per leverancier en daarom kan het verstandig zijn om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Zo kom je er namelijk achter welke energieleverancier het goedkoopst is.

Toeslag op het gas leveringstarief

We weten dat gas grotendeels wordt geleverd vanuit Groningen en vervolgens moet dit ook nog vervoerd worden naar alle huishoudens in Nederland. Voor het vervoer moet ook betaalt worden en dit gebeurt in de vorm van een regiotoeslag per kubieke meter gas.

Hierbij geldt in de meeste gevallen dat hoe verder je van Groningen af woont, hoe hoger de regiotoeslag. Zeeuwen en Limburgers betalen over het algemeen dus meer kosten voor het vervoer, maar dit verschilt per leverancier.

Energieleveranciers bepalen namelijk zelf de hoogte van de regiotoeslag per kubieke meter gas. Bovendien mag de regiotoeslag niet apart in rekening worden gebracht en daarom valt het onder het tarief.

Vast- of variabel leveringstarief

Zodra je een nieuw energiecontract aangaat heb je de keus uit vaste- of variabele leveringskosten. Bij een variabel leveringstarief betaal je een bedrag per kilowattuur elektriciteit en per kubieke meter gas. Kies je voor een vast leveringstarief?

Dan betaal je een vast bedrag per maand voor de levering van gas, stroom en bijkomende kosten zoals administratiekosten en dergelijke. Hieronder hebben wij de 2 onderdelen onder elkaar gezet, zodat je precies kunt zien wat het verschil is.

Vast leveringstarief

Een vast leveringstarief wil zeggen dat je een vast bedrag per maand betaalt voor de levering van stroom en gas. Je betaalt deze prijs voor de gehele looptijd van het contract en dit kan tussendoor niet veranderen. Daarnaast geldt het vaste leveringstarief alleen voor de levering van gas en stroom.

Andere tarieven zoals de regiotoeslag, netbeheer kosten en belastingen kunnen tussentijds wel veranderen. Met een vast leveringstarief weet je precies waar je aan toe bent, maar het enige nadeel is dat je niet profiteert van tussentijdse prijsdalingen.

Zodra het contract is afgelopen wordt het vaste leveringstarief omgezet naar een variabel leveringstarief, let dus altijd op wanneer je contract gaat verlopen. Vaak betaal je een stuk meer voor een variabel leveringstarief.

Variabel leveringstarief

Een variabel leveringstarief houdt in dat de prijs voor de levering van elektriciteit en stroom kan veranderen. Dit gebeurt dan ook standaard 2 keer per jaar op 1 januari en 1 juli. Daarentegen is het wel lastig om te bepalen of de prijs lager of hoger zal worden. Prijswijzigingen houden meestal verband met de verandering van de olieprijs.

Dit komt mede omdat de prijs van gas is gekoppeld aan de prijs van olie en omdat elektriciteit vaak wordt gemaakt met gas veranderd deze ook mee. Dus wordt de prijs van olie duurder? Dan wordt de prijs voor het leveren van gas en elektriciteit beide verhoogd.

Waarom betaal je energiebelasting?

Energiebelasting is de prijs die bovenop het kale leveringstarief komt. Dit een belasting die doorgevoerd door de overheid om de vervuiling van het milieu te compenseren. De elektriciteitscentrales stoten namelijk CO2 uit, waarmee je het milieu belast.

In 2019 bedroeg deze belasting €0,09863 per kilowattuur elektriciteit en €0,29313 per kubieke meter gas. In 2020 is de belasting voor gas verhoogd, terwijl de belasting voor elektriciteit gedaald is.

Opslag duurzame energie

Bovenop de energiebelasting betaal je voor de ”Opslag Duurzame Energie” (ODE). Dit is een andere heffing die door de overheid is doorgevoerd en wordt opgeteld bij het kale leveringstarief en de energiebelasting. In 2019 bedraagt de ODE €0,0189 per kilowattuur elektriciteit en €0,0524 per kubieke meter gas.

De energiebelasting die je betaalt wordt gebruikt om de subsidiepot van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) aan te vullen. Met deze subsidiepot worden duurzame projecten gesubsidieerd.

Btw bovenop het leveringstarief

Alle bedragen die in de verschillende onderdelen zijn benoemd zijn exclusief btw. Bovenop al deze onderdelen betaal je dus nog 21% belasting. Heel gek natuurlijk dat je belasting over belasting betaald, maar de energiebelasting is doorgevoerd omdat het milieu wordt belast door gebruik te maken van elektriciteit en gas. Al deze onderdelen bij elkaar vormen samen het leveringstarief en zoals je hebt kunnen lezen komt er veel bij kijken.

leveringstarief

Handige & leuke Video’s