Vocht in de kelder is slecht voor de gezondheid, vooral als je aan het klussen bent in deze ruimte. Daarnaast kan het ook schade aanrichten aan jouw spullen die daar zijn opgeslagen, denk bijvoorbeeld aan schimmel. Veel mensen hebben last van dit probleem in Nederland, dat komt voornamelijk door de locatie en de manier hoe een kelder is gebouwd. Waarom zit er vocht in kelder? In dit artikel gaan we bespreken wat de oorzaken zijn van een de vochtige kelder en hoe je de vocht in de kelder kunt oplossen.
Oorzaken vocht in kelder
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je een vochtige kelder hebt. Het is belangrijk om hier achter te komen, dit is namelijk de sleutel tot de oplossing. Hieronder vind je een aantal oorzaken van dit probleem.
Ventilatie
Een kelder heeft vaak geen ramen en hierdoor erg koel in de kelder. Dat is natuurlijk goed voor de boodschappenvoorraad die je daar hebt opgeslagen, maar minder goed voor de ventilatie van jouw kelder. Als een kelder niet goed ventileert, is de kans groot dat er condensatievocht zal plaatsvinden. Dit maakt de kelder erg vochtig. Hierdoor kan er schimmel gaan ontstaan.
Grondvocht
Een kelder die onder de grondniveau is gebouwd, kan last hebben van grondvocht. Vooral wanneer het ook nog eens flink geregend heeft, worden de muren dan snel vochtig. Het water zakt dan en kan gaan doortrekken naar de kelder.
Optrekkend vocht
Optrekkend vocht kan ook een oorzaak zijn van een vochtige kelder. Dit is vooral het geval bij kelders die boven grondniveau zijn gebouwd. Opstijgend vocht vindt plaats bij kelders, waarvan de buitenmuren in contact staan met de binnenmuren. Het vocht van de buitenmuur gaat dan naar de binnenmuur.
Lekkage
Een kelder bevindt zich vaak in de buurt van een afvoer- of rioolbuis. Hier kan snel een lekkage optreden. Hierdoor kan het water zich ophopen in de muren met schimmel als gevolg. Een lekkage hoeft niet alleen door een kapotte afvoer- of rioolbuis te komen.
Vocht in kelder bestrijden en oplossen
We hebben nu alle oorzaken van een vochtige kelder in kaart gebracht, nu is het belangrijk dat we daar passende oplossingen voor hebben.
Ventilatie
Een kelder met een ventilatie probleem, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de kelder meer kan verluchten. Dit kan je doen door een mechanische of natuurlijke ventilatie te bouwen. Een mechanische ventilatie is de krachtigste oplossing.Als je een klein raam bij de kelder hebt, dan moet je goed kijken naar de staat daarvan. Als die raam niet goed meer afsluit, dan kan je daar last van ondervinden door middel van regeninslag. Het eerste wat je dan moet doen is zorgen voor de vervanging van de desbetreffende raam. We raden je aan om overdag het raam open te zetten en in de avond te sluiten. Op die manier kan een kelder goed ventileren, je sluit een raam als het regent natuurlijk. Zo kun je de vocht in kelder zelf bestrijden.
Grondvocht
Het is belangrijk dat de muren van een kelder water tegenhouden, dit kan je doen door gebruik te maken van een waterdichte coating. Het water zal dan niet doortrekken naar de binnenkant van de muren. Voordat je gebruik maakt van een coating, is het belangrijk dat je eerst alle gaten en scheuren dicht met een middel dat ook waterdicht is.
Optrekkend vocht
Bij optrekkend vocht is het belangrijk dat de buitenmuren niet in contact staan met de binnenmuren. Dit zal gecontroleerd moeten worden, je kan ook kiezen voor een waterdichte coating. Door de coating zal het water nog wel in de muren zitten, maar niet meer doortrekken naar de binnenkant.
Lekkage
Een lekkage moet als eerste gelokaliseerd worden, vervolgens moet het gedicht worden. Het lokaliseren kan zeer lastig zijn, je kan het beste gebruik maken van een lekdetectie.
Kimnaad
Als de oorzaak een kimnaad is die niet goed is gebouwd, dan zal dit uitgekapt moeten worden. Je kan dan een Waterdruk-Stop aanbrengen, dit spul zorgt voor een waterdichte laag en hierdoor zal er geen vocht meer binnendringen.
Vochtbestrijding kelder
De vocht in kelder oplossen is een lastige klus, vaak heb je hier professionele hulp bij nodig. Voor vochtbestrijding kan je het beste een loodgieter raadplegen die hierin gespecialiseerd is.
Het eerste wat de loodgieter zal doen, is de situatie analyseren, vervolgens zal hij je hierop adviseren en daarna een prijsopgave bieden om het probleem op te lossen. Dit is bij de meeste loodgieters geheel vrijblijvend. Op die manier ben je goed op de hoogte van de situatie en kan je nadenken over de kosten.
Het enige wat je hoeft te doen is jouw gegevens achter te laten en het probleem te beschrijven. Zij zullen dan contact met je opnemen en bekijken wanneer je tijd hebt.
Maak een goede keuze
Beste-energievergelijker.com kan de beste prijs-kwaliteitsvergelijking voor jou vinden. Op die manier krijg je een loodgieter die gespecialiseerd is in vochtbestrijding, daarnaast is deze partij dicht bij je in de buurt. Dat is erg belangrijk want een loodgieter die ver van je vandaan is, kan daar extra kosten voor in rekening brengen. Dit geld kun je dan mooi besparen voor iets anders.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..